Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alexandru Rafila, președintele SRM, invitat la Apel matinal

"Apel Matinal" - Invitat: Profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie (SRM).

Alexandru Rafila, președintele SRM, invitat la Apel matinal
Alexandru Rafila. Foto: Radio România Oltenia

Articol de Radio România Actualităţi, 19 Martie 2020, 08:39

"Apel Matinal" - Invitat: Profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Ministerul Apărării Naționale a început pregătirile pentru montarea formațiunii medicale ROL 2 în incinta Institutului Național de Gerontologie și Geriatrie "Ana Aslan" din Otopeni, un spital care în cinci zile va fi funcțional și va trata cazurile ușoare și medii de coronavirus. În ce situație suntem acum, aflăm imediat, de la invitatul "Apelului Matinal", profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. Bună dimineața!


Alexandru Rafila: Bună dimineaţa!


Realizator: Domnule profesor, numărul în creștere de cetățeni români care revin în țară pune probleme suplimentare?


Alexandru Rafila: Mă rog, acum se spune că avem o procedură care eu consider că este funcțională. Practic, ei trebuie să se autoizoleze la domiciliu și atunci, dacă respectă acest lucru, nu ar trebui să ne pună probleme suplimentare. E adevărat însă, din rândul acestor persoane, sigur, vor fi unele care în decursul celor 14 zile se vor pozitiva din punct de vedere al testelor de laborator și, bineînţeles, al simptomatologiei. Dar, până la urmă, asta e situaţia, trebuie să o luăm ca atare. Cred că cel mai important este ca ei să respecte această indicație de a se autoizola la domiciliu şi de a evita să se răspândească boala. Cred că aici este de fapt...


Realizator: Dar putem face față unei creșteri a numărului de cazuri, majoritatea venite din afară?


Alexandru Rafila: Majoritatea cazurilor, până în momentul de faţă, a fost /de/ forme ușoare ale bolii și dacă afectează persoane tinere, da, o să putem să facem față. În momentul în care însă numărul de îmbolnăviri va afecta preponderent populaţia la risc, peste 70 de ani, cu comorbidități, atunci e greu să spunem acest lucru.


Realizator: Da, este un detaliu înfiorător venit din Italia, unde sunt peste 2.500 de morți, 2.000 dintre ei însă cu vârsta de peste 70 de ani. Dar apropo de această pandemie, în ce etapă a evoluției credeți că ne aflăm acum, inclusiv în România, mai cu seamă?


Alexandru Rafila: Evident, ne aflăm în perioada de creştere, de extindere a pandemiei. Ea este sub control în China şi în Coreea de Sud, în mod evident. Cifrele care arată numărul de cazuri noi demonstrează acest lucru, fără tăgadă. Dar şi China, în momentul de față, se confruntă cu aceeași problemă, dacă vreţi, cu care ne confruntăm noi acum, cazurile noi sunt cele de import, deci cetăţeni chinezi se întorc acasă din alte regiuni. Practic, transmiterea în China a fost oprită, dar există încă cazuri de import. Opinia mea este că ne aflăm oarecum la începutul, în prima fază a pandemiei și rămâne să vedem în perioada următoare, eu zic lunile martie, aprilie, dacă statele vor reuşi să țină sub control numărul de cazuri cu transmitere comunitară, pentru că acolo este problema, care pot să afecteze persoanele, aşa cum spuneam, din categoriile la risc şi să pună foarte serios la încercare sistemele de sănătate, mai ales în zonele de terapie intensivă.


Realizator: Apropo de Coreea de Sud, s-a spus că numărul foarte mic al deceselor provocate de COVID-19 este datorat testării în masă a populației. Acolo sunt în funcțiune un fel de corturi de testare individuală fără contact cu medicii. Se poate și la noi?


Alexandru Rafila: Bun. Se poate și la noi, în măsura în care o să avem capacitatea de testare. Discutăm de capacitatea de testare, nu de testele disponibile. Capacitatea înseamnă în primul rând personal calificat, care este destul de limitat în această moment. Probabil că şi noi o să reușim în perioada nu foarte îndepărtată să putem să testăm circa 2.000 de persoane pe zi la nivel național. Ei testează în jur de 10-12.000 de persoane pe zi, dar să nu uităm că discutăm de o ţară care e mult mai mare decât România, are peste 50 de milioane de locuitori. În ceea ce privește afirmaţia dumneavoastră, e vorba de procent. Procentul deceselor este mic pentru că ei şi testând foarte mult, atunci includ în această statistică și cazurile cu simptomatologie redusă, ceea ce este cazul pentru alte ţări. De exemplu, în Italia, majoritatea cazurilor sunt medii și grave și atunci sigur că dacă și italienii ar testa şi mai mult decât o fac în momentul de față, atunci probabil că s-ar ajunge la o reducere a procentului, dacă am avea mai multe cazuri, sunt raportate în realitate. Adică şi în Italia probabil că nu sunt 37.000, sunt cel puțin de două, trei ori mai multe cazuri și atunci rămâne să vedem care vor fi cifrele în timp, pentru că fiecare țară își adaptează politicile de testare la priorităţile de sănătate publică.


