Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Legătura dintre debarcarea în Normandia şi România-6 iunie 1944

Invitat: prof.dr. Constantin Hlihor - Universitatea Creştină ”Dimitrie Cantemir”, Bucureşti.

Legătura dintre debarcarea în Normandia şi România-6 iunie 1944
Debarcarea proviziilor pe o plajă din Normandia, 6 iunie 1944. Foto: wikipedia.org.

Articol de George Popescu, 06 Iunie 2014, 12:49

În lucrarea “Documente SSI despre poziţia şi activităţile grupurilor politice din România”, apărută în anul 2006 la Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului se poate desluşi cu uşurinţă că eforturile opoziţiei politice române în timpul guvernării mareşalului Antonescu au fost multe, metodice, detaliate, însă răsplătite cu un minimum de reuşită. Cititorii probabil că vor găsi motivele care au dus la această contra-performanţă.

România se găsea după 22 iunie 1941 în blocul militar al Axei care deschisese conflictul militar cu URSS. Pentru România , obiectivele au fost clare. Recuperarea Basarabiei şi Bucovinei de Nord, anexate de vecinul de la Răsărit în baza unei înţelegeri pentru împărţirea sferelor de influenţă în Europa, cu Germania nazistă.

Opoziţia română a fost constant anglofilă şi filo-occidentală în acţiunile sale după recucerirea provinciilor istorice din Est, o soluţie de a ieşi de sub influenţa Germaniei, lider al Europei până la confruntarea de la Stalingrad.

Liderii opoziţiei (Iuliu Maniu, Constantin Brătianu, într-o mai mică măsură şeful PSD, Constantin Titel Petrescu şi către vara anului 1944, Lucreţiu Pătrăşcanu, reprezentantul Partidului Comunist din România) au militat pentru ruperea alianţei cu Germania şi celelalte state ale Axei şi trecerea de partea Coaliţiei Naţiunilor Unite. Din motive ideologice şi de calcul politic şi aici avem de-a face cu o distincţie. În timp ce liderii partidelor istorice acţionau pentru o orientare către democraţiile apusene, P.C. din România se situa net de partea URSS, ca fiind principalul aliat în răsturnarea regimului Antonescu.

AUDIO: emisiunea „Istorica, ediţia din 2 iunie 2014:

Desigur că pe aceast subiect al opoziţiei politice la regimul Antonescu s-au scris mii de pagini, însă noi informaţii din arhive vin să întregească tabloul. Să-l inspire pe cititor sau ascultător să cântărească propriile concluzii cu privire la felul cum s-au consumat evenimentele, în ce măsură încercările de negociere pentru un armistiuţiu au înregistrat blocaje de parcurs, cine dintre protagonişti a avut atitudini radicale sau temperate împotriva autorităţilor din acea vreme, cum au privit statele membre ale Coaliţiei Naţiunilor Unite aceste întâmpinări, influenţele sovietice în procesul de decizie aliat faţă de România, cât şi gradul de risc la care se expuneau iniţiatorii răsturnării guvernului Antonescu.

Astăzi la 70 de ani de la debarcarea aliată în Normandia şi deschiderea celui de-al doilea front, atât de des cerută de Moscova, constatăm cu dovezi greu de neluat în seamă că România a fost o ţintă falsă, înadins cultivată de Aliaţi în favoarea intoxicării Germaniei şi cu scopul precis de a ţine ocupate importante efective germane în apropierea României, pentru uşurarea debarcării în Normandia, consecutiv cu diminuarea pierderilor.

În operaţiunea “Overlord”, “Ziua Z” sau “Neptun”, aliaţii au pierdut numai pe plajele Franţei nouă mii de oameni la care s-au adăugat alte 200 de mii de oameni, militari şi civili pentru avansul în interiorul Franţei şi deschiderea celui de-al doilea drum spre Berlin.

