Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Alegeri în Grecia: Marele perdant

În Grecia marele perdant este omul care a desființat Radioteleviziunea Publică.

Antonis Samaras și Alexis Tsipras. Foto: Arhivă.

Articol de Zenaida Luca-Hac, 26 Ianuarie 2015, 10:47

În Grecia, în urma alegerilor parlamentare anticipate de duminică, 25 ianuarie 2015, a ajuns la putere formațiunea „TSIPRAS”, condusă de domnul Alexis Tsipras, un populist care nu a ezitat să facă promisiuni pe cât de abile, pe atât de deșarte.

L-a crezut marea masa a șomerilor și a săracilor, afectați de austeritatea impusă de criza prelungită prin care trece țara, criză adâncită de nenumăratele greve ce, paradoxal, în marea lor majoritate, nu au fost generate de vreun conflict de muncă, ci de dorința de a redobândi nivelul de bunăstare de care țara s-a bucurat, ani de-a rândul, consumând mai mult decât producea.

Să amintim că Grecia a intrat în zona euro îndeplinind doar aparent condițiile de admitere: pur și simplu autoritățile au ascuns realitatea, oferind cifre înfrumusețate, date anume cosmetizate ca să răspundă exact parametrilor ceruți pentru a fi primită în clubul privilegiat al monedei europene.

Dar, curând, lucrurile aveau să se vadă așa cum erau ele în realitate.

Și, desigur, au urmat negocieri cu „Troica europeană” pentru a primi ajutoare financiare, oxigenul necesar pentru a se putea menține pe linia de plutire, deoarece ar exista un principiu conform căruia… nimeni nu poate părăsi zona euro, adică, nimeni nu se poate scufunda !
Grecia îndatorată a fost iertată de importante datorii, desigur cu speranța că eforturile ei vor fi pe măsură și se va redresa.

(În treacăt să spunem că azi Grecia cere, prin vocea lui Alexis Tsipras, nici mai mult nici mai puțin decât … ștergerea uriașei sale datorii !).

În 2011 au avut loc, așa cum era normal, schimbări politice.

Cea mai importantă: pe 6 noiembrie 2011 primul ministru Iorgos Papandreu avea sa părăsească primul plan al scenei politice – eveniment anunțat cu eufemisme demne de studiat de sociologi și jurnaliști.

S-a spus atunci că domnul Papandreu „s-a retras” și că „nu va conduce noul guvern” de uniune naţională.

(De altfel, acum, domnului Papandreu, după anunțarea exit-poll-urilor nu-i venea să creadă că nou-înființatul său partid, ΚΙΔΗΣΟ/Mișcarea Socialiștilor Democrați/Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, înregistrat pe 3 ianuarie 2015, după ce Evanghelos Venizelos l-a lăsat fără PASOK, nu a întrat în parlament).

În locul său avea să vină Antonis Samaras, liderul Noii Democrații, partid de centru-dreapta, care s-a străduit să aducă o oarecare speranță atât pe plan intern, cât și în relația cu structurile europene, că lucrurile se îndreaptă pe făgașul cel bun.

Antonis Samaras a fost considerat un partener de încredere de către liderii europeni, iar înfrângerea sa a trezit îngrijorare prin cancelariile europene.

O greșeală a domnului Samaras a fost desființarea Radioteleviziunii publice din Grecia. Pur și simplu nu a suportat criticile unor jurnaliști și a hotărât să închidă instituția „pentru a o reforma”. Un ecran negru înseamnă o sincopă foarte serioasă în viața modernă a unei națiuni europene. De fapt este un colaps !

A fost momentul în care a început să se afirme SYRIZA. A pornit să urce în popularitate, să câștige simpatii și aderenți, criticând și promițând.
Printre promisiunile electorale, una le întrece pe toate: domnul ...SYRIZA, „va impune” Uniunii Europene noi condiții, deoarece „Grecia are un atu, un avantaj : nu poate fi lăsată în afara zonei euro” !

Acest gen de populism ar fi avut mult mai puține șanse de succes dacă Radioteleviziunea publică din Grecia nu ar fi fost sincopată.

Profesionalismul jurnaliștilor din această instituție a fost de foarte înaltă calitate : ei ar fi demontat din timp ascensiunea SYRIZA-ei populiste.

