Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Breazu

21 Decembrie 2009
Vizualizari: 2127
Comentează add

O serie de acţiuni consacrate acestui eveniment vor avea loc la Moscova.

130 de ani de la naşterea lui Stalin

mihaela-breazu

Iosif Visarionovici Stalin

Comuniştii ruşi marchează astăzi, 21 decembrie, împlinirea celor 130 de ani de la naşterea lui Iosif Visarionovici Stalin.

În cursul zilei de astăzi vor avea loc ceremonii de depunere de coroane de flori la mormântul lui Stalin de la Zidul Kremlinului, iar în cursul acestei seri va fi organizat un spectacol în memoria fostului lider.

Reprezentanţii Partidului Comunist din Federaţia Rusă, în frunte cu liderul comuniştilor ruşi, Ghennadi Ziuganov, vor sosi astăzi, la prânz, în Piaţa Roşie.

Liderul comuniştilor va avea o întrevedere cu veteranii comunişti la Centrul Militar al Armatei. Veteranii ruşi vor fi decoraţi cu medalii realizate special cu această ocazie. În afară de comunişti, la mormântul lui Stalin se vor aduna astăzi şi reprezentanţi ai altor organizaţii de tineret de stânga din Rusia.

 - Iosif Vissarionovici Stalin, născut (21 decembrie 1878 – 5 martie 1953) din tată georgian şi mamă osetină.

 - A fost un revoluţionar bolşevic şi conducător politic sovietic.

 - în 1922 Stalin a devenit Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice , în urma morţii lui Vladimir Ilici Lenin.
 
- Stalin a rămas la putere pe tot parcursul celui de-al Doilea Război Mondial, şi după încheierea acestuia, până la moartea sa.

- Aproximativ un milion de oameni au fost ucişi în perioadele 1935 -1950 şi milioane de oameni au fost încarceraţi în Gulag (lagăre de muncă).

- Pe 5 martie 1940, Stalin şi alţi lideri sovietici au semnat un ordin pentru executarea a 25.700 de intelectuali, inclusiv 14.700 ofiţeri, prizonieri de război polonezi. Aceasta a devenit cunoscut ca Masacrul de la Katyn. Au mai fost şi alte masacre ale prizonierilor de război, totalizând aproximativ 30.000 – 40.000 de oameni.


Etichete Visarionovici StalinaniversareMoscovaRusia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live