Debarcarea aliată în Normandia a constituit şi punctul terminus al încercărilor de negociere a unui armistiţiu, în care termenii româneşti au fost mult mai favorabili. Din acel moment, nimeni din comandamentul Aliaţilor sau din reprezentanţii politici nu a mai negociat cu românii.
Operaţiunea de intoxicare a Germaniei cu ajutorul pionului România s-a numit “Bodyguard”. Restul se cunoaşte. Evenimentele de la 23 august, armistiţiul încheiat deliberat de sovietici la 12 septembrie 1944, tratarea României ca inamic şi nu cobeligerant, plata despăgubirilor de război şi comunizarea României.

Contribuţii editoriale : dl. Marian Ţuţui, istoric de film despre propagandă în jurnalele cinematografice de război. Un interviu ilustrat de Mirela Băzăvan.

Următoarea ediţie a emisiunii va fi difuzată luni 16 iunie 2014, de la ora 21.05.

Emisiunea "Istorica" se difuzează şi în reluare pe frecvenţele postului de Radio România Actualităţi, marţi dimineaţa, între orele 02.30 – 03.00.
Fişierul audio poate fi descărcat cu titlu personal şi gratuit de la adresa:
http://www.romania-actualitati.ro/Podcast/istorica/4
Fişierele din această secţiune pot fi consultate timp de maximum zece săptămâni de la data publicării.
Ne puteţi scrie la : istorica@radioromania.ro şi ne puteţi asculta în direct şi în reluare şi de la adresa: www.romania-actualitati.ro

„Desprinderea. Aprilie 1964”
Istorica 22 Aprilie 2024, 23:25

„Desprinderea. Aprilie 1964”

Invitaţi: dl. dr. Florian Banu, consilier superior al CNSAS; dl. prof. Vasile Buga, cercetător asociat al INST, fost diplomat

„Desprinderea. Aprilie 1964”
„Basarabia 1917-1919”
Istorica 15 Aprilie 2024, 21:56

„Basarabia 1917-1919”

Invitat: dl. dr. Constantin Corneanu, cercetător istoric şi istoric al Muzeului judeţean Giurgiu, „Teoharie Antonescu”

„Basarabia 1917-1919”
„Bucureşti 4 aprilie 1944, revizuit şi adăugit”
Istorica 08 Aprilie 2024, 22:37

„Bucureşti 4 aprilie 1944, revizuit şi adăugit”

Invitaţi : dl. Alexandru Armă, istoric militar şi dl. Valentin Ştefănuţ, martor al evenimentelor

„Bucureşti 4 aprilie 1944, revizuit şi adăugit”
„Crimele de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”
Istorica 01 Aprilie 2024, 22:33

„Crimele de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”

Invitaţi : dl. dr. Ion Constantin, cercetător al INST, dl. prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, Suceava, dl. Vasile Ilica, martor...

„Crimele de la Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”
„Istorica”: Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941
Istorica 01 Aprilie 2024, 10:24

„Istorica”: Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941

Invitați: Ion Constantin, Mihai Iacobescu, Vasile Ilica.

„Istorica”: Masacrul de la Fântâna Albă din 1 aprilie 1941
„Povestea unei enciclopedii”
Istorica 25 Martie 2024, 22:28

„Povestea unei enciclopedii”

Invitaţi: dl. prof. univ. dr. Ion Solcanu, preşedinte al Secţiei Istorie-Arheologie a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din...

„Povestea unei enciclopedii”
Războiul civil din Transilvania (1848-1849)
Istorica 18 Martie 2024, 21:46

Războiul civil din Transilvania (1848-1849)

Invitat: dl. conf. dr. Ion Cârja – Universitatea „Babeş-Bolyai”, Cluj

Războiul civil din Transilvania (1848-1849)
„Bucureşti, februarie 1954”
Istorica 11 Martie 2024, 21:33

„Bucureşti, februarie 1954”

Invitaţi: dl. Alexandru Armă, cercetător istoric şi dl. Valentin Ştefănuţ, martor ocular

„Bucureşti, februarie 1954”