Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

6 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1475
Comentează add

Adrian Năstase este închis la penitenciarul Rahova, unde va sta 20 de zile în carantină şi observaţie, după ce a fost condamnat definitiv de ÎCCJ la 4 ani de închisoare.

Adrian Năstase, condamnat la 4 ani de închisoare

sorin-solomon

Fostul premier Adrian Năstase. Foto: Arhivă.

UPDATE 3: Adrian Năstase a ajuns la Penitenciarul Rahova unde îşi va executa o parte din pedeapsă.

UPDATE 2: Adrian Năstase a părăsit într-o maşină de poliţie Secţia 2 de Poliţie şi va fi dus la Penitenciarul Rahova pentru ispăşirea pedepsei.

UPDATE 1 : Adrian Năstase s-a predat la Secţia 2 de Poliţie, după ce Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au condamnat la 4 ani de închisoare în Dosarul "Zambaccian".

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis că Adrian Năstase va face 4 ani de închisoare în Dosarul "Zambaccian".

Dana Năstase a fost condamnată la 3 ani de închisoare, cu suspendare.

Fostul premier este acuzat de luare de mită şi şantaj, iar soţia sa pentru complicitate la luare de mită şi participaţie improprie la folosirea de acte falsificate la Autoritatea Vamală..

Decizia completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este definitivă.

Irina Jianu, fosta şefă a Inspectoratul de Stat în Construcţii, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în formă continuată şi participaţie improprie la fals intelectual la legea contabilităţii şi folosirea la autoritatea vamală de documente false.

Instanţa a mai decis confiscarea de la soţii Adrian şi Dana Năstase a sumei de 1,8 milioane lei şi menţinerea sechestrului asigurator pe imobilul din Zambaccian.
   
Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Irina Jianu a sumelor de 84.000 dolari şi 5.000 de euro.
   
Cei trei condamnaţi trebuie să mai plătească statului român câte 20.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

La fond, cei doi au primit pedepse de câte trei ani de închisoare cu suspendare.

Reacţii politice după verdictul judecătorilor ÎCCJ

Adrian Năstase a susţinut în mai multe rânduri că este nevinovat şi este un dosar politic.

Primele reacţii din partea coaliţiei la putere au venit prin purtătorii de cuvânt ai celor două partide din coaliţie.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a declarat că Adrian Năstase a plătit mult prea mult pentru faptul că i-a fost oponent preşedintelui Traian Băsescu, iar purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a apreciat că această decizie nu va afecta USL şi că partidele politice nu au de ce să comenteze o sentinţă a justiţiei.

În această dimineaţă, înainte de pronunţarea sentinţei, premierul Victor Ponta declara la întrunirea conducerii PSD că pentru toate lucrurile importante şi bune pe care Adrian Năstase le-a făcut pentru România, ideea de a fi hăituit o viaţă întreagă de sistemul lui Traian Băsescu este o mare nedreptate.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
   
Adrian Năstase a fost încarcerat în 26 iunie 2012 şi pus în libertate la 18 martie 2013, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.


Etichete JudecătoriÎnaltei Curţi de Casaţie şi JustiţieDosarul "Zambaccian"închisoareDana NăstasePenitenciarul RahovaVictor PontaCătălin IvanPSDTraian Băsescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live