Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Duminică, 11 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

21 Septembrie 2015
Vizualizari: 1585
Comentează add

Timp de doi ani de zile, între 2010-2012, actualul ambasador al SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a coordonat Biroul pentru statul de drept şi aplicarea legii la Kabul, în Afganistan.

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi-a prezentat scrisorile de acreditare Ambasadorul SUA, Hans Klemm, şi-a prezentat scrisorile de acreditare - Conține video

radiojurnal

 

Postul de ambasador al SUA la Bucureşti este de astăzi ocupat, la aproape trei ani de la plecarea fostului şef de misiune, de un diplomat de carieră.
 
Ambasadorul Hans Klemm şi-a prezentat astăzi scrisorile de acreditare preşedintelui Klaus Iohannis şi ministrului de externe Bogdan Aurescu, aşa cum prevăd normele diplomatice, la doar cateva zile după ce noul ambasador al României la Washington, George Cristian Maior, a parcurs paşii similari. 
 
Ambasadorul Klemm şi ministrul Aurescu au exprimat interesul comun pentru extinderea contactelor politice în viitor şi au abordat inclusiv obiectivul includerii României în programul visa weaver. 

 
Traseul diplomatic al ambasadorului SUA
 
Venirea la Bucureşti a noului ambasador al SUA la Bucureşti intervine cu câteva zile înaintea vizitei în SUA a preşedintelui Iohannis şi, în acelaşi an, în care Baza de la Deveselu devine operaţională. 
 
Corespondentul Radio România la Washington, Doina Saiciuc, a urmărit traseul parcurs de ambasadorul Hans Klemm de la nominalizarea sa de către preşedintele Barack Obama pe 5 martie.  
 
Secretarul de stat, însuşi, John Kerry, a prezidat, la 16 septembrie, ceremonia de depunere a jurământului ca ambasador al Statelor Unite în România a lui Hans Klemm, fapt pe care domnul Klemm l-a salutat ca pe o extraordinară onoare. 
 
Agenda ambasadorului Klemm, aşa cum a expus-o la Departamentul de Stat, ca şi anterior, în iulie, în faţa Senatului american, este aceea de consolida parteneriatul de securitate bilaterală şi alianţa cu NATO, ca şi aceea de a consolida sprijinul american pentru eforturile României de reformă a guvernării şi de aderare la statul de drept. 
 
Ambasadorul  Klemm a sosit la Bucureşti în 20 septembrie, în aceeaşi zi în care Ambasada Statelor Unite la Bucureşti publica pe site-ul său un comunicat în care se spune: "Ambasada Statelor Unite recunoaşte rolul important pe care instituţii independente ale statului de drept le joacă într-o democraţie sănătoasă. Este responsabilitatea tuturor actorilor statului şi a instituţiilor să respecte şi să protejeze această independenţă". 
 
Cu câteva zile înainte, la Departamentul de Stat, ambasadorul Klemm spunea că România a pus pe picioare entităţi judiciare şi legale, puternice şi independente, care au investigat, au pus sub acuzare şi au condamnat mulţi oficiali de nivel local şi naţional. 
 
Domnul Klemm, reamintesc, are o istorie întreagă de expertiză în statul de drept şi de luptă împotriva corupţiei. 
 
Timp de doi ani de zile, între 2010-2012, Hans Klemm a coordonat Biroul pentru statul de drept şi aplicarea legii la Kabul, în Afganistan, poziţie din care l-a consiliat pe ministrul afgan al justiţiei în ceea ce numea a doua cea mai coruptă ţară din lume. 
 
Pe de altă parte, în aceeaşi ceremonie de la Departamentul de Stat, ambasadorul Klemm remarca că România este un aliat de nădejde în cadrul NATO şi un contributor semnificativ la pacea şi securitatea internaţională. 
 
El a subliniat sacrificiul militarilor români în Afganistan şi Irak, ca şi faptul că România găzduieşte partea sistemului antirachetă american. 
 
România a fost cu fermitate alături de Statele Unite în răspunsul faţă de agresiunea Rusiei în regiune. 
 
Şi în audierile de confirmare din iulie în Senatul american, Hans Klemm a afirmat că România joacă un rol cheie în asigurarea prosperităţii în sud-estul Europei.  
 
Hans Klemm: România are un rol cheie de jucat în asigurarea prosperităţii sud-estului Europei. Pentru a reuşi aceasta România trebuie să sprijine cooperarea energetică regională. Spre deosebire de vecinii săi, din fericire România nu este vulnerabilă la presiunile energetice ale Rusiei. Încurajăm România să investească în infrastructura sa energetică, pentru a fi parte a soluţiei europene de diversificare a resurselor energetice. 
 
Administraţia americană apreciază prin vocea ambasadorului Klemm faptul că România este lider în sectorul tehnologiei informatice, ceea ce atrage un număr crescând de firme americane care doresc să investeasă în ţara noastră. 

Etichete Ambasadorul Statelor UniteHans Klemmprezentare pe youtubeşi-a prezentat preşedintelui RomânieKlaus Iohannisla Palatul Cotroceniscrisorile de acreditare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live