Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 20 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mario Balint

26 Septembrie 2018
Vizualizari: 875
Comentează add

Ultimul bănăţean care a luptat în Muntii Banatului împotriva regimului bolşevic, Petru Gherga, a încetat din viaţă, la vârsta de 90 de ani.

A murit ultimul luptător anti-bolșevic din Munții Banatului, Petru Gherga

mario-balint

Petru Gherga.

Ultimul bănăţean care a luptat în Muntii Banatului împotriva regimului bolşevic, Petru Gherga, a încetat din viaţă, la vârsta de 90 de ani.

Petru Gherga s-a născut la data de 1 noiembrie 1928, în localitatea Rusca Teregova, iar la vârsta de 21 de ani a intrat în organizaţia partizanilor, pentru a lupta împotriva regimului comunist.

În anul 1950, a fost ridicat de securitate şi condamnat, mai apoi, la 25 de ani de închisoare. În cele din urmă, a fost eliberat în 1964, după ce a executat 14 ani de detenţie, în nici mai mult, nici mai puţin, de 11 temniţe comuniste.

Între 1996 şi 2000 a fost consilier judetean din partea PNTCD, iar în luna iunie a acestui an, Petru Gherga a fost decorat de către preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Serviciul Credincios în Grad de Cavaler.

Petru Gherga şi-a iubit ţara, familia şi biserica, fiind ctitorul bisericii din localitatea Rusca.

De altfel, a decedat pe data de 23 septembrie 2018, la vârsta de 90 de ani, chiar în ziua în care această biserică a fost sfinţită.

După spusele preotului din localitate, Petru Gherga i-a declarat, în urmă cu doi ani, că îşi doreşte să trăiască până la finalizarea lucrărilor la noul lăcaş sfânt.


Etichete Muntii Banatuluiîmpotriva regimului bolşevicPetru Ghergaa încetat din viaţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live