Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

10 Iulie 2014
Vizualizari: 1820
Comentează add

Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România spune că medicamente ieftine fabricate în România au dispărut de pe piaţă din cauza taxei de clawback.

1300 de medicamente ieftine, "dispărute de pe piaţă"

radiojurnal

Foto: Arhivă Agerpres.

Aproximativ 1.300 de medicamente ieftine, din care 45% erau fabricate în ţară, au dispărut de pe piaţă în ultimii trei ani din cauza taxei de clawback, a declarat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, Dragoş Damian.

Taxa clawback, introdusă la sfârşitul lui 2009, prevede că toţi producătorii de medicamente trebuie să contribuie la finanţarea sistemului public de sănătate cu o sumă cuprinsă între 5% şi 11% din veniturile realizate din vânzarea produselor.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România a solicitat astăzi guvernului să corecteze mecanismul de aplicare a acestei taxe prin introducerea unui calcul diferenţiat, în acord cu recomandările organismelor financiare internaţionale.

Dragoş Damian a atras atenţia că taxa de clawback blochează accesul la tratament pentru sute de mii de pacienţi.

"Pacienţii nu mai au acces la aceste medicamente trebuind, de fapt, să-şi cumpere medicamente mai scumpe şi, culmea, instituţiile statului, guvernul, banii publici sunt cheltuiţi mai mult pentru că decontarea medicamentelor mai scumpe bineînţeles înseamnă mai mulţi bani.

"Deci, avem alternative de medicamente ieftine care, din cauza taxei clawback au ieşit din piaţă", spune Dragoş Damian.


Etichete medicamenttaxăclawbackDragoş Damian

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live