Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Duminică, 26 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Pavel Ionescu

15 Octombrie 2019
Vizualizari: 1244
Comentează add

După două consultări cu opoziţia, refuzate de PSD, intrăm într-o nouă conjuctură politică.

Acest guvern ”are toate șansele să treacă”

pavel-ionescu

Analistul Cristian Pirvulescu, decanul Facultatii de Stiinte Politice (SNSPA). Foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES

La exact cinci zile de la căderea guvernului prin moțiune de cenzură, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat astăzi pe liderul PNL, Ludovic Orban, cu formarea noului guvern. Iată, sintetic, oferta liberalilor din ceremonia de la Palatul Cotroceni.

Ludovic Orban: Cinste, competență, integritate, dedicare în servirea interesului public și soluții pentru marile probleme cu care se confruntă România astăzi.

După două consultări cu opoziţia, refuzate de PSD, intrăm într-o nouă conjuctură politică - o evaluăm împreună cu politologul Cristian Pîrvulescu în direct, prin telefon. Bună seara!
Cristian Pîrvulescu: Bună seara!

Realizator: Ce şanse are acest guvern, domnule profesor?
Cristian Pîrvulescu: Are toate șansele. A fost nominalizat la câteva zile după ce a trecut moțiunea de cenzură. De ce cei care au votat moţiunea de cenzură s-ar răzgândi? Nu au niciun motiv...

Realizator: Sunt două procese politice un pic diferite. 
Cristian Pîrvulescu: Sunt două procese politice diferite, dar, totuși, este vorba de responsabilitate şi raţionalitate. În momentul în care au votat pentru căderea guvernului ştiau ce va urma. Declaraţiile pe care le auzim în ultima vreme /.../ liderii politici ţin de panoplia negocierilor politice care au loc. Avem două tipuri de partide politice în momentul de faţă: partide cu potenţial de coaliţie, dar în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale potenţialul de coaliţie este redus - PNL este un partid cu potenţial de coaliţie, PSD este un partid cu potenţial de coaliţie, dar care nu-l foloseşte în momentul de faţă, altfel spus partide în jurul cărora se pot creiona coaliţii; şi partide cu potenţial de şantaj. Acestea, conform teoriei politice sunt partide fară de care nu se poate face o majoritate, şi în cazul nostru este vorba despre PRO România, despre ALDE şi despre UDMR, cele trei partide care sunt fiecare în felul său vocale, fiecare în felul său pune condiţii şi care, după negocieri foarte dure, este foarte probabil că vor susţine guvernul. Poate nu prima dată, dar cu siguranţă a doua dată.

Realizator: Exact aici poate ar fi fost bine, şi e bine, vă rog să insistăm, premierul în exerciţiu Viorica Dăncilă spunea că mai degrabă o a doua încercare de guvern a opoziţiei să treacă.
Cristian Pîrvulescu: A fost una de la început fără calcule, pentru că, nu-i aşa, se gândeau foarte mulţi, şi doamna Dăncilă, şi de la PSD, dar şi de la PRO România că în felul acesta se poate mai bine profila candidatul la prezidenţiale al fiecărei formaţiuni poltice, doamna Dăncilă, domnul Diaconu pentru ALDE-PRO România, domnul Keleme în măsura în care nu ar fi un candidat de turul doi, dar ar putea atrage atenţia asupra problematicii maghiare. Pe de altă parte, însă, interesul preşedintelui Iohannis, şi raţional discutând, interesul României este să avem un guvern cât mai repede. Argumentele care se aduc împotriva alegerilor anticipate, spre exemplu necesitatea de a discuta cat mai repede un buget cu un guvern legitim, sunt în favoarea unui guvern care să apară cât mai repede cu putinţă. De aceea cred că se va negocia foarte dur în următoarele zile, dar există totuşi şanse ca acest guvern să treacă chiar la primul vot din investitură, nu neapărat la al doilea. La al doilea vot condiţiile vor fi draconice, pentru că partidele vor pierde potenţialul de negociere şi de şantaj...

Realizator: Apropierea anticipatelor va fi mai fierbinte.
Cristian Pîrvulescu: Exact. Atunci, mai ales când vom fi şi aproape de turul doi sau după după turul doi anticipatele se pot realiza şi nu este în interesul majorităţii partidelor parlamentare să organizeze anticipate. În orice caz nu este în interesul PSD, PRO România, ALDE, UDMR, şi au spus-o destul de clar, şi asta pentru că, în contextul actual, partidele care ar beneficia de alegerile anticipate ar fi cele care sunt într-un fel sau în altul apropiate preşedintelui Iohannis, în ipoteza în care,a şa cum spun sondajele, preşedintele Iohannis ar putea fi reales. 

Realizator: Aşadar, campania electorală pentru prezidenţiale este în favoarea actualului guvern pe cale de a se naşte?
Cristian Pîrvulescu: Eu cred că vorbim în mare măsură de un guvern prezidenţial şi nu de un guvern al unui partid, în sensul în care preşedintele şi l-a asumat, chiar dacă la sfârşitul mandatului prezidenţial, dar preşedintele Iohannis este primul preşedinte al Româniaei care nu a putut să-şi pună în aplicare programul pentru care a fost ales pentru că nu a avut majoritate parlamentară nicio clipă. Nu o să aibă majoritate parlamentară nici acum, dar anticipând că ar putea avea majoritate parlamentară, îşi doreşte să aibă un guvern în funcţie în momentul în care este reconfirmat şi legitimat ca preşedinte. Cred că acesta este motivul pentru care s-a încercat această variantă de guvern, iar după alegerile prezidenţiale politica se va reseta în mod semnificativ - acum discutăm despre un context, atunci vom discuita despre alt context. După Crăciun, România va arăta altfel.


Etichete orbanpnlguvern

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live