Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegerile europene, impact asupra încrederii cetăţenilor

După alegerile europarlamentare din luna mai, numărul cetăţenilor care consideră că părerea lor contează în UE a crescut de la 29% în noiembrie 2013, la 42%.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 26 Iulie 2014, 10:12

Alegerile pentru Parlamentul European au marcat o revenire a încrederii cetăţenilor într-un viitor mai bun. Aceasta este principala concluzie a unui eurobarometru publicat vineri.

Sondajul arată că un număr record de cetăţeni, comparativ cu cifrele din ultimii zece ani, consideră că părerea lor contează.

Astfel, după alegerile europarlamentare din luna mai, numărul cetăţenilor care consideră că părerea lor contează în Uniunea Europeană a crescut de la 29% în noiembrie 2013, la 42%. Pe primul loc se află suedezii, aceştia fiind urmaţi de danezi şi olandezi.

Audio: Alegerile europene, impact asupra încrederii cetăţenilor.

Pe primele locuri între cei care consideră că opinia lor nu contează în Uniune se află Cipru, Cehia, Letonia, Grecia şi Italia.

Peste jumătate dintre români consideră că părerea lor nu contează în Uniunea Europeană, în timp ce 35% cred contrariul, iar 8% nu au ştiut să răspundă la această întrebare.

Vicepreşedintele Maroš Šefčovič, comisarul pentru relaţii inter-instituţionale şi administraţie, a evidenţiat faptul că eforturile comune depuse la nivel european pentru a readuce Europa pe calea redresării economice încep să dea roade.

Afirmaţia sa este susţinută de date conform cărora optimismul cu privire la situaţia economică şi la viitorul Uniunii este în creştere.

Grafic: "Părerea mea contează în UE” — cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Sursa: europa.eu.

Astfel, pentru prima dată de la începutul crizei financiare, în urmă cu şapte ani, tot mai mulţi europeni consideră că situaţia economică va cunoaşte o îmbunătăţire în următoarele 12 luni, iar aproape trei din patru persoane nu se aşteaptă la o evoluţie negativă.

Tot pentru prima dată în ultimii ani, procentul europenilor care consideră că impactul crizei asupra pieţei forţei de muncă a atins nivelul său maxim este mai mare decât cel al respondenţilor care cred că situaţia poate să se înrăutăţească şi mai mult.

În creştere este şi sprijinul pentru moneda euro, peste jumătate dintre cetăţenii europeni pronunţându-se în favoarea acesteia.

Cetăţenii europeni sunt mai optimişti, potrivit sondajului, în ceea ce priveşte viitorul Uniunii.

Mai mult de jumătate din populaţie are în prezent o atitudine pozitivă faţă de viitor, în timp ce numai două din cinci persoane nu împărtăşesc pe deplin acest sentiment.