Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

1 Martie 2020
Vizualizari: 697
Comentează add

Acordul semnat la Doha prevede retragerea forţelor americane din Afghanistan în etape.

Acord pentru retragerea forţelor americane din Afganistan

catalin-gombos

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat că se va întâlni în viitorul apropiat cu lideri ai mişcării talibane, după ce în capitala Qatarului, Doha, a fost semnat un acord privind retragerea forţelor americane care ar putea marca sfârşitul celui mai lung război din istoria Statelor Unite. 

Acordul semnat la Doha prevede retragerea forţelor americane din Afghanistan în etape. Mai întâi, în următoarele 135 de zile efective ale acestora ar urma să fie reduse la 8.600 de militari, de la apox 13.000 în prezent, iar procesul ar putea lua sfârşit în 14 luni. Totodată, vor fi eliberaţi 5.000 de talibani, iar insurgenţii vor elibera, la rândul lor, 1.000 de captivi.

Condiţia e ca talibanii - care cu câteva ore înainte de semnarea documentului au anunţat o încetare complet a focului - să-şi respecte partea lor de înţelegere. În primul rând să taie orice legături cu grupări teroriste gen Al-Qaida, apoi să demareze convorbiri de pace şi cu guvernul afghan, pe care până acum au refuzat să îl accepte ca partener de dialog.

Problema, notează Reuters, este că încă nu e clar cine va reprezenta Kabulul, în condiţiile în care ambii candidaţi la alegerile prezidenţiale de anul trecut revendică victoria şi au anunţat că îşi formează guverne. În cazul implementării acordului, ar putea lua sfârşit cel mai lung război din istoria Statelor Unite.

Acestea au invadat Afghanistanul în 2001, după ce talibanii au refuzat să îl predea pe Osama bin Laden şi alţi membri ai reţelei Al-Qaida, care organizase atentatele de la 11 septembrie.

Teroriştii erau găzduiţi de talibani, care impuseseră o variantă extremă a legii islamice, Sharia, în care femeilor nu le era permis să lucreze sau să studieze, aveau loc execuţii publice, inclusiv lapidări pentru adulter, şi erau interzise: muzica, dansul şi jocul cu zmee.


Etichete suaretragereafganistan

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live