Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Marţi, 27 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Popușoi, Radio Chișinău

24 Februarie 2019
Vizualizari: 781
Comentează add

Liderii politici care şi-au exprimat opţiunea de vot până acum au calificat alegerile de astăzi drept cruciale pentru viitorul Republicii Moldova.

Alegeri parlamentare în Republica Moldova

cristina-popusoi-radio-chisinau

Foto: Radio Chișinău.

Secțiile de vot din România pentru cetățenii din Republica Moldova

Un sfert dintre alegătorii din Republica Moldova s-au prezentat deja la vot în cadrul alegerilor parlamentare.

Cifra este considerabil mai mare decât la scrutinul din 2014, după cum au remarcat colegii de la Radio Chişinău.

Potrivit Comisiei Electorale Naţionale, majoritatea votanţilor din prima parte a zilei sunt oamenii în vârstă, în timp ce prezenţa tinerilor este de sub 10%.

În urma modificărilor legislative, campania electorală continuă şi în ziua alegerilor, dar este interzisă înăuntrul şi la intrarea secţiilor de votare.


Reporter: Cristina Popuşoi - Pentru prima dată alegerile parlamentare în Republica Moldova se desfăşoară în baza unui sistem mixt de vot, adică 50 de deputaţi din totalul celor 101 vor fi aleşi pe liste de partid, iar ceilalţi 51 pe circumscriţii nominale.

Tot în premieră, candidaţii la funcţia de deputat şi simpatizanţii lor pot face campanie electorală în ziua alegerilor, chiar şi în apropierea secţiilor de votare.

Liderii politici care şi-au exprimat opţiunea de vot până acum au calificat alegerile de astăzi drept cruciale pentru viitorul Republicii Moldova.

La fel şi analiştii de la Chişinău au declarat că acest scrutin va avea un impact direct asupra politicii externe a Republicii Moldova, fie cu Rusia, fie cu Occidentul.

Deşi Poliţia a declarat că nu au fost înregistrate incidente grave în secţiile de votare până la această oră, totuşi, societatea civilă şi presa au denunţat că la secţiile de votare deschise pentru cetăţenii din regiunea separatistă transnistreană alegătorii au fost aduşi în mod organizat cu mai multe autobuze, fapt interzis de lege.

Concomitent cu alegerile parlamentare, în Republica Moldova are loc şi un referendum consultativ pentru reducerea numărului de deputaţi şi a posibilităţii de a le retrage mandatul parlamentarilor înainte de termen.

Radio Chișinău: LIVE TEXT/VIDEO | Prezența la vot în timp real la alegerile parlamentare. Primele informații prezentate de CEC


Etichete alegeri republica moldovaalegeri parlamentarechisinauurne de votoccidentrusiatransistria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live