Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINAL - continuare Luni, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Gomboş

16 Mai 2011
Vizualizari: 1951
Comentează add

Republica Moldova marchează 199 ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti, prin care Imperiul otoman şi cel rus s-au înţeles ca Basarabia să fie anexată de Rusia ţaristă.

199 de ani de la semnarea Tratatatului de pace de la Bucureşti

catalin-gombos

În Republica Moldova se marchează, luni, 199 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Bucureşti, prin care Imperiul otoman şi cel rus s-au înţeles ca Basarabia să fie anexată de Rusia ţaristă.

La Chişinău a fost creat un grup de iniţiativă, denumit "Anul 1812", care îşi propune restabilirea adevărului istoric despre Tratatul de pace de la Bucureşti. 

Istoricul Mihai Taşcă, membru al grupului de iniţiativă spune că a fost un tratat nedrept, întrucât Poarta Otomană nu avea drept să cedeze ceea ce nouă ne aparţinea.

"La acest moment, noi am dori să sensibilizăm opinia publică. Sigur că ne dorim în acest an mai multe conferinţe de presă, conferinţe ştiinţifice. Ne-am dori să se publice mai multe, o serie de articole sau documente, iar la 16 mai, anul viitor, ne-am dori un lanţ uman pe ambele maluri ale Prutului", a declarat Mihai Taşcă.

Împlinirea a 199 de ani de la semnarea tratatului ruso-turc va fi marcată printr-o scurtă acţiune simbolică, de impact, în fata Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău.

Tineri din cadrul grupului de iniţiativă Spirit românesc vor rupe demonstrativ o copie a tratatului.

O acţiune asemănătoare a avut loc azi şi la Bucureşti, în organizarea Platformei Civice Acţiunea 2010 - o coaliţie formată din 20 de ONG-uri, care a anunţat şi începerea unei campanii de sensibilizare a opiniei publice cu privire la unirea României cu Moldova.


Etichete tratatpaceBucureştiRepublica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live