Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Raport "Justiţia în interesul copilului"

Copiii implicaţi în proceduri judiciare se simt adesea speriaţi, ingnoraţi şi prost informaţi, ajungând să sufere din cauza acestor procese

Raport "Justiţia în interesul copilului"

Articol de Laurenţiu Văduva, 25 Februarie 2017, 11:33

Copiii implicaţi în proceduri judiciare se simt adesea speriaţi, ingnoraţi şi prost informaţi, ajungând să sufere din cauza acestor procese - avertizează Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene în ultimul său raport.

Aproximativ două milioane şi jumătate de copii de pe teritoriul Uniunii Europene sunt implicaţi în fiecare an ca victime, martori sau părţi în proceduri judiciare - fie pentru custodie în cadrul proceselor de divorţ, cazuri de abuz sexual sau exploatare - relevă statisticile europene.

AUDIO: Europa la zi.

Raportul intitulat "Justiţia în interesul copilului: Perspectivele şi experienţele copiilor implicaţi în proceduri judiciare" a fost publicat de Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene acum două zile, după intervievarea a aproape 400 de copii din 9 state europene: Bulgaria, Coaţia, Estonia, Franţa, Germania, Polonia, România, Spania şi Marea Britanie.

Documentul arată obstacolele cu care se confruntă copiii implicaţi în procese judiciare şi oferă câteva soluţii care sunt deja aplicate de unele state membre. "Ne expunem copiii, care au suferit deja experienţe traumatizatnte sau au fost martori la acestea, unor situaţii stresante şi inutile.

Atât factorii de decizie, cât şi practicienii, trebuie să se asigure că anxietăţile copiilor implicaţi în proceduri judiciare sunt luate în serios şi că acestea sunt menţinute la un nivel minim" - a declarat directorul Agenţiei, Michael O'Flaherty.

La interviuri, copiii au subliniat importanţa dreptului lor de a fi ascultaţi cu înţelegere şi respect; potrivit experţilor Agenţiei, acest lucru a arătat necesitatea elaborării unor orientări clare şi practice şi a instruirii specialiştilor care intră în contact cu cei mici. Copiii îşi doresc de asemenea să fie informaţi în permanenţă cu privire la evoluţia cauzei şi la drepturile pe care le au.

Aşadar, este necesară furnizarea de informaţii corespunzătoare vârstei lor, înainte de proces, pe durata acestuia şi ulterior.

Din interviuri a reieşit că, în multe situaţii, copiii au sentimente de incertitudine şi nesiguranţă. De aceea este vital ca statele membre să dispună de garanţii procedurale care să satisfacă nevoile copiilor, mai ales în cazuri extreme precum violenţa domestică sau abuzul sexual, dar şi în cazurile de încredinţare a copilului pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

Aceste garanţii pot include locuri de audiere adaptate copiilor, înregistrări sau dovezi video şi protejarea datelor personale ale copiilor de mass-media si public.