Realizator: În această luptă cu coronavirusul, autoritățile din România au luat mai multe măsuri, inclusiv legat de prezența studenților de la facultățile, de la universitățile de medicină. Se va apela sau s-a apelat deja și la ajutorul medicilor veterinari?


Alexandru Rafila: La ajutorul medicilor veterinari nu, nu la ajutorul medicilor propriu-zişi, ci la ajutorul laboratoarelor din reţeaua Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare


Alexandru Rafila: ...Laboratoarelor din rețeaua Autorității Naționale Sanitare Veterinare, deşi au vreo 20 de laboratoare care sunt de foarte bună calitate, lucrează şi diagnostic molecular, similar cu cel care se lucrează pentru diagnosticul infecţiei cu noul coronavirus și bineînțeles că treptat, cred că și aceste laboratoare pot fi incluse în reţeaua de testare, în această situație.


Realizator: Ce rol va fi atribuit spitalului pe care Armata îl instalează la Otopeni?


Alexandru Rafila: Nu ştiu să vă spun exact, dar cu siguranță se referă la eventualele, tratarea eventualelor cazuri de persoane infectate. E bine într-un fel că e un spital separat, nu interacţionează cu alte tipuri de circuite care, mă rog, în care ar fi prezenţi şi alţi pacienţi.


Realizator: Domnule profesor, ieri aflam tot aici, la "Apel Matinal", de la ministrul economiei, că fabrici din România vor produce materialele sanitare necesare. În acest moment medicii au în folosință, au tot ce le trebuie, practic, la îndemână: kituri de testare, materiale pentru protecție etc


Alexandru Rafila: Kituri de testare, v-am spus, sunt kituri de testare la nivelul capacității de testare, adică dacă am avea mai multe kituri, nu ar fi...


Realizator: Corect.


Alexandru Rafila: Deci totdeauna trebuie să fii realist. Cumpărăm, toată lumea are impresia că problemele legate de gestionare în astfel de probleme se rezolvă prin cumpărături; cumpărăm aparate, cumpărăm tot felul de lucruri, dar reactivi şi aşa mai departe, dar să ştiţi că oamenii sunt cei care rezolvă problemele, nu aparatele şi atunci trebuie totdeauna...


Realizator: Întotdeauna.


Alexandru Rafila: Păi da, dar trebuie să înţeleagă şi toată lumea chestiunea asta şi atunci trebuie să dimensionezi achiziţiile de capacitatea ta /.../ de a le valorifica şi atunci am un singur comentariu legat de echipamente: cred că mai e destul loc de îmbunătăţit situaţia echipamentelor de protecție pentru personalul medical, în primul rând, pentru că el este expus şi dacă personalul medical se îmbolnăveşte, atunci vă daţi seama că nu mai are cine să se ocupe de pacienţi, deci acolo, cred că acolo trebuie principalul efort să fie făcut în asigurarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical.


Realizator: Am priceput, să ştiţi, răspunsul cu diplomație pe care ni l-aţi dat. Da, în primul rând, medicii și toți ceilalți din sistemul sanitar trebuie să fie protejați. Mulțumim pentru prezență la "Apel matinal".


Alexandru Rafila: Mulţumesc şi eu!


Realizator: Invitatul de astăzi a fost profesor doctor Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

(RS)

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
România 26 Aprilie 2024, 11:37

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte

ANSVSA a intensificat în ultima perioadă controalele specifice sărbătorilor, mai ales în pieţe, abatoare şi spaţiile de...

Atenție la produsele cumpărate pentru masa de Paşte
Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
România 26 Aprilie 2024, 11:24

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei

Ei solicită majorarea salariilor de bază cu 15% şi acordarea sporului de risc şi solicitare neuropsihică.

Angajaţii ONRC protestează în faţa Ministerului Justiţiei
Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti
România 26 Aprilie 2024, 10:50

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti

Ministrul muncii, Simona Bucura- Oprescu, a precizat că se fac deja demersurile necesare pentru ca pensionarii să-şi...

Pensiile vor fi plătite înainte de Paşti
Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
România 26 Aprilie 2024, 10:10

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde

Perimetrul de siguranţă a fost mărit, iar traficul este oprit.

Surparea de teren din Slănic Prahova se extinde
Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş:  Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
România 26 Aprilie 2024, 09:42

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"

RRA: Invitatul "Apelului matinal": Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş.

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu Lăpuş: Vom deschide un "parc industrial de specializare inteligentă"
Elevii intră de azi în vacanța de Paște
România 26 Aprilie 2024, 09:12

Elevii intră de azi în vacanța de Paște

Vacanţa de Paşte se va încheia miercuri, pe 8 mai, când elevii vor reveni la ore pentru ultimul modul al anului şcolar.

Elevii intră de azi în vacanța de Paște
Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților
România 26 Aprilie 2024, 08:28

Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților

Peste 70% dintre angajatori vor oferi anul acesta, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri...

Peste 70% dintre angajatori vor oferi, cu ocazia sărbătorilor de Paște, prime în bani sau cadouri angajaților
42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova
România 26 Aprilie 2024, 08:10

42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova

A fost stabilit un perimetru de siguranţă, iar traficul în zonă a fost oprit.

42 de persoane au fost evacuate din blocurile de lângă surparea din Slănic Prahova