Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Vineri, 27 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Ghioca

19 August 2012
Vizualizari: 1726
Comentează add

Şeful misiunii de observatori ONU în Siria susţine că civilii nu sunt protejaţi în faţa violenţelor. Potrivit acestuia, zeci de persoane mor zilnic în confruntările din regiune.

Ambele tabere din Siria "ucid civili"

cristina-ghioca

Refugiaţi sirieni. Foto: Reuters

Şeful misiunii de observatori ONU la Damasc, generalul Babacar Gaye, a acuzat sâmbătă armata siriană şi combatanţii rebeli că nu asigură protecţia civililor în Siria, unde luptele şi bombardamentele provoacă zeci de morţi zilnic, relatează AFP.

"Cele două părţi au obligaţia, în cadrul dreptului umanitar internaţional, să se asigure că civilii sunt protejaţi. Aceste obligaţii nu au fost respectate", a declarat şeful misiunii.

Afirmaţiile au fost făcute la două zile după ce Consiliul de Securitate al ONU a deci că nu va prelungi misiunea observatorilor trimisă în aprilie şi al cărei mandat se încheie duminică la miezul nopţii.

Echipa ONU, care a avut până la 300 de observatori militari, a fost mobilizată în cadrul planului de pace în şase puncte al fostului mediator internaţional pentru Siria Kofi Annan.
   
Intensificarea violenţelor a determinat, în iunie, suspendarea operaţiunii observatorilor.

"Încă de la jumătatea lui iunie era evident că cele două tabere nu se mai simţeau obligate să respecte încetarea focului", este de părere generalul.

Generalul senegalez a afirmat totuşi că ONU rămâne implicată în căutarea unei soluţii în Siria.
   
"ONU nu va părăsi Siria. Vom continua căutarea pentru a trece de la violenţe la dialog", a spus el, fără a preciza sub ce formă va rămâne ONU în Siria.

Secretarul general al ONU Ban Ki-Moon a anunţat vineri numirea diplomatului algerian Lakhdar Brahimi pentru a-i succeda lui Kofi Annan în funcţia de mediator al ONU şi al Ligii Arabe în Siria, în timp ce comunitatea internaţională rămâne divizată în privinţa conflictului.
   
Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, peste 23.000 de persoane au murit în cele 17 luni de conflict în Siria, unde o mişcare de opoziţie paşnică s-a transformat treptat în insurecţie armată.


Etichete lumea arabăSiriaviolenţeONUmisiuneobservatoricivilipaceConsiliu de SecuritateKofi Annan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live