Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA (R) Vineri, 19 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

9 Martie 2015
Vizualizari: 1036
Comentează add

Pentru combaterea mai eficientă a criminalităţii financiare şi economice este nevoie de o axare mai semnificativă pe aspecte privind confiscările extinse şi recuperarea bunurilor.

Agenție pentru recuperarea prejudiciilor din dosarele judecate

iulian-olescu

Foto: Arhivă.

România are nevoie de implementarea unui sistem funcţional de recuperare a prejudiciilor cauzate de activităţi ilicite - aceasta este concluzia unei dezbateri organizată, astăzi, de Fundaţia "Freedom House".

Pentru combaterea mai eficientă a criminalităţii financiare şi economice este nevoie şi în România de o axare mai semnificativă pe aspecte privind confiscările extinse şi recuperarea bunurilor provenite în urma unor infracţiuni - a rezultat din dezbaterile privind promovarea acestui subiect şi în ţara noastră.

Pedepsele privative de libertate îşi au rolul lor, însa pentru descurajarea celor care săvârşesc astfel de infracţiuni este foarte important ca şi prejudiciul să poată fi recuperat într-o proporţie cât mai însemnată.

Trebuie înţeles că, şi dreptul de proprietate este unul esenţial, bunurie sau fondurile obţinute în urma comiterii unor infracţiuni trebuie să poată fi sechestrate şi, după caz, confiscate şi valorificate, spune directorul Agenţiei pentru gestionarea şi recuperarea bunurilor sechestrate şi confiscate din Franţa, Charles Duchaine.

"Judecătorii, în Franţa, ca şi în România, sunt extrem de preocupaţi să protejeze libertăţile populaţiei şi drepturile individuale, aşa că sunt prea puţin înclianţi să ia decizii care sa afecteze dreptul de proprietate. Trecem zilnic în Franţa prin asta şi aud mereu procurorii plângându-se că judecătorii nu i-au deloc decizii în acest sens sau că hotărârile lor nu sunt tocmai cele mai potrivite. Aceasta este realitatea în Franta şi cred că şi România se confruntă cu situaţii similare, pentru că suntem popoare cu culturi asemănătoare", a spus Charles Duchaine.

Ministerul Justiţiei lucrează la un proiect de lege care să reglementeze înfiinţarea unei instituţii cu atribuţii în recuperarea prejudiciilor, pe care ministrul Robert Cazanciuc a anunţat că-l va lansa, în această săptămână, în dezbatere publică.


Etichete RomaniaplanrecuperareprejudiciiilicitefundatieFreedom HousepedepseFrantaCharles DuchaineRobert cazanciucministerul justitiei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live