Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL VOSTRU... MUZICA VOASTRĂ (Continuare) Sâmbătă, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Michaela Lambrinidou

26 Iulie 2018
Vizualizari: 1556
Comentează add

În Grecia, bilanţul victimelor incendiului devastator de lângă Atena a ajuns la 81 de morţi şi aproape 200 de răniţi.

81 de morţi şi aproape 200 de răniţi în incendiul devastator de lângă Atena

michaela-lambrinidou

Incendiile din Grecia, iulie 2018. Foto: Agerpres.

 În Grecia, bilanţul victimelor incendiului devastator de lângă Atena a ajuns la 81 de morţi şi aproape 200 de răniţi.

Alte câteva zeci de persoane sunt încă date dispărute.

În ţară este doliu naţional, iar echipele de salvare continuă să caute supravieţuitori în cele trei mici localităţi de la periferia Atenei, arse aproape în întregime.

Autorităţile elene îşi coordonează eforturile pentru a veni în ajutorul sinistraţilor, dar au primit şi sprijin internaţional. Între timp, o anchetă este în desfăşurare, întrucât există suspiciunea că focul a fost declanşat intenţionat.

Pentru mai multe informaţii, intrăm, din nou, în legătură directă cu corespondenta noastră la Atena, Michaela Lambrinidou. Bună dimineaţa, Michaela, care este, acum, situaţia în localităţile afectate? Mai sunt focare de incendiu care nu au fost stinse?

Reporter: Michaela Lambrinidou - În regiunile afectate, în cele trei regiuni afectate nu, nu mai există, focarele au fost absolut stinse, nu mai există nici măcar teama de a se reactiva. Există focare în zona unde s-a declanşat primul incendiu, aproape de Kineta, dar pe toată durata nopţii au operat forţele terestre şi ele au fost puse sub control. Nu generează îngrijorare nimănui. Trecerea se poate face pe drumurile naţionale fără nicio problemă. Sperăm că şi vremea va ajuta, pentru că condiţiile meteo au fost anunţate a fi favorabile stingerii focului, deci sperăm să nu mai avem alte surprize.

Realizator: O mobilizare internaţională impresionantă are loc în aceste zile, după ce Grecia a activat Mecanismul european de protecţie civilă. Ce ne poţi spune despre ajutorul primit de autorităţile elene?

Reporter: Aşa este, cum aţi spus. Într-adevăr, ajutoarele străine din toate ţările comunitare şi necomunitare, pentru că şi Turcia, dar şi Fosta Republică ... Macedonia, spusă, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei au oferit o sumă în contul sinistraţilor. Da, am primit ajutoare pe cale aeriană, vehicule, forţe umane, pompieri au venit din Cipru, au venit din România, ieri au sosit două avioane din România, în urma unei convorbiri telefonice pe care a avut-o ministrul apărării al României, domnul Mihai Fifor, cu omologul grec, Panos Kammenos, care s-a alăturat pe toată durata incendiilor forţelor elene, ajutând considerabil la stingerea focurilor. Într-adevăr, putem spune că niciodată nu am primit un ajutor atât de prompt, atât de substanţial pentru a pune sub control atât de multe focare.

Realizator: Michaela, între timp se derulează o anchetă a autorităţilor elene în legătură cu împrejurările în care s-au declanşat incendiile. Ce informaţii există până acum?

Reporter: Informaţiile sunt cam, aşa, cu picătura date, pentru că trebuie să fim foarte atenţi. Procurorul Curţii Supreme a ordonat deschiderea acestui dosar, în care sunt investigate cauzele incendiilor şi motivele pentru care aparatul de stat nu ar fi avut un plan de evacuare pentru aceste situaţii şi există şi suspiciuni că ar fi existat o întârziere privind intervenţia aparatului de stat, când au izbucnit incendiile. Însă, într-una din pădurile care au fost arse a fost descoperit un dispozitiv exploziv. Poliţia a arestat până acum cinci persoane, suspectate că ar fi implicate în aceste incendii. Orice noutate, orioce veste vom avea, vă vom ţine la curent cu noutăţile.

Mai multe informaţii găsiţi pe pagina noastră Incendiile din Grecia.


 


Etichete incendiiincendiile din greciaGreciaAtenaincendiu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live