Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE - continuare Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alis Georgescu

24 Decembrie 2013
Vizualizari: 2748
Comentează add

La ieşirea la pensie, în cazul grupei I de muncă, un an efectiv de lucru va fi echivalat cu un an şi jumătate de vechime.

"20 de mii de persoane" vor beneficia de o nouă lege a pensiilor

alis-georgescu

Foto: Arhivă.

Potrivit noilor reglementări privind ieşirea la pensie, vârsta de pensionare se reduce în cazul celor care au lucrat în condiţii grele de muncă.

În ultimii trei ani, grupa I de muncă nu a mai fost recunoscută.

În ea se încadrează minerii, siderurgiştii, metalurgiştii, cei care lucrează în condiţii de toxicitate, de noxe ridicate sau la temperaturi extreme.

Principiul legii este că, în cazul grupei I de muncă, un an efectiv de lucru va fi calculat ca un an şi jumătate de vechime.

Spre exemplu, dacă un contribuabil ar lucra zece ani în condiţii grele, cu un stagiu de cotizare de 35 de ani, ar putea ieşi la pensie la 60, în loc de 65 de ani.

Aproximativ 20.000 de persoane ar urma să beneficieze în 2014 de noile prevederi ale Legii pensiilor, conform actului normativ prin care grupa I de muncă va fi luată în calcul la stabilirea vârstei de pensionare.

Estimarea îi aparţine ministrului muncii, familiei şi protecţiei sociale, Mariana Câmpeanu.

"Reglementarea se referă la o reparaţie pe care trebuie s-o facem către persoanele care au muncit înainte de 2001 în grupa I de muncă şi prin Legea 263 au fost trecuţi automat în grupa a II-a de muncă.

"Nu se referă decât la cei care se înscriu acum la pensie, nu la cei care s-au înscris, pentru că aceia au ieşit la pensie potrivit legii de la data la care ei s-au înscris la pensie", a explicat Mariana Câmpeanu pentru Radio România Actualităţi.

Actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii sistemului unitar de pensii publice a fost trimis la publicare către Monitorul Oficial, iar fondurile necesare au fost deja prevăzute în bugetul pe 2014, după cum explica recent ministrul muncii, familiei şi protecţiei sociale, Mariana Câmpeanu.


Etichete pensieministerul munciiMariana Câmpeanugrupa Icalculvechimebeneficiipensionari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live