Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

29 Ianuarie 2019
Vizualizari: 1988
Comentează add

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit la Serviciul de noapte despre importanța vaccinării în prevenirea virusului gripal.

Alexandru Rafila: Antibioticul nu tratează gripa

luminita-voinea

Cea mai sigură metodă de prevenție a gripei  este vaccinarea.

Din estimările profesorului doctor Alexandru Rafila,  până acum în România s-au vaccinat antigripal aproximativ 1.600.000 de persoane, în timp ce în alte țări rata de vaccinare depășește 50 la sută din populație.

Dacă toate persoanele vulnerabile s-ar vaccina, transmiterea virusului gripal nu s-ar mai produce.

Ideea cea mai importantă este ca în presezonul gripal - octombrie, noiembrie, jumătatea lunii decembrie - să ne vaccinăm, pentru a preveni îmbolnăvirea și extinderea virsului.

“Atunci cand reușim să protejăm de gripă principalele categorii la risc, atunci această transmitere a virusului gripal nu se mai produce. Se rupe lanțul de transmitere, pentru că persoanele suscceptibile  să se îmbolnăvească de gripă sunt protejate prin vaccinare. O țară cum ar fi România ar trebui  să aibă peste 3 milioane de persoane vaccinate. Sunt țări care depășesc 50%,  cum ar fi SUA. În fiecare an, mai mult de jumătate din populație se imunizează prin vaccinare împotriva gripei”, a spus Alexandru Rafila la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Vaccinul antigripal, eficient în proporție de 90% la copii

Vaccinarea antigripală are o eficiență generală de 70 – 75%, iar la copii ajunge chiar și la 90%.

“Marea majoritate a persoanelor care fac vaccin nu se îmbolnăvesc,  dar există și situații în care, după administrarea de  vaccin, răspunsul imun este insuficient,  pentru că discutăm de reactivitate individuală“,  a spus Alexandru Rafila.

El avertizează că gripa este viroza cea mai periculoasă care determină cel mai mare număr  de îmbolnăviri si decese.

Cele mai vulnerabile categorii, care ar trebui să se vaccineze antigripal, sunt persoanele vârstnice care prezintă afecțiuni cronice pulmonare, cardiovasculare, diabet, precum și copiii,  femeile gravide și personalul medical.

De altfel, recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, este ca toate persoanele în vârstă de  peste  65 de ani, femeile gravide și copiii cu vârsta de până în 5 ani să se vaccineze antigripal. 

În ce privește perioada optimă pentru imunizare prin vaccin, Centrul  European de Control al Bolilor recomandă vaccinarea până spre mijlocul lunii februarie.

Antibioticul  nu tratează gripa

Profesorul universitar doctor Alexandru Rafila avertizează că antibioticele nu trateaza gripa și că un virus nu poate fi distrus decât de medicația antivirală specifică.

“Antibioticele actionează numai împotriva bacteriilor, care sunt o altă categorie de microorganisme. Un virus nu poate fi distrus decât de medicație antivirală specifică, pentru că virusul se multiplică doar în interiorul celulei umane, în timp ce bacteria este un microorganism mai complex, care se poate multiplica singură. Mecanismele de acțiune ale substanțelor  antibiotice sunt cu totul diferite față de mecansimele de acțiune ale substanțelor virale. Antibioticul,  dacă este luat inutil, nu face altceva decât sa ne afecteze flora normală pe care o avem la nivelul tegumentelor și la nivelul mucoasei intenstinale și generează bacterii multirezistente la antibiotice“, a explicat Alexandru Rafila la Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.

Vaccinul antigripal are șanse mari să fie produs în România

Ani de zile, Institutul Cantacuzino a fost producător de vaccin antigripal, ajungând la un vârf  maxim de producție în 2009, când s-a înregistrat pandemia de gripă aviară.

Profesorul doctor Alexandru Rafila este de părere că vaccinul antigripal are șanse mari să fie produs din nou în România, la Institutul Cantacuzino, într-o cantitate care să acopere necesarul intern, cu disponibilitate de a merge și la export.

De altfel, în una dintre edițiile viitoare ale Serviciului de noapte, este programată ca temă de discuție situația Institutului Cantacuzino și posibilitatea producerii de vaccinuri la acest institut, anunță realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină.

Tema este de mare interes printre ascultătorii Serviciului de noapte, care, în intervențiile directe din cadrul emisiunii, s-au arătat interesați de relansarea producției de vaccin de la Institutul Cantacuzino.

Educația sanitară ar trebui predată în școli

Educația, deprinderile igienice și alimentația corectă reprezintă factorii esențiali în prevenirea gripei.

Medicul Alexandru Rafila susține predarea educației sanitare ca disciplină în școlile din România, așa cum se întâmplă în statele Uniunii Europene.

“Avem foarte multe de făcut, am putea să promovăm educația pentru sănătate. Deprinderile igienice începând de la spălatul corect pe mâini și continuând cu obiceiurile alimentare, igiena calității bucale și multe alte lucruri care sunt de folos. Acestea ar trebui să se constituie într-o disciplină predată în mod constant  în școlile din România, așa cum se întâmplă în marea majoritate a țărilor UE“, a susținut Alexandru Rafila, subliniind că actuala formulă (ca discplină opțională) se dovedește eficientă doar în procent de 5%, ceea ce este insuficient pentru a preveni extinderea gripei, dar și a altor boli contagioase.

Profesorul universitar doctor Alexandru Rafila prezintă astăzi la Geneva, în cadrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, o rezoluție a țărilor membre UE, legată de impactul mediului asupra stării de sănătate a populației.
 


Etichete Exclusiv RadiogripăvaccinareAlexandru Rafilavaccinuripopulațiesănătate

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live