Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Daniela Coman, corespondent RRA în Franța

23 Noiembrie 2020
Vizualizari: 364
Comentează add

A început procesul fostului preşedinte al Franței, Nicolas Sarkozy

daniela-coman-corespondent-rra-in-franta

  Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy. Foto: Arhivă

La Paris a început în această după-amiază procesul fostului preşedinte al Franței, Nicolas Sarkozy, acuzat de corupție și trafic de influență.
 
El se declară nevinovat și spune că dorește o decizie cât mai rapidă a justiției.
 
Corespondenţă din Paris - Reporter: Daniela Coman - Afacerea pentru care Nicolas Sarkozy a compărut în fața instanței este foarte complicată.
 
În urma interceptării convorbirilor sale telefonice, puse sub ascultare de către Parchetul financiar, care ancheta posibila finanțare a campaniei sale prezidențiale din 2007 de către dictatorul libian, Muammar Gaddafi, s-a descoperit că fostul președinte încerca să obțină date confidențiale despre mersul anchetei.
 
Pentru a-şi ascunde urmele, el folosea o cartelă preplătită, înregistrată pe un alt nume. În acest proces sunt judecați, alături de Sarkozy, unul dintre avocații săi și un fost magistrat de la Curtea de Casație, căruia fostul șef al statului i-ar fi promis să-i obțină un post în Monaco, în schimbul prețioaselor informații.
 
Fostul președinte neagră toate acuzațiile și spune că dorește o soluție cât mai rapidă a justiției.
 
Procesul, care ar trebui să se încheie pe 10 decembrie, a ținut astăzi doar o jumătate de oră, pentru că unul dintre inculpați, fostul magistrat, în vârstă de 73 de ani și având mai multe probleme de sănătate, nu a fost prezent, motivând riscul epidemic la care s-ar expune.
 
Instanța a decis ca el să fie supus unei expertize medicale și a amânat cauza până joi.
 
Este pentru prima dată, după al-Doilea Război Mondial, când un președinte al Franței este chemat în judecată pentru fapte de corupție comise în timp ce exercita funcția supremă în stat.
 
Înaintea lui, fostul președinte Jacques Chirac a fost judecat și condamnat, în 2011, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru angajări fictive la Primăria Parisului, făcute pe vremea când fusese primar al capitalei franceze.
 
(PH)

Etichete FrantaNicolas Sarkozyproces(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live