Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Miercuri, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Constanţa Comănici

11 Septembrie 2020
Vizualizari: 669
Comentează add

19 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001

constanta-comanici

 9/11 Memorial în New York. Foto: Ionuț Iamandi.

Ceremonii comemorative au loc astăzi în SUA, la 19 ani de la atacurile teroriste de la New York, Pentagon și Pennsylvania, considerate cele mai sângeroase comise pe teritoriul american.

Cele aproape 3.000 de victime ale atentatelor vor fi omagiate în cadru restrâns, în contextul pandemiei de coronavirus. Spre deosebire de alți ani, rudele celor care și-au pierdut viața vor avea discursuri înregistrate și vor participa la reuniuni purtând măști, respectând distanțarea socială.

Punctul central al comemorările va fi metropola New York, unde primele două avioane au distrus atunci turnurile gemene de la World Trade Center, considerate simbolul puterii economice americane. Memorialul de la Ground Zero se redeschide după mai multe luni de restricții sanitare.
 
Candidatul democrat la președinție, Joe Biden, va fi prezent acolo, dar nu va rosti un discurs. el va merge apoi în Shanksville, Pennsylvania, unde se va afla și rivalul său republicam, preşedintele în exercițiu, Donald Trump.
 
11 septembrie 2001 este cunoscută drept ziua care a schimbat lumea. Imediat după atacul asupra complexului de la World Trade Center, o altă aeronavă se prăbușea la Pentagon.
 
Al patrulea avion deturnat de teroriști a căzut pe un câmp din Pennsylvania. Planul lor inișial era să intre în sediul Congresului SUA, dar a fost dejucat de pasageri.
 
Printre cei morți s-au aflat și cinci români, iar peste 6.000 de persoane au fost rănite. După atacuri, SUA au declanșat așa-numitul război împotriva terorismului, care s-a intensificat în timp și cu sprijinul altor țări.
 
Președintele din acea perioadă, George W. Bush, a ordonat o invazie militară în Afganistan, pentru a alunga de la putere regimul taliban care i-a protejat pe organizatorii atentatelor, gruparea Al Qaeda. 10 ani mai târziu, liderul acesteia, Osama Bin Laden, a fost ucis în Pakistan de un comando american. Tot după atentate, aeroporturile au sporit măsurile de verificare a pasagerilor, iar cooperarea dintre state în domeniul strângerii de informații a fost consolidată.
 
(PH)

Etichete 11 septembrienew yorkceremoniiterorism(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live