Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Anchetă privind concurenţa în sectorul comerţului electronic în UE

Comisia Europeană a lansat, miercuri, o anchetă privind concurenţa în sectorul comerţului electronic în Uniunea Europeană.

Euranet Plus.

Articol de Gabriela Tătărău, 07 Mai 2015, 10:48

Ancheta va permite Comisiei să identifice posibile preocupări în materie de concurenţă de natură să afecteze pieţele comerţului electronic european.

Această anchetă sectorială vine în completarea acţiunilor lansate în cadrul Strategiei privind piaţa unică digitală, adoptată astăzi.

Ancheta se va concentra, în special, pe barierele potenţiale ridicate de întreprinderi în calea comerţului electronic transfrontalier cu bunuri şi servicii. Informaţiile obţinute în urma anchetei la nivel sectorial vor contribui la o mai bună punere în aplicare a legislaţiei în materie de concurenţă în acest domeniu.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Comisarul european responsabil de politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager, a declarat că: „Cetăţenii europeni se confruntă cu prea multe bariere în calea accesului electronic transfrontalier la bunuri şi servicii. În cazul în care se constată că aceste bariere au efecte anticoncurenţiale, nu vom ezita să luăm măsuri pentru a asigura respectarea normelor antitrust ale UE.”

Din ce în ce mai multe bunuri şi servicii sunt comercializate pe internet, dar creşterea vânzărilor electronice transfrontaliere în interiorul UE este din ce în ce mai lentă.

În strategia sa privind piaţa unică digitală publicată astăzi, Comisia identifică o serie de bariere normative care constituie obstacole în calea comerţului electronic transfrontalier.

Prin această iniţiativă se propune eliminarea acestor obstacole şi crearea unui spaţiu în care cetăţenii şi întreprinderile să beneficieze de un acces neîntrerupt la servicii şi să îşi poată efectua activităţile online în condiţii de concurenţă liberă, indiferent de cetăţenia sau de locul de reşedinţă al acestora.

În săptămânile următoare, în temeiul normelor antitrust, Comisia va trimite cereri de informaţii către o serie de părţi interesate din întreaga UE.

Raportul preliminar al anchetei va fi publicat la jumătatea anului 2016, iar cel final este preconizat să apară în primul trimestru al anului 2017.