Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Valică

2 Noiembrie 2009
Vizualizari: 2017
Comentează add

Numărul de cazuri de gripă nouă este în continuă creştere.

AH1N1 se extinde în întreaga lume

carmen-valica

Gripa A H1N1 se extinde în majoritatea ţărilor lumii. Multe state au început sau tocmai astăzi încep campania de vaccinare, în timp ce altele se confruntă cu refuzul populaţiei de a se vaccina.

Astăzi începe, practic, în Turcia şi în Republica Moldova campania. În Ucraina şi Afganistan e decretată starea de urgenţă, iar în zona Madridului, în Spania sunt luate de astăzi măsurile specifice unei epidemii.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, până în prezent s-au înregistrat în lume circa 500.000 de cazuri şi au murit peste 5.700 de persoane.

 Ucraina - restricţii ale întrunirilor publice

Datele cu privire la răspândirea virusului A H1N1 sunt actualizate constant. Cea mai recentă informare emisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii menţionează extinderea gripei în Ucraina, unde autorităţile au impus restricţii ale întrunirilor publice, precum şi la graniţe şi au cerut ajutorul comunităţii internaţionale.

Cele 60 de decese cauzate de gripa nouă combinate cu sutele de mii de răceli şi gripe sezoniere au fost descrise de preşedintele Victor Iuşcenko drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

 Afganistan - stare de urgenţă şi şcoli închise

În Afganistan este, de astăzi, stare de urgenţă. Şcolile au fost închise, iar populaţia a fost sfătuită să evite aglomeraţiile sau evenimentele la care participă multă lume. În Turcia, numărul cazurilor înregistrate din vară până acum este de aproape 2.000, iar cel al morţilor a ajuns la şase.

 Italia - creştere a numărului de victime în zona Napoli

La Napoli, o femeie de 42 de ani a murit în această dimineaţă, la Spitalul de Boli Infecţioase. Numărul morţilor a ajuns în Napoli, în doar câteva zile, la şapte.

 Spania - măsuri specifice unei epidemii

Autorităţile spaniole au declanşat de astăzi în zona Madridului măsurile specifice unei epidemii. Corespondentul Radio România, Annamaria Damian transmite că  în toate farmaciile spaniole se introduce din nou, începând de astăzi, antiviralul Tamiflu, retras în luna aprilie pentru a preveni abuzul de consum. Acest medicament se va elibera doar cu reţetă de la medicul de familie.

Autorităţile sanitare recomandă prezentarea la dispensar, înainte de a ajunge la secţiile de urgenţă.

Planul de acţiune împotriva epidemiei prevede realizarea radiografiilor toracice pentru diagnosticarea bolii. În acelaşi plan transmis clinicilor săptămâna trecută se menţionează că, pentru a face faţă valului de consultaţii, clinicile pot apela la personalul medical aflat în şomaj.
 

 Republica Moldova - vaccinarea personalului cu risc de contractare a bolii

În Republica Moldova urmează să înceapă de astăzi vaccinarea vameşilor, a poliţiştilor şi medicilor.

Vaccinarea pelerinilor la locurile sfinte

În Turcia, vaccinarea începe cu distribuirea a 50.000 de doze de vaccin lucrătorilor din domeniul sanitar, dar şi persoanelor care se pregătesc de pelerinaje la locurile sfinte.

În mai multe ţări europene majoritatea populaţiei refuză vaccinarea.

Majoritatea elveţienilor şi francezilor declară că nu vor să sa vaccineze şi, potrivit rezultatelor unui stondaj realizat în Ungaria, peste 70% din populaţie nu ar dori vaccinarea.

Potrivit rezultatelor sondajului, 27% dintre cei care au declarat că nu doresc să fie vaccinaţi împotriva virusului H1N1 se tem mai mult de eventualele efecte secundare decât de boală, 23% au declarat că, de regulă, refuză vaccinurile, iar 21% consideră că nu se vor îmbolnăvi.

Potrivit unui comunicat al ministerului ungar al sănătăţii, de la începutul lunii octombrie au fost distribuite serviciilor locale ale autorităţii de sănătate publică 1,4 milioane de doze de vaccin împotriva noului virus gripal, dintre care au fost preluate de medicii de familie peste 800.000, fiind vaccinate aproximativ 500.000 de persoane.

Vaccinul, care este produs în Ungaria, poate fi cumpărat în prezent şi de persoanele care nu sunt încadrate în aşa-numitele grupe de risc, la un preţ maxim de 1.930 de forinţi, adică în jur de 7 euro, din aproximativ 200 de farmacii. În Ungaria au fost confirmate în ultima perioadă peste 280 de cazuri de infectare cu noul virus, patru persoane pierzându-şi viaţa până în prezent.

În China, au fost vaccinate patru milioane de persoane

Între timp, în China, unde au fost înregistrate peste 46.000 de cazuri, au fost deja vaccinate aproape patru milioane de persoane.

În SUA, unde au murit peste 1.000 de persoane şi au fost înregistrate zeci de mii de cazuri, mai multe companii farmaceutice au crescut producţia de vaccin împotriva gripei de tip A H1N1.


Etichete gripă,ah1n1,cazuri,deces,pandemie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live