Ascultă Radio România Actualitaţi Live

11 mijloace de acţiune în lupta cu cancerul

Aşa-numitul cod de 11 recomandări-cheie pe care CE le face cetăţenilor europeni se înscrie în conceptul tot mai prezent în societăţile moderne privind adoptarea unui stil sănătos.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 05 Februarie 2014, 11:23

Marţi, de Ziua mondială a luptei împotriva cancerului, Comisia Europeană a adoptat comunicarea cu titlul "11 mijloace de acţiune în lupta cu cancerul".

Deşi progresele făcute în lupta împotriva bolii sunt semnificative, cancerul rămâne o preocupare esenţială de sănătate publică şi o povară foarte mare pe umerii societăţilor europene.

Cancerul este a doua cauză cea mai frecventă de deces în Uniunea Europeană şi se aşteaptă ca numărul victimelor sale să crească în primul rând ca efect al îmbătrânirii populaţiei.

Numai în 2012 au apărut peste 2,8 milioane de noi cazuri de cancer în rândul cetăţenilor europeni, procentul de îmbolnăviri la femei şi la bărbaţi fiind aproape acelaşi, potrivit datelor Uniunii Europene.

Audio: 11 mijloace de acţiune în lupta cu cancerul.

În acelaşi an aproximativ 707 mii de bărbaţi şi 555 mii de femei au murit de cancer.

Aşa-numitul cod de 11 recomandări-cheie pe care comisia le face cetăţenilor europeni se înscrie în conceptul tot mai prezent în societăţile moderne privind adoptarea unui stil de viaţă mai sănătos.

Iată-le:

  • nu fumaţi, stop obezităţii,
  • faceţi zilnic activitate fizică intensă,
  • privilegiaţi o alimentaţie diversificată, bogată în fructe şi legume,
  • consumaţi alcoolul cu moderaţie,
  • feriţi-vă de expunerea excesivă la soare,
  • evitaţi expunerea la substanţele cancerigene cunoscute;
  • femeile de peste 25 de ani ar trebui să facă periodic un screening de col uterin;
  • femeile de peste 50 de ani ar trebui să facă periodic un screening mamar;
  • bărbaţii şi femeile de peste 50 de ani ar trebui să facă periodic un control colorectal

Toţi ar trebui să participăm la programele de vaccinare împotriva virusului hepatitei B.

Codul european împotriva cancerului este în prezent în curs de revizuire de către comisie şi Agenţia internaţională pentru cercetarea cancerului, bazate pe cele mai recente dovezi ştiinţifice.

Cea de-a patra ediţie a sa urmând să fie publicată în cursul acestui an.

În schimb, marţi la Parlamentul European a avut loc o lansare a aşa-numitei cărţi europene a drepturilor bolnavilor de cancer, la realizarea căreia au participat cele mai importante organizaţii ale pacienţilor şi comunităţii medicale.

Unul dintrei iniţiatorii acestui proiect este eurodeputata din România Daciana Sârbu, membră în Comisia de sănătate a Parlamentului European.