Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Vineri, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Gina Poenaru, Botoşani

18 August 2010
Vizualizari: 2249
Comentează add

Autorităţile efectuează controale cu privire la ajutoarele de stat sau indemnizaţii, în urma apariţiei unor suspiciuni cu privire la nerespectarea normelor pentru acordarea acestor bani.

Ajutoarele de stat, verificate de autorităţi

gina-poenaru-botosani

Foto: Mediafax.

În judeţul Botoşani, Curtea de Conturi va verifica toate dosarele părinţilor aflaţi în concediu pentru creşterea nou-născuţilor, în urma apariţiei unor suspiciuni cu privire la nerespectarea normelor pentru acordarea acestui ajutor.

În întreaga ţară continuă controalele autorităţilor cu privire la ajutoarele de stat sau indemnizaţii.

În Botoşani există peste 3.000 de persoane care beneficiază de alocaţia pentru mame. Lunar, suma dată de stat pentru plăţile alocaţiilor pentru creşterea nou-născuţilor depăşeşte 2,5 milioane de lei.

"Se pare că o serie de mămici sau tătici aflaţi în creştere copil au realizat pe perioada aceasta venituri impozabile, deci activităţi care au dus la venituri impozabile. În consecinţă, vom verifica toate dosarele respective şi acolo unde este cazul, unde s-a încălcat prevederea legală, vom face debite şi va urma recuperarea sumelor", a declarat Sebastian Tocariu, director al Agenţiei de Prestaţii Sociale Botoşani. 

Pentru debite foarte mari şi nerecuperate, autorităţile pot întocmi chiar şi dosare penale.

La sediul Consiliului Judeţean au ajuns zeci de cereri de la cetăţeni. În cereri se solicită sistarea indemnizaţiei de invaliditate.

Dintre motivele invocate de cetăţeni: plecări în străinătate sau deţinerea unui permis de conducere.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Constantin Simirad, presupune că ar fi vorba şi de oameni care au luat, fără a avea dreptul, indemnizaţia pentru invaliditate.

"Facem controlul de la Direcţia Muncii şi după aceea încep să fac eu un control pe cont propriu, un control sever, care să fie făcut de medici autorizaţi. Sunt mult mai multe. Unii sunt orbi, alţii sunt cotonogi. Sunt sate unde sunt toţi aproape orbi. Deci, părerea mea este că nu putem asista 11 milioane de români, pentru că, să nu uitaţi, la nevăzători totalul e 800 de lei indemnizaţia" a declarat Constantin Simirad. 

Un sfert din dosarele verificate, cu erori

Lăcrămioara Corcheş, director general al Direcţiei de Asistenţă Socială din Ministerul Muncii, ne-a declarat că, de exemplu, pe Legea venitului minim garantat au fost făcute până la sfârşitul săptămânii trecute controale la aproximativ 2.100 de primării.

Din cele aproximativ 100.000 de dosare verificate efectiv, un sfert aveau erori, spune Lăcrămioara Corcheş. 

"Fie în întocmirea dosarelor, fie în stabilirea dreptului la ajutorul social pentru persoana respectivă, fie în neîndeplinirea  anumitor obligaţii pe care beneficiarii de ajutor social le au prin lege. Deci, ei primesc nişte sume de bani ca ajutor social, au acest drept, dar au şi obligaţia de a presta muncă în folosul comunităţii, de exemplu.

"La unele dintre ele a fost luată măsura suspendării din plată, la altele, la care eroarea constatată era flagrantă, de genul stabilirii greşite a dreptului, încadrării greşite în venitul minim garantat, s-a dispus pe loc încetarea măsurii respective" a declarat Lăcrămioara Corcheş.

În unele judeţe, au existat primării unde a încetat în totalitate acordarea venitului minim garantat.

Astfel de judeţe sunt: Bacău, Bihor, Braşov, Botoşani, Dâmboviţa sau Prahova.

Până în prezent, Ministerul Muncii nu a făcut sesizări penale în această privinţă.


Etichete Ştiri Nord-Estautorităţiajutoare de statBotoşanidosareverificare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live