Alexis Tsipras a știut să se folosească tocmai de publicul fidel acestei instituții și nu de jurnaliștii ei, sesizând că s-a creat o mare spărtură între spațiul de putere și spațiul politic. Prin această breșă a cucerit SYRIZA un enorm spațiu electoral.

„Meritul” greșelii îi aparține domnului Samaras, care este marele perdant al acestor alegeri.

Vom vedea și ce va pierde Europa !




Când, exact, a început căderea Noii Democrații, fostul partid de guvernământ elen ?

Există o dată precisă: a fost într-o marți, pe 11 iunie 2013, în jurul orei 23:00 când, pe neașteptate, Radioteleviziunea Publică din Grecia, ERT, pur și simplu, a încetat să mai emită.

Fusese ideea primului-ministru, Antonis Samaras.

O jumătate de oră, atât a durat ca semnalul ei să se stingă, treptat, în toată țara.

Un an și jumătate, atât a durat ca popularitatea lui Antonis Samaras, să scadă dramatic.

Acel 11 iunie a fost momentul precis care l-a propulsat pe Alexis Tsipras, președintele SIRIZA (Coaliția Stângii Radicale/Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς) și care i-a adus acestuia victoria, în alegerile parlamentare din Grecia, din 25 ianuarie 2015.

A fost greșeala fatală a lui Antonis Samaras: atunci și-a pierdut o mare parte a electoratului, pe care a câștigat-o mai tânărul său rival Alexis Tsipras.

Grecii își iubeau mult ERT-ul lor și se simțeau reprezentați de jurnaliștii lui. Pe nesimțite, domnul Samaras, marele dușman al ERT-ului, a devenit marele dușman al celor ce se simțeau reprezentați de ERT.

În schimb, Alexis Tsipras, s-a solidarizat de a doua zi cu oamenii ERT-ului, a participat la protestele lor și le-a susținut mișcarea de rezistență (care continuă și azi, deși, nu de multă vreme, mai precis din mai 2014, în locul ei emite NERIT, Noua Radioteleviziune publică mult împuținată și… revizuită) .

Al. Tsipras fost singura voce care a denunțat măsura ilegală a desființării ERT, după 47 de ani, și singura voce care le-a promis grecilor că le va reda Radioul și Televiziunea Publice.

Putem considera că domnul Samaras însuși i-a făcut cadou lui Al. Tsipras victoria coaliției SYRIZA la alegerile din 25 ianuarie.

Grecii au ales un lider care s-a arătat (nu știm și în ce măsură se va și dovedi) solidar cu instituția care le satisfăcea, cum nu se poate mai bine, nevoia de informare, care le aducea în case prezentul netrucat, trecutul/istoria care-i făcea să se simtă mândri, și un viitor care le dădea siguranța că nu pot fi înșelați.



Iată ce declara Alexis Tsipras ieri, 25 ianuarie 2015, în jurul orei 11 și 20 p.m.:

„Grecia întoarce foaia. Grecia lasă în urma ei austeritatea care a dus-o la dezastru, lasă în urma ei teama și autarhia. Lasă în urma ei cinci ani de umilințe și durere”… îndreptându-se cu „optimism, speranță și demnitate spre o Europă în schimbare”.

„Poporul nostru este dovada cea mai bună că Europa se schimbă. Poporul nostru a făcut pasul înainte și Grecia a făcut pasul înainte în istorie, pasul spre întâlnirea cu popoarele întregii Europe”.

De asemenea, se puteau auzi, în discursul domnului Tsipras de aseară, lucruri ca: „renaștere națională” și „restaurarea coeziunii sociale”.

„Vom forma un guvern al tuturor grecilor”, spunea el, ca un adevărat triumphator.

„Azi a fost învinsă Grecia elitelor, Grecia oligarhilor, Grecia deviațiilor antidemocratice, a uzurpării și a disimulării. Dacă a învins cineva astăzi, aceea este Grecia care a muncit, a lucrat, s-a străduit din răsputeri, Grecia cunoașterii, Grecia care creează, Grecia culturii. Dacă cineva a învins astăzi, aceea este Grecia care luptă, care speră și care cere spațiu și timp ca să creeze, din nou, un viitor demn”.

„Victoria noastră este și victoria tuturor popoarelor Europei care luptă împotriva austerității, cea care ne distruge viitorul nostru european comun”.

