Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Septembrie 2016
Vizualizari: 1081
Comentează add

Unităţile sanitare sunt nevoite să caute variante prin care să asigure masa bolnavilor cu sume foarte mici.

Alocații de hrană în spital "de cel mult 15 lei pe zi"

radiojurnal

Spital în România. Arhivă Foto: Ioan Suciu.

Unităţile sanitare sunt nevoite să caute variante prin care să asigure masa bolnavilor cu sume foarte mici, care nu trec de 6 lei pentru anumite categorii de pacienţi.

Guvernul a decis, săptămâna trecută, mărirea alocaţiei de hrană în spitale, care ar urma să varieze între 10 şi 19 lei pe zi. Sumele nu mai fuseseră modificate din 2008, iar hotărârea nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.

În aceste condiţii, reprezentanţii spitalelor spun că reuşesc cu greu să se încadreze în aceste sume - după cum a aflat corespondentul RRA, Mario Balint, care a fost la Spitalul din Reşiţa.

Reporter: Ce meniu aveţi astăzi pentru bolnavi?
-: Avem pentru regim şi comun ciorbă de perişoare şi supă cu fidea. Iar felul doi avem cartofi natur cu cărniţă de pasăre. Iar la diabet avem orez cu carne de pasăre. Încercăm să ne încadrăm în acestă alocaţie astfel încât un bolnav să se sature.

Reporter: Contractorul privat face eforturi mari pentru a se încadra în această normă de hrană care diferă în funcţie de tipul bolii, după cum spune managerul spitalului reşiţean, doctor Dumitru Secăşan.

Dumitru Secăşan: În medie această sumă alocată pentru pacienţii internaţi la Spitalul Judeţean este de aproximativ 8 lei pe zi pe pacient. Bolnavii de TBC şi HIV Sida, adulţi, au 13 lei pe zi. Bolnavii de Hepatită şi neoplazicii copii 13,6 lei precum şi bolnavii de diabet copii 14,5 lei. În rest, sunt pacienţi care au de 1,8 lei, de 6 lei. S-a reuşit să introducem un sistem nou de distribuire al hranei, este la ora actuală al doilea din România. Folosim pentru micul dejun şi pentru cină caserolă de unică folosinţă, iar pentru prânz termoizolante.

Reporter: Dumitru Secăşan spune că a externalizat serviciile de hrănire a bolnavilor în spitalul din Reşiţa pentru creşterea gradului de siguranţă alimentară a celor aproximativ 2500 de pacienţi internaţi lunar în Spitalul Judeţean de Urgenţă.


Etichete Dumitru Secăşanhranaspitale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live