Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 10 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Arina Petrovici

2 Martie 2017

Comisia Europeană a publicat cea de a treia ediție a indicelui competitivității regionale pentru 263 de regiuni ale Uniunii.

A 3-a ediție a indicelui competitivității regionale pentru 263 de regiuni A 3-a ediție a indicelui competitivității regionale pentru 263 de regiuni - Conține audio

arina-petrovici

Comisia Europeană a publicat cea de a treia ediție a indicelui competitivității regionale pentru 263 de regiuni ale Uniunii – un studiu care furnizează regiunilor informații utile pentru a-și stimula performanța economică. 

AUDIO: Europa la zi. 

Noutatea ediției din 2016 constă în instrumentul online interactiv care permite o analiză și o comparație mai detaliate ale fiecărei regiuni, fie cu omologii săi în ce privește Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, fie cu toate regiunile Uniunii Europene.

Utilizatorii pot vedea acum cu mai multă ușurință ce punctaj a obținut regiunea lor din punctul de vedere al inovării, al guvernanței, al transporturilor, al infrastructurii digitale, precum și al sănătății și al capitalului uman. Instrumentul este conceput şi pentru a ajuta regiunile să își identifice punctele forte, punctele slabe și prioritățile de investiție atunci când își elaborează strategiile de dezvoltare.

Comisarul pentru politica regională Corina Crețu a subliniat că acest indice este un instrument valoros pentru o mai bună elaborare a politicilor, întrucât consolidează eforturile Comisiei de sprijinire a reformelor structurale și de stimulare a capacităților de inovare ale regiunilor Uniunii Europene prin investiții legate de politica de coeziune. 

În ansamblu, rezultatele din 2016 sunt în aceeaşi linie cu cele din 2013 – notează Executivul de la Bruxelles într-un comunicat. Se poate observa în continuare un model policentric, în cadrul căruia zonele puternice din jurul capitalelor și cele metropolitane reprezintă principalii factori motori ai competitivității. În cea mai mare parte a nord-vestului Europei se pot observa efecte de propagare, însă acest lucru este mult mai puțin evident în regiunile dinspre est și sud. În multe cazuri se observă niveluri ridicate de variație în cadrul aceleiași țări, generate de regiunea capitalei care le depășește net pe celelalte din punctul de vedere al performanței.

Față de cele două ediții precedente, publicate în 2010 și în 2013, Malta și mai multe regiuni din Franța, Germania, Suedia, Portugalia și din Regatul Unit și-au îmbunătățit punctajele, în timp ce în cazul Ciprului și al unor regiuni din Grecia, Irlanda și, mai recent, din Olanda, punctajele au scăzut. În regiunile Uniunii Europene din est, competitivitatea a rămas în general stabilă – relevă studiul.

 

Etichete euranet plus. comisia europeanauepibcorina cretu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live