Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 21 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Cîrnu

16 Septembrie 2020
Vizualizari: 161
Comentează add

"Apel matinal" - A fost înfiinţată Poliţia Siguranţa Şcolară.

A fost înfiinţată Poliţia Siguranţa Şcolară

catalin-cirnu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Matinal" - Rubrica: "Apel matinal" - Realizator:  Cătălin Cîrnu.

Poliţia Română îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei noi structuri: Poliţia Siguranţă Şcolară. Scopul declarat al acesteia este acela de a asigura un mediu şcolar cât mai sigur atât pentru elevi, cât şi pentru profesori, pentru combaterea oricărei forme de criminalitate în unităţile de învăţământ.

Poliţia Siguranţă Şcolară va colabora cu celelalte structuri ale MI, dar şi cu organizaţii neguvernamentale care activează în acest domeniu.

Discutăm pe această temă cu purtătorul de cuvânt al IGPR, Bogdan Ghebaur. Domnule Ghebaur, în acest moment, structura este funcţională?

Bogdan Ghebaur: Desigur, începând de luni, 270 de poliţişti îşi desfăşoară activitatea. Avem câte un birou la nivelul fiecărui Inspectorat Judeţean de Poliţie. În cadul Poliţiei Capitalei e un serviciu, iar la nivel de IGP funcţionează o Direcţie de Siguranţă Şcolară. 

Realizator: Aminteam ceva mai devreme, veţi colabora inclusiv cu organizaţii neguvernamentale care activează în acest domeniu şi cu Poliţia Locală? 
Bogdan Ghebaur: Desigur, în acest parteneriat ne dorim să atragem cât mai multe persoane pentru siguranţa elevilor. Vorbim, desigur, şi de atragerea părinţilor, cel mai important, pentru a contura cel mai bine acest parteneriat şcoală-Poliţie-comunitate. 

Realizator: Poliţia Şcolară va lucra în mare parte într-un mediu în care se află prepoderent minori. Care va fi abordarea poliţiştilor din această structură nou înfiinţată, pentru că lucrurile sunt oarecum schimbate?
Bogdan Ghebaur: Pentru a lua măsuri cât mai corecte şi cât mai pliate pe fiecare copil, pentru că vorbim de copii care fiecare dintre ei sunt unici în felul lor, poliţiştii care au fost selectaţi să activeze în aceste structuri au înclinaţii către pedagogie. Ei vor şti cum să abordeze fiecare situaţie în parte şi, mai departe, să fie luate măsuri cu sprijinul celorlate structuri de Poliţie, că vorbim de structurile de Judiciar sau de la Ordine Publică.

Realizator: Atribuţiile Poliţiei Siguranţă Şcolară se vor limita doar la nivelul unităţilor de învăţământ sau ele se vor extinde, nu ştiu, şi dincolo de spaţiul acestora, în cazurile în care sunt implicaţi elevi şi profesori, pentru că acum repede mi-am amintit de cazul din Ploieşti cu acel elev sau fost elev care a venit şi a lovit o profesoară?
Bogdan Ghebaur: Nu putem vorbi doar de unităţile de învăţământ. Vorbim, dacă vreţi aşa, de momentul în care copilul pleacă de acasă până ajunge la şcoală, vor fi evaluate situaţiile din mediul şcolar, precum şi drumul către casă, iar, după cum bine ştiţi, faptele de bullying se petrec de cele mai multe ori în mediul online, aşa că şi acest mediu este vizat. 

Realizator: Da, pentru că observăm cu toţii o recrudescenţă a violenţei între elevi, dar cum puteţi aborda astfel de situaţii?
Bogdan Ghebaur: Colegii de la structurile de siguranţă şcolară vor face evaluări la nivelul fiecărei unităţi din învăţământ, iar mai departe acest material de evaluare va sta la baza realizării unor campanii de către Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, aşa că nu mai vorbim neapărat de o campanie la nivel general naţional, acestea vor fi pliate pe fiecare unitate de învăţământ în parte.

Realizator: Când şi cum veţi putea interveni într-o şcoală în care, să spunem, într-o pauză sau la un moment dat are loc o bătaie între elevi şi, mai ales, unde veţi putea fi semnalaţi, chiar de către elevi, nu neapărat de profesori?
Bogdan Ghebaur: Vom putea interveni în situaţiile în care am fost semnalaţi, dar nu în acelea care se întâmplă spontan. Acolo vorbim şi de situaţia în care fiecare unitate de învăţământ trebuie să aibă asigurată paza, iar persoana respectivă poate interveni cel mai repede. Noi vom putea veni şi interveni cu ajutorul colegilor de la structurile de siguranţă şcolară pentru a evalua situaţia care a dus la acest eveniment şi pentru a preveni pe viitor astfel de fapte. 

Realizator: Din câte înţeleg de la dumneavoastră, Poliţia Siguranţă Şcolară va interveni doar când va fi cazul. Nu există un poliţist, să spunem, care va merge din şcoală în şcoală sau va patrula sau va rămâne într-o unitate de învăţământ.
Bogdan Ghebaur: Nu e vorba neapărat de patrulare. Vorbim de structuri la nivel judeţean care vor evalua mediile din fiecare unitate de învăţământ, iar pe viitor vor fi propuse soluţii pentru a preveni orice gen de faptă, fie că vorbim de bullying, fie că vorbim de loviri, fie că vorbim de certuri dintre elevi.


Etichete (ii)PoliţiaSiguranţaŞcolară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live