Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 20 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

23 Decembrie 2014
Vizualizari: 1454
Comentează add

Sondaj IRES: 58% dintre cei chestionaţi cred că 2015 va fi mai bun pentru România, 28% că va fi la fel şi doar 9% sunt pesimişti.

Alegerile prezidențiale, ”evenimentul politic al anului”

radiojurnal

Alegători români la Paris. Foto: Tudor Țepeneag

Anul se încheie cu un optimism al românilor în ce priveşte perspectivele ţării pentru 2015, iar evenimentul politic pozitiv al lui 2014 este considerat scrutinul prezidenţial - sunt concluzii ale unui sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie. 

La finalul unui an efervescent din punct de vedere politic, românii par să fie mai optimişti pentru ţară decât pentru sine. 
 
Potrivit sondajului, 58% dintre cei chestionaţi cred că 2015 va fi mai bun pentru România, 28% că va fi la fel şi doar 9% sunt pesimişti. 
 
Când vine vorba de propria persoană, puţin peste o treime dintre români sunt mulţumiţi de felul în care trăiesc, dar 44% cred că viaţa lor va fi mai bună la anul. 
 
Lipsa locurilor de muncă a fost, şi în 2014, principala îngrijorare a oamenilor, urmată de: criza politică, iminenţa unei boli, creşterea preţurilor. 
 
59% dintre respondenţi au o părere proastă sau foarte proastă despre anul politic ce tocmai se încheie. 
 
Totuşi, 45% dintre participanţii la studiu cred că a existat un eveniment pozitiv al vieţii politice şi acesta ar fi, în opinia majorităţii, alegerile prezidenţiale din noiembrie. 
 
Diaspora, 60% încredere
 
În premieră pentru un top al încrederii, IRES a introdus diaspora şi facebook - doi dintre actorii pe care Institutul îi consideră determinanţi pentru rezultatul scrutinului prezidenţial din acest an. 
 
Rezultatul: românii au multă şi foarte multă încredere în diaspora (60%) şi în facebook (42%). 
 
Revelaţiile topului încrederii sunt întrecute doar de pompieri, armată, SMURD, biserică şi Uniunea Europeană.
 
Sondajul IRES a fost realizat în perioada 18-19 decembrie, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional, şi are o eroare de plus-minus 2,9%.

Etichete sondajIRESoptimismpesimiştifelul în care trăiesceşantiondiasporafacebookpompieriarmatăSMURDbisericăUniunea Europeană

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live