„… noul guvern elen va fi pregătit să colaboreze și să negocieze, pentru prima dată, cu asociații noștri, o soluție dreaptă, reciproc avantajoasă și viabilă, pentru ieșirea Greciei din cercul vicios al supra-îndatorării, pentru întoarcerea Europei la stabilitate, dezvoltare, coeziune socială, la principiile și la valorile care constituie principiile și valorile pe care se întemeiază:democrația și solidaritatea.”

„Troika înseamnă trecut” – anunța aseară domnul Tsipras, promițând, de asemenea, „restaurarea suveranității poporului, a dreptății și ruperea de regimul corupt” din trecut.

„Azi poporul grec a scris istorie. Votul popular invalidează memorandum-urile austerității, catastrofale, și face ca troica să devină trecut. Scopul noului guvern este ca poporul grec să-și dobândească demnitatea pierdută. Acesta este mesajul acestei victorii populare”.

Să mai adăugăm doar că după numărarea a 99,80% din voturile exprimate ieri, la alegerile parlamentare anticipate, ΣΥΡΙΖΑ a obținut 36,34% și 149 de locuri în Parlament, urmată ce Noua Democrație a lui Antonis Samaras cu 27,81% și 76 de fotolii, și de Zorii Aurii, cu 6,28% și 17 locuri (azi, 26 ianuarie 2015, ora 10,30).

Și, nu în ultimul rând că astăzi, că tot astăzi, cel mai probabil, Alexis Tsipras va depune jurământul ca prim-ministru al Greciei.

Rusia "ar putea fi pregătită să atace NATO" peste cinci până la opt ani
În lume 18 Aprilie 2024, 21:57

Rusia "ar putea fi pregătită să atace NATO" peste cinci până la opt ani

Administraţia de la Moscova a respins în mod regulat sugestiile occidentale că ar putea lua în considerare un atac asupra...

Rusia "ar putea fi pregătită să atace NATO" peste cinci până la opt ani
Obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite
În lume 18 Aprilie 2024, 20:14

Obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu spune că vizita sa va determina și o intensificare a prezenței companiilor românești pe piața din...

Obiectivele strategice ale parteneriatului comercial cu Emiratele Arabe Unite
Țările grupului G7 discută posibila sancționare a Iranului pentru atacul cu rachete asupra Israelului
În lume 18 Aprilie 2024, 19:18

Țările grupului G7 discută posibila sancționare a Iranului pentru atacul cu rachete asupra Israelului

Miniştri de Externe din cele mai mari economii ale lumii, membre ale grupului G7, discută şi situaţia privind traficul...

Țările grupului G7 discută posibila sancționare a Iranului pentru atacul cu rachete asupra Israelului
Comisarul european pentru afaceri interne speră la aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen, în acest an
În lume 18 Aprilie 2024, 19:12

Comisarul european pentru afaceri interne speră la aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen, în acest an

Ylva Johansson a discutat atât cu ministrul bulgar de interne, Kalin Stoyanov, cât şi cu cel român, Cătălin Predoiu.

Comisarul european pentru afaceri interne speră la aderarea deplină a României şi Bulgariei la Schengen, în acest an
Moscova acuză România că "încearcă să anuleze cultura rusă"
În lume 18 Aprilie 2024, 19:04

Moscova acuză România că "încearcă să anuleze cultura rusă"

România anulează cultura rusă prin rezilierea contractului de închiriere a unor sălil de cinema pentru...

Moscova acuză România că "încearcă să anuleze cultura rusă"
Războiul nevăzut din Ucraina
În lume 18 Aprilie 2024, 19:00

Războiul nevăzut din Ucraina

Lupta autoritatilor cu spionii rusi si cu trolii care propaga stiri false, mai ales in mediul online din regiunea Odesa.

Războiul nevăzut din Ucraina
Angajaţi Google concediaţi pentru că au protestat
În lume 18 Aprilie 2024, 16:57

Angajaţi Google concediaţi pentru că au protestat

Cei 28 de angajați concediaţi au participat la proteste împotriva unui contract cu Guvernul israelian.

Angajaţi Google concediaţi pentru că au protestat
Mare parte din Ucraina, în stare de alertă în urma atacurilor rusești
În lume 18 Aprilie 2024, 14:02

Mare parte din Ucraina, în stare de alertă în urma atacurilor rusești

Mai multe explozii s-au auzit în regiunile vestice și de nord.

Mare parte din Ucraina, în stare de alertă în urma atacurilor rusești