Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mona Constantinescu, Constanţa

1 Aprilie 2011
Vizualizari: 2011
Comentează add

Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că, în urma restructurării spitalelor, nu va exista personal medical disponibilizat. Unităţile sanitare nu mai sunt finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

67 de unităţi sanitare, reprofilate

mona-constantinescu-constanta

Nou-născuţii de la Spitalul Caritas au fost mutaţi la alte unităţi medicale. Foto: Agerpres.

Potrivit planului de reorganizare al spitalelor propus de ministerul sănătăţii, 67 de unităţi sanitare cu paturi din România nu mai sunt finanţate, începând de vineri, de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Prezent la Constanţa, unde a inaugurat noua Unitate de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a spus că, în urma restructurării spitalelor, nu vor fi cadre medicale fără un loc de muncă.

El a mai spus că procesul de reorganizare este în plină desfăşurare.

"Unităţile sanitare cu paturi, cele 67, conform hotârării de guvern 345, nu sunt finanţate de astăzi de către Casa de Asigurări de Sănătate, deci ele nu au contract încheiat de furnizare de servicii medicale.

"Drept urmare, salariile lor vor fi plătite pe luna martie pentru că aveau contract. Pe luna aprilie, salarizarea nu va fi asigurată de către Casa de Asigurări. Directorii se includ, ca şi personalul medical, în categoria de salariaţi", a declarat Cseke Attila.

El a adăugat că în cursul lunii aprilie va reevalua situaţia tuturor unităţilor medicale cu paturi şi va decide care dintre acestea îşi vor menţine personalitatea juridică şi care vor trece în subordinea altor unităţi medicale.

În ceea ce priveşte personalul din unităţile cu paturi care se desfiinţează, ministrul sănătăţii a precizat că acesta va fi redistribuit şi nu va exista personal medical disponibilizat.

"Nu este vorba despre personal medical care să fie disponibilizat şi care să nu fie preluat în alte unităţi sau instituţii.

"Aşa cum s-a stabilit şi cum am declarat de la bun început, personalul medical şi cel muncitor poate fi preluat în prima etapă de câtre căminele de persoane vârstnice, dacă ele se înfiinţează prin hotărârea consiliului local.

"Cei care nu sunt preluaţi, sau nu doresc să fie preluaţi la căminele de persoane vârstnice vor fi redistribuiţi la alte unităţi sanitare cu paturi, în trei etape. Procedura este în curs de desfăşurare", a spus ministrul sănătăţii.

El a adăugat că prima etapă presupune redistribuirea personalului în cadrul judeţului respectiv, după care se va trece la judeţul limitrof şi apoi la nivel naţional.

Până la sfârşitul anului, pentru transformarea celor 67 de spitale în cămine de bătrâni s-au alocat peste 50 de milioane de lei.

Aceşti bani trebuie accesaţi de autorităţile locale în subordinea cărora sunt spitalele şi tot proiectul va fi coordonat de ministerul muncii.

Sanitas solicită o întâlnire de urgenţă cu ministrul sănătăţii

Biroul executiv al Federaţiei Sanitas solicită o întâlnire de urgenţă cu ministrul sănătăţii, Cseke Attila, în cursul săptămânii viitoare, pentru soluţionarea problemelor angajaţilor din acest sector, a declarat Adrian Bârea, prim vicepreşedinte al Federaţiei Sanitas.

Liderii sindicali condamnă modul în care au fost transformate unităţile spitaliceşti în cămine de bătrâni.

În ţară, unităţile sanitare propuse pentru reorganizare continuă externarea pacienţilor.

Potrivit corespondenţilor Radio România Actualităţi, pacienţii care se aflau internaţi în spitalele desfiinţate, fie au fost transferaţi în alte unităţi spitaliceşti, fie au fost externaţi.

În viitorul apropiat, personalul care a lucrat în aceste unităţi urmează să fie redistribuit în alte unităţi sanitare.


Etichete ministerul sănătăţiiCseke AttilaspitalereprofilareCasa de AsigurăriSanitas

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live