Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: LUMINA CREDINŢEI Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Constantin Paşol, Argeş

17 Iunie 2010
Vizualizari: 2363
Comentează add

Alpiniştii piteşteni Marius Gane şi Teo Vlad au urcat pe vârful Mckinley sau Denali, "Cel Mare" în limbă athabasca, din Alaska, cu o altitudine de 6194 metri, pe ruta clasică.

Alpinişti argeşeni în Alaska

Pe 7 iunie, alpiniştii piteşteni Marius Gane şi Teo Vlad, membri ai formaţiei Salvamont Piteşti, în cadrul Salvamont Argeş, au urcat pe vârful Mckinley sau Denali,  "Cel Mare" în limbă athabasca, din Alaska, cu o altitudine de 6194 metri, pe ruta clasică.

În acest moment, ei se află în continuare pe gheţarul superior, unde în acest moment vremea este foarte urâtă, în încercarea de realizare a unei premiere româneşti pe unul din pereţii vârfului.

Vârful Mckinley, cel mai înalt din America de Nord, este un vârf considerat la fel de dificil că şi optmiarii din Himalaya, lucru datorat mai multor aspecte.

Astfel, dacă pe Everest tabăra de bază se află la 5200 de metri, urmând că alpiniştii să realizeze o ascensiune etapizată a celor aproximativ 3700 de metri rămăşi, pe vârful Mckinley ascensiunea începe la altitudinea de 800 de metri, urmând că alpiniştii să parcurgă un drum epuizant cu tot echipamentul necesar, drum care durează mai multe zile şi în care trebuiesc parcurşi cei 5400 de metri pe verticală, rămăşi.

Riscul de rău de altitudine este deasemena ridicat, pentru că presiunea barometrica scade către poli, iar vârful este în vecinătatea Cercului Polar, alpiniştii având la dispoziţie doar maximum 45% din aerul disponibil la nivelul mării.

Temperaturile foarte scăzute la acea altitudine şi latitudine, care au şi provocat degerături membrilor mai multor expediţii, printre care şi unora dintre participanţii români, cu recorduri negative de -73,3 grade Celsius, fac că acest vârf să fie unul deosbit de dificil de atins.


Etichete stiri sudArgeşalpiniştiascensiunemuntevârfEverest

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live