Ascultă Radio România Actualitaţi Live

A început sezonul murăturilor

Cu varza murată după o reţetă tradiţională, sălăjenii fac cele mai delicoase sarmale sau salate de iarnă.

A început sezonul murăturilor
FOTO: Agerpres

Articol de Diana Domenico, 24 Septembrie 2012, 14:20

Reţetă de murături inedită: curechi la hurdău! Este o reţetă traditională: varza se pune la murat în butoaie din lemn, păstrate în pivniţe întunecoase.

Cu această varză se fac cele mai delicoase sarmale sau salate de iarnă.

AUDIO: Mai multe despre această reţetă de iarnă a aflat Adrian Lungu de la doamna Aurelia din Zalău, o sălăjeancă care are cămara plină.

Varza se pune după cât îi de mare familia…30-40 de căpăţâni, minim. Se aleg, se curăţă, se scoate cotorul din mijlocul fiecărei verze, apoi se pune sare şi se aşază pe fundul butoiului.

Se pune cimbru, mărar şi cucuruz (porumb), hrean, piper, foi de dafin şi apoi se aşază varza frumos.

Se pune sare în locul cotorului şi se lasă 2,3 zile până se topeşte sarea şi apoi se "întoarce moarea", adică se aeriseşte.

Când e murată? Depinde de vreme !

Zeci de mii de botoşăneni riscă să rămână fără pensii
România, împreună 24 Octombrie 2013, 14:45

Zeci de mii de botoşăneni riscă să rămână fără pensii

Peste 12.000 de botoşăneni nu şi-au ridicat nici până acum cărţile de muncă. Lipsa cărţii de muncă duce la pierderea...

Zeci de mii de botoşăneni riscă să rămână fără pensii
Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!