Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

George Popescu

20 Octombrie 2019
Vizualizari: 1350
Comentează add

VIDEO: La 30 de ani de la căderea comunismului, Festivalul Naţional de Teatru şi Radio Europa Liberă au organizat o întâlnire omagială.

Aici Radio Europa Liberă! Aici Radio Europa Liberă! - Conține video

george-popescu

Jurnalistul Neculai Constantin Munteanu participa la intalnirea organizata de Festivalul National de Teatru si Radio Europa Libera, la 30 de ani de la caderea comunismului. Foto: Agerpres.

La 30 de ani de la căderea comunismului, Festivalul Naţional de Teatru şi Radio Europa Liberă au organizat sâmbătă o întâlnire omagială.

Gazda evenimentului, Marina Constantinescu, director al Festivalului Naţional de Teatru, i-a avut ca invitaţi pe Neculai Constantin Munteanu şi pe Emil Hurezeanu, ambii, până în decembrie 1989, comentatori ai postului de radio de la care românii au aflat că Revoluţia a izbucnit la Timişoara.

Reporter: George Popescu - Secția românească a postului de radio Europa Liberă a fost inaugurată în 1950, primele emisiuni fiind transmise în anul următor.

Europa Liberă s-a bucurat constant de o audiență foarte mare în România socialistă, în special în ultimul deceniu totalitar.


Prezent la dezbaterea de la ARCUB, ambasadorul Statelor Unite, domnul Hans Klemm, a ținut să sublinieze importanța pe care a avut-o acest post de radio în desfășurarea războiului rece și la căderea regimului Ceaușescu.


Hans Klemm: Sunt mândru să fiu astăzi aici, pentru că acest eveniment este un tribut adus tuturor celor care au lucrat la Radio Europa Liberă, dar şi Congresului american, care a făcut posibilă existența postului.


Reporter: Ambasadorul României în Germania federală, domnul Emil Hurezeanu, fost realizator de emisiuni la Europa Liberă, și-a întărit propria convingere că producția editorială realizată a servit popoarelor captive de după Cortina de Fier.


Emil Hurezeanu: Se numeau de propagandă. Da, a fost propagandă albă. Servea intereselor occidentale, în condițiile războiului rece, dar a servit în primul rând interesele popoarelor, care n-au fost consultate nici prin referendum, nici altfel, atunci când au fost ocupate mai întâi de trupele sovietice şi după aceea transformate în sateliți ai sistemului ideologic al metropolei. Se insinuează că aici a fost vorba de o agentură, că aici... Nici vorbă! Cred că, cu o singură sau două excepții, n-am avut niciodată legătură cu instituția pe care atât de generos a reprezentat-o domnul ambasador în această după-masă aici.

VIDEO: După 30 de ani, în cadrul FNT, Neculai Constantin Munteanu și Emil Hurezeanu, din nou în fața publicului, intr-o dezbatere moderată de Marina Constantinescu.


Etichete radio europa liberaneculai constantin munteanuemil hurezeanuhans klemmsuaromania,mariana constantinescufntcomentatoriarcub

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live