Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: "ANTENA PARTIDELOR PARLAMENTARE" (emisiune conf.Legii 41/1994) Joi, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

27 Ianuarie 2016
Vizualizari: 839
Comentează add

2016 este un an test pentru România în ceea ce priveşte reformarea sistemului judiciar, atrag atenţia reprezentanţii Comisiei Europene în raportul MCV.

2016, "an test" pentru reformarea sistemului judiciar din România

cerasela-radulescu-bruxelles

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. Foto: euranetplus-inside.eu.

2016 este un an test pentru România în ceea ce priveşte reformarea sistemului judiciar, astfel încât numirile în funcţiile înalţilor procurori să fie făcute transparent şi apolitic, atrag atenţia reprezentanţii Comisiei Europene în raportul publicat astăzi privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Raportul critică, din nou, Parlamentul de la Bucureşti, pentru că nu ia decizii în mod obiectiv atunci când i se cere să permită urmărirea penală a aleşilor.

Comisia Europeană spune că Raportul pe Justiţie pe 2015 arată progrese susţinute, ce par durabile, în mai multe domenii.

Acestea au fost realizate în special prin acţiunile întreprinse de principalele instituţii judiciare şi de integritate în scopul combaterii corupţiei la nivel înalt.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, spune că România şi românii au dovedit că au voinţa de a lupta împotriva corupţiei şi că demonstraţiile în acest sens au arătat cât de importante sunt aceste probleme pentru cetăţeni.

L-am întrebat pe prim-vicepreşedintele Comisiei de ce consideră executivul comunitar că 2016 este un an test pentru România.

"Vrem să spunem că schimbările s-au făcut, au fost implementate, dar experienţa arată că adevăratul test este continuarea şi susţinerea lor. Nu vorbim de şase luni sau un an, trebuie să le menţineţi pentru o perioadă îndelungată de timp. Trebuie să spun că România a făcut progrese remarcabile şi văd o angajare puternică", a spus Frans Timmermans.

I se solicită totodată României în raport să se concentreze pe integritatea celor numiţi în funcţii importante în sistemul judiciar, dar şi a candidaţilor de la următoarele alegeri.

Referitor la membrii parlamentului, raportul recomandă, la fel ca anul trecut, ca în codul de conduită pentru aceştia să se includă în mod clar ca ei să respecte independenţa sistemului judiciar.

Comisia insistă şi pe faptul că ar trebuit să se asigure instituirea în timp util a unor proceduri clare şi solide pentru numirile în funcţiile de conducere din cadrul magistraturii, prevăzute în acest an. 


Etichete prim-vicepreşedintele Comisiei EuropeneFrans TimmermansRomâniaMCVanticorupţierecomandări

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live