Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Angela Matei

29 Iulie 2018
Vizualizari: 614
Comentează add

Amenzile rutiere vor putea fi achitate într-un cont unic la orice unitate de trezorerie şi la casieriile unităţilor administrativ-teritoriale.

Amenzile rutiere vor putea fi achitate într-un cont unic

angela-matei

Foto: Arhiva/ Poliția Română

Amenzile rutiere vor putea fi achitate într-un cont unic la orice unitate de trezorerie şi la casieriile tuturor unităţilor administrativ-teritoriale, conform prevederilor incluse într-o lege adoptată de parlament şi promulgată recent de preşedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ mai prevede extinderea perioadei în care se poate achita doar jumătate din valoarea amenzii.

Noul sistem ar urma să fie aplicat de la 1 ianuarie.

Dacă în prezent pentru o amendă de circulaţie avem 48 de ore ca să o plătim la jumătate din valoarea sa, din ianuarie vom putea face acest lucru în termen de 15 zile.

Potrivit noilor reglementări, procesul verbal de contravenţie constituie şi înştiinţare de plată. În consecinţă, nu va mai fi necesară întocmirea unui document distinct, având în vedere că actul de constatare conţine suficiente date pentru efectuarea plăţii.

O altă noutate constă în instituirea unui sistem naţional centralizat şi a unui cont unic de plată a amenzilor, ceea ce va reduce birocraţia.

Astfel, indiferent de domiciliul persoanei şi de localitatea în care a fost primită amenda rutieră, aceasta va putea fi achitată la orice unitate de trezorerie şi la casieriile tuturor unităţilor administrativ-teritoriale.

De asemenea, datorită sistemului informatic de gestionare, plătitorul nu va mai avea obligaţia de a face dovada achitării amenzii către agentul constatator sau către instituţia din care acesta face parte. Iniţiatorii legii spun că scopul este acela de a simplifica procedurile de urmărire a încasării amenzilor şi a îmbunătăţi colectarea lor.


Ionela Dobrică, deputat PSD: Va degreva instanţele de judecată de cauzele care au ca obiect contestarea sancţiunilor contravenţionale, va eficientiza activitatea direcţiilor de taxe şi impozite locale şi, nu în ultimul rând, îi va încuraja pe cei de bună-credinţă să îţi plătească amenzile în termenul prevăzut.


Procedura stabilită prin aceasă lege va fi utilizată în sistem pilot pentru amenzile de circulaţie, însă ar urma să fie aplicată şi pentru alte amenzi contravenţionale, pe măsura dezvoltării sistemului informatic.


Etichete Amenzile rutiereachitate într-un cont unicproiect de legetrezorerie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live