Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 23 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

26 Februarie 2013
Vizualizari: 3741
Comentează add

Asociaţia Culturală Mondială a Evreilor Originari din România a reacţionat la afirmaţia profesorului Vladimir Iliescu potrivit căruia "În România nu a fost Holocaust".

Afirmaţiile istoricului Vladimir Iliescu, criticate dur Afirmaţiile istoricului Vladimir Iliescu, criticate dur - Conține audio

pavel-ionescu

Monumentul Victimelor Holocaustului. Foto: Agerpres

Asociaţia Culturală Mondială a Evreilor Originari din România a reacţionat luni cu extremă nemulţumire la un discurs susţinut în Aula Academiei Române în 14 februarie, la lansarea Enciclopediei Regimului Comunist din România de istoricul Vladimir Iliescu, profesor al Universităţii din Aachen, Germania, în care a acesta a afirmat, citez: "În România au fost persecuţii împotriva evreilor, dar nu a fost Holocaust".

Deplângând răul făcut imaginii României, profesorul Vladimir Iliescu a continuat, citez din nou: "România fiind declasată în mod inutil pentru un lucru care nu a avut loc. Holocaust a avut loc numai în Ungaria şi Germania", discursul fiind primit cu aplauze din partea audienţei.

Cele petrecute sub cupola Academiei Române în 2013, la mai mulţi ani de la adoptarea Raportului Wiesel, a stârnit indignarea unor personalităţi din mediul academic, care au adresat scrisori deschise preşedintelui Academiei Române.

Din Israel, preşedintele Asociaţiei Culturale Mondiale a Evreilor Originari din România, doctorul în istorie Shlomo Leibovici Laish, i-a acordat o declaraţie corespondentului nostru Dragoş Ciocîrlan.

Audio: Interviu cu preşedintele Asociaţiei Culturale Mondiale a Evreilor Originari din România, doctorul în istorie Shlomo Leibovici Laish.

Shlomo Leibovici Laish: Am fost mai mult decât prost impresionat de ce am primit prin email, discursul lui Iliescu la Academia Română. Pe youtube l-am ascultat, cu vocea lui, tot discursul. Şi m-am întrebat: "Quo vadis Academia?" Unde vreţi să ajungeţi cu aşa ceva? Şi ceea ce m-a impresionat cel mai prost au fost aplauzele unanime cu care s-a terminat un discurs al unui antisemit mascat. Adică, 'da, evreii din România au suferit, au murit 120.000-130.000, parcă ce sunt 120.000 de jertfe? Nimic. Dar nu a fost Holocaust'. În afară de faptul că din punct de vedere istoric, este un fals, pentru că din păcate - şi îmi pare rău că nu îl am aici, că am scos o parte din arhivă, v-aş fi arătat un document scris de mână, un raport al cuiva care a fost responsabil cu exterminarea evreilor din România, câţi au fost împuşcaţi, în ce locuri. Un număr mai mult decât dublu. Raport din data respectivă, la retragerea românilor din Transnistria.

Am reacţionat la toţi cei care mi-au trimis, că mi-au trimis mai mulţi, fiecare în stilul lui. Două zile mai târziu am primit răspunsul preşedintelui Academiei, Haiduc, că nu e poziţia Academiei şi aşa mai departe. Iar am reacţionat destul de grav, că e făţarnic. Că nu numai că nu a spus nimic de la catedră, dar a aplaudat şi el. Şi se vede, e imagine. Asta nu se poate infirma. Am fost rugat să dau o reacţie şi am dat o reacţie pentru /.../ Am reacţionat şi la cererea Asociaţiei Supravieţuitorilor Holocaustului de la Bucureşti, în frunte cu doctorul Liviu Beriş, am reacţionat şi pe linie academică, prin cele transmise profesorului Michael Shafir, care mi-a confirmat că a transmis mai departe, la diverse centre academice.

Dragoş Ciocîrlan : Este, pe undeva, inexplicabil gestul sau ceea ce s-a întâmplat la Academie. Cum interpretaţi acest moment? Care ar fi cauzele? De ce s-a ajuns aici? Ce se urmăreşte?

Shlomo Leibovici Laish: Dacă se urmăreşte ceva sau dacă oamenii sunt conştienţi că urmăresc ceva, nu ştiu, pentru că toată comportarea Academiei e bizară. Eu, în reacţia mea, am amintit Academiei premierea cărţii lui Lavric, o carte antisemită. Dacă cineva cu titlu de profesor, cum e Coja, e un antisemit deschis, şi eu am întrebat autorităţile, în toate reacţiile mele: "Unde sunteţi? În definitiv, aveţi legi contra negaţioniştilor Holocaustului, care propagă ura între popoare. Unde sunteţi?" Nimeni nu a răspuns la chestia asta. Nu mă mai miră nimic.

Eu am întrebat un singur lucru, în reacţiile mele: "Voi, de la Academie, nu vă daţi seama cum se uită lumea civilizată la voi? Ce faţă vreţi voi să aibe România în această lume? Indiferent de ce credeţi. Cum nu vă daţi seama că duceţi renumele României de râpă?" Ieri am primit informaţia că astăzi, doctorul Beriş, împreună cu Aurel Vainer, cu doctorul Aurel Vainer, se duc la ambasadorul german să reclame. Eu înţeleg raţiunea, având în vedere că în Germania, legile împotriva negaţioniştilor sunt puternice. Probabil că se duc să ceară să se ia măsuri. Dar, oameni buni, unde e /.../? Eu am întrebat şi unde e reacţia guvernului. Am întrebat.

Scrisoarea deschisă transmisă preşedintelui Academiei Române

Reprezentanţii mai multor organizaţii civice româneşti au transmis preşedintelui Academiei Române, academicianul Ion Haiduc, o scrisoare deschisă în care este deplâns faptul că "Tradiţia de luciditate şi conştiinţă ştiinţifică este periclitată de faptul că în chiar aula Academiei Române s-au putut face afirmaţii negaţioniste.

Semnatarii scrisorii, preşedintele Fundaţiei pentru Democraţie, Cultură şi Libertate, Dragoş Şeuleanu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Transparency International, Marian Popa, preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pîrvulescu, profesorul universitar Paul Dobrescu şi scriitorul George Astaloş îşi exprimă, citez, "consternarea că o persoană poate să emită de la tribuna aulei Academiei Române astfel de declaraţii, care contrazic atitudinea corectă, echilibrată şi demnă a societăţii româneşti".

Scrisoarea continuă: "Viaţa culturală, sistemul educaţional, mediul de afaceri din România, societatea românească, sunt conectate la valorile euro-atlantice. Vă propun să vă delimitaţi cu fermitate de afirmaţiile iresponsabile ale vorbitorului din aula Academiei Române şi să evitaţi pe viitor ca astfel de personaje să folosească tribuna celei mai importante instituţii româneşti pentru a crea confuzie şi a justifica abordări extremiste" - am încheiat citatul din scrisoarea adresată preşedintelui Academiei Române, Ionel Haiduc.


Etichete IsraelVladimir IliescuacademiereacţieholocaustAcademia RomânăShlomo Leibovici LaishAsociaţia Culturală Mondială a Evreilor Originari din România

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live