Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Marţi, 02 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

18 Noiembrie 2019
Vizualizari: 447
Comentează add

Peste 4,5 milioane de români şi-au tratat în ultimul an răceala şi durerile de gât cu antibiotice.

Abuzul de antibiotice duce la creșterea alarmantă a rezistenței bacteriilor

radiojurnal

Foto: Arhivă.

Un studiu medical publicat astăzi atrage din nou atenţia asupra abuzului de antibiotice: peste 4,5 milioane de români şi-au tratat în ultimul an răceala şi durerile de gât cu astfel de medicamente.

Mai mult, o treime dintre ei au făcut acest lucru fără niciun fel de recomandare de la medic.

Cei care au consumat antibiotic fără prescripție de la doctor au făcut-o după ce s-au sfătuit cu apropiații sau după ce au citit pe internet că așa e bine.

Or, tocmai că nu e deloc bine, pentru că abuzul de antibiotice duce la creșterea alarmantă a rezistenței bacteriilor, și în acest fel există riscul de a dezvolta infecții grave care să nu mai poată fi tratate -  spune profesorul doctor Codruț Sarafoleanu, din partea Societății Române de Rinologie, una dintre instituțiile care au realizat studiul.

Roșul în gât, secrețiile nazale, nasul înfundat nu au nevoie de tratament antibiotic, dar convingerea eronată ca antibioticul este un leac universal și dorința de a avea o vindecare rapidă îi fac pe mulți să apeleze direct la astfel de tratamente, fără un examen medical prealabil la medicul de familie care să stabilească tratamentul adecvat afecțiunii - completează doctorița Dina Mergeani, de la Societatea Națională de Medicină a Familiei, de asemenea parte la cercetare.


Rezistența la antimicrobiene este o amenințare din ce în ce mai mare pentru sănătatea publică. Mai bine de 700.000 de oameni pierd anual lupta cu bolile cauzate de bacterii rezistente la antibiotice.

Conform Centrului European de Control al Bolilor, România se află pe locul al treilea între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește impactul infecțiilor produse de bacterii rezistente la antibiotice.


Etichete studiuabuzantibioticedoctori

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live