Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Tudor Ţepeneag, Paris

6 Iunie 2014
Vizualizari: 1295
Comentează add

Şefi de stat şi de guvern din 20 de ţări participă în Normandia la ceremoniile care marchează 70 de ani de la momentul decisiv al victoriei asupra Germaniei naziste

70 de ani de la Ziua Z

tudor-tepeneag-paris

Comemorarea a 70 de ani de la Ziua Z. Foto: captură youtube.com

Şefi de stat şi de guvern din 20 de ţări participă în Normandia la ceremoniile care marchează 70 de ani de la momentul decisiv al victoriei asupra Germaniei naziste.

Evenimentele stau sub semnul crizei ucrainene şi al relaţiilor tensionate cu Rusia, după anexarea Crimeei.

Surse din anturajul preşedintelui francez François Hollande au anunţat că a avut loc deja o primă întâlnire între liderul rus, Vladimir Putin, şi omologul său ucrainean, Petro Poroşemko, însă aceasta nu a fost confirmată oficial. 

Ceremoniile de comemorare a debarcării aliaţilor în Normandia în 1944 sunt cu mult mai mult decât un simplu pretext pentru diplomaţia internaţională.

Încă de dimineaţă, preşedintele francez François Hollande a participat la o ceremonie naţională, în cursul căreia el a adus un omagiu victimelor civile din Al Doilea Război Mondial.

Şeful statului francez a participat, alături de omologul său american Barack Obama, la o ceremonie în amintirea soldaţilor americani căzuţi în timpul debarcării şi în lunile de război care au urmat încă pe teritoriul Franţei.

"Ceea ce francezii admiră cel mai mult la poporul american este dragostea pentru libertate, pe care o apără şi ei cu ardoare. Şi compatrioţii mei ştiu că, atunci când lucrurile esenţiale sunt în joc, atunci când principiile sunt în pericol, Franţa şi SUA se regăsesc întotdeauna, aşa cum s-a întâmplat în acea vară teribilă a lui 1944, pe plajele din Normandia", a spus François Hollande.

La rândul său, Barack Obama a spus că Omaha Beach şi celelalte plaje din Normandia au fost un cap de pod pentru democraţie şi că victoria aliaţilor în Al Doilea Război Mondial a permis construirea securităţii şi a bunăstării pentru viitor.

La Castelul de la Benouville s-au întâlnit, apoi, la masă, cei 19 şefi de stat şi de guvern prezenţi la ceremonii.

Printre ei, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel recent ales în Ucraina, Petro Poroşenko.


Etichete Ziua ZcomemorareNormandiaFranţaSUArăzboidebarcareFrançois HollandeBarack ObamaOmaha Beach

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live