Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Vineri, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

14 August 2020
Vizualizari: 331
Comentează add

Israelul şi Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord istoric de normalizarea relațiilor, înțelegerea fiind intermediată de Statele Unite.

Acord istoric între Israel și Emiratele Arabe Unite

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Președintele SUA Donald Trump. Planul președintelui american pentru Orientul Mijlociu a servit drept bază pentru înțelegerea la care au ajuns Israelul și Emiratele Arabe Unite, două dintre țările cele mai avansate din lume. Foto: Arhivă.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord istoric de normalizarea relațiilor, înțelegerea fiind intermediată de Statele Unite.

Emiratele Arabe devin cel de al treilea stat arab, după Egipt și Iordania, care ajung la un acord cu Israelul. Corespondentul nostru Dragoș Ciocîrlan are detalii despre istoricul relațiilor arabo-israeliene și primele reacții avute după anunțarea acordului cu Emiratele Arabe Unite.

Corespondenţă din Israel - Reporter: Dragoş Ciocîrlan - Este cel mai mare progres pentru pace dintre Israel și lumea arabă din ultimii 26 de ani și reprezintă baza celui de-al treilea acord dintre Israel și o națiune arabă - a declarat aseară premierul Benjamin Netanyahu. El a discutat, ieri, cu președintele american Donald Trump și prințul moștenitor al Emiratelor Arabe Unite, Mohammad Bin Zayed. În 1979, premierul Menahem Begin a făcut pace cu Egiptul. În 1994, premierul Yitzhak Rabin a semnat un tratat de pace cu Iordania. În 2020, premierul Benjamin Netanyahu anunță un acord de pace cu Emiratele Arabe Unite și crede că sunt multe șanse ca alte țări arabe să se alăture. Netanyahu i-a mulțumit președintelui american, Donald Trump, pentru gestionarea acestui acord istoric.

Primaria Tel Aviv, iluminată în culorile naționale ale Israelului și Emiratelor Arabe Unite. Foto: D. Ciocîrlan

Planul președintelui american pentru Orientul Mijlociu a servit drept bază pentru înțelegerea la care au ajuns Israelul și Emiratele Arabe Unite, două dintre țările cele mai avansate din lume. În ultimii ani s-au înregistrat progrese în legăturile cu țări precum Sudan, Oman, Bahrein şi altele din Golf. Negocierile au durat un an și jumătate, a precizat Jared Kushner, consilierul principal al președintelui american, care s-a implicat în inițiativa de pace. Joe Biden, candidat la alegerile prezidențiale din Statele Unite, a salutat acordul dintre Israel și Emiratele Arabe Unite.

În opinia lui Neftali Bennett, fost ministru al apărării, în prezent lider al partidului Yamina, Netanyahu a ratat ocazia secolului de a anexa unele părți din Cisiordania. Conducerea palestiniană de la Ramallah a fost luată prin surprindere și refuză să accepte că Israelul și Emiratele Arabe Unite au ajuns la un acord pentru normalizarea legăturilor, ceea ce înseamnă deschiderea mutuală de reprezentanțe diplomatice, zboruri directe și acorduri în multe domenii.


Etichete (ii)acordistoricisraelstatele uniteemiratele arabe unite

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live