Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: La minut (CONTINUARE) Joi, 09 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Arina Petrovici

22 August 2014
Vizualizari: 525
Comentează add

Comisia Europeană își propune ca întreaga constelație de 30 de sateliți Galileo să devină operațională înainte de sfârșitul acestui deceniu.

Acord de furnizare a trei lansatoare Ariane-5 pentru Galileo Acord de furnizare a trei lansatoare Ariane-5  pentru Galileo - Conține audio

arina-petrovici

Euranet Plus.

Galileo, programul European de navigare prin satelit, a făcut un mare pas spre operaţionalizarea serviciilor, graţie semnării, cu Arianespace, a unui contract în valoare de 500 de milioane de euro.

Galileo este programul Uniunii Europene pentru dezvoltarea unui sistem global de navigație prin satelit sub control civil european.

Semnalele Galileo vor permite utilizatorilor să își cunoască poziția exactă în timp și spațiu, într-un mod mai precis și mai fiabil decât cel oferit de sistemele existente în prezent.

Galileo va fi compatibil cu sistemele similare existente și unele dintre serviciile sale vor fi interoperabile cu acestea, dar va fi autonom.

Audio: Acord de furnizare a trei lansatoare Ariane-5  pentru Galileo.

Acordul de furnizare a trei lansatoare Ariane-5 va permite Uniunii Europene să plaseze pe orbită sateliţii săi Galileo – o nouă etapă pentru asigurarea unui acces independent la spaţiu – un important obiectiv al Uniunii Europene.

Toate aceste lansatoare sunt fabricate în blocul comunitar şi, prin urmare, reprezintă o reuşită pentru industria europeană. Lansatorul Ariane-5, care va fi folosit pentru prima oară anul viitor, va putea pune pe orbită patru sateliţi de-odată, adică dublul capacităţii actualelor lansatoare.

Astfel, numărul lansărilor necesare pentru plasarea pe orbită a sateliţilor destinaţi operaţiunilor comerciale va scădea.

Ferdinando Nelli Feroci, comisarul european pentru industrie şi antreprenoriat, a apreciat că “acest contract este sinonim cu o căsătorie între lansatoarele şi sateliţii concepuţi şi construiţi în Europa; este vorba despre o etapă importantă către independenţa sectorului spaţial al Uniunii Europene.”

Chiar joi au fost lansați în spațiu doi noi sateliți în cadrul programului de navigație prin satelit Galileo al Uniunii Europene, ajungându-se astfel la un număr total de șase sateliți pe orbită. Cei doi sunt primii dintr-o nouă serie de sateliți deținuți în totalitate de Uniune.

Ca urmare a lansării unor sateliți suplimentari, disponibilitatea și gradul de acoperire al semnalului Galileo vor crește treptat și, în curând, se va putea trece la faza operațională deplină a programului.

Comisia Europeană își propune ca întreaga constelație de 30 de sateliți Galileo (care include șase sateliți activi de rezervă pe orbită) să devină operațională înainte de sfârșitul acestui deceniu.


Etichete Agenda EuropeanăEuranet PlusUEComisia EuropeanăGalileosateliținavigațieArianspaceFerdinando Nelli Feroci

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live