Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Miercuri, 28 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Buculei, Suceava

1 Aprilie 2016
Vizualizari: 1500
Comentează add

În localitatea Fântâna Albă, din regiunea Cernăuţi, Ucraina, vor fi comemorate victimele masacrului din 1941 unde peste 2000 de români au fost uciși de sovietici.

75 de ani de la "Katyn-ul românesc", masacrul de la Fântâna Albă

mihaela-buculei-suceava

Foto: Arhivă.

În localitatea Fântâna Albă, din regiunea Cernăuţi, Ucraina, vor fi comemorate astăzi victimele masacrului comis de sovietici în 1941, când peste două mii de români au fost executaţi pentru că au vrut să se refugieze în România din Bucovina de Nord.

Printre participanţi vor fi şi ministrul delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, senatorul Viorel Badea şi deputatul Aurelian Mihai.

La Fântâna Albă, pe locul unde se află gropile comune în care au fost aruncate victimele masacrului, au loc manifestări comemorative.

La activităţi participă şi reprezentanţiai Senatului României, care vor depune la monumentul din Poiana Varniţa o coroană de flori.

Tot aici va avea loc o slujbă de pomenire a victimelor, oficiată de preoţi români din nordul şi sudul Bucovinei, iar senatorul Viorel Badea va transmite un mesaj de compasiune întregii comunităţi româneşti din Ucraina.

Senatorul Viorel Badea: "După această comemorare, în timpul căreia se va săvârşi şi un Tedeum la care vor fi prezenţi părinţi de la Mănăstirea Putna, aşa cum au fost prezenţi în fiecare an. Vom avea o întâlnire cu autorităţile locale, cu guvernatorul regiunii Cernăuţi, iar în dimineaţa de 2 aprilie vom merge la Universitatea din Cernăuţi, unde va avea loc o conferinţă cu tema "Masacrul de la Fântâna Albă", urmată de o întâlnire cu profesorii de limba română din regiunea Cernăuţi şi cu primarii români din localităţile regiunii Cernăuţi".

Reprezentanţii ţării noastre vor participa şi la masa rotundă româno-ucraineană pe tema masacrului de la Fântâna Albă, întâlnire care va avea loc la Centrul de Studii Româneşti al Facultăţii de Istorie, Politologie şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii Naţionale "Yurii Fedkovici" din Cernăuţi.


 


Etichete Fântâna AlbăCernăuţiUcrainavictimele masacrului comis de sovietici 1941romani executati de sovieticirefugiatbucovina de norddan stoenescuaurelian mihaigropi comunesenatul romanieimonumentul poiana varnitaucraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live