Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 24 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Beatrice Brăileanu

7 Februarie 2012
Vizualizari: 1448
Comentează add

Statele Unite ale Americii şi alte opt ţări sunt antrenate până la jumătatea lui februarie într-un amplu exerciţiu militar de-a lungul coastei de est a SUA.

Ample manevre militare internaţionale în SUA

beatrice-braileanu

Armată SUA. Foto: Reuters.

Exerciţiul, supranumit "Bold Alligator", este menit să testeze nivelul de pregătire a forţelor dacă ar fi confruntate cu o ameninţare similară celei pe care o reprezintă Iranul, relatează marţi AFP.

Este pentru prima dată când manevrele desfăşurate în SUA sunt deschise şi participării altor ţări.

La acestea iau parte 25 de nave şi 20.000 de militari americani, 650 de militari francezi şi unităţi ale forţelor navale canadiene, olandeze şi britanice, dar şi ofiţeri de legătură italieni, spanioli, neozeelandezi şi australieni.

Este "cel mai important exerciţiu amfibiu din ultimii zece ani", a afirmat amiralul John Harvey, care răspunde de flota americană.

Exerciţiul a început la 30 ianuarie în largul statelor Virginia şi Carolina de nord şi se va încheia la jumătatea lui februarie.

Oficial, scopul manevrelor este de a "revigora şi întări competenţele amfibii" ale SUA, la 10 ani după războaiele din Irak şi Afganistan, afirmă organizatorii.

Însă amiralul Harvey a recunoscut, întrebat de ziarişti, că scenariul după care se desfăşoară exerciţiul este "aplicabil" şi în cazul unei crize în strâmtoarea strategică Ormuz.

Potrivit scenariului, teocraţia Garnet îşi invadează vecinul de la nord, statul Amber, şi se îndreaptă spre o altă ţară, Amberland, care cheamă în ajutor coaliţia internaţională.

Forţele din Garnet au minat unele porturi şi au instalat rachete antinavă de-a lungul coastei.

La finalul anului trecut, Teheranul a ameninţat cu închiderea strâmtorii strategice Ormuz, prin care tranzitează o treime din traficul petrolier mondial, în replică la sancţiunile adoptate de ţările occidentale împotriva sa.


Etichete SUAexerciţiu militarIranforţe armate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live