Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Probă de Drum - Nissan Leaf

Noua generație a modelului japonez seamănă vag cu modelul care primea titlul de mașina anului 2011.

Foto: Cătălin Cîrnu

Articol de Cătălin Cîrnu, 28 Februarie 2022, 08:42

Noua generație a modelului japonez seamănă vag cu modelul care primea titlul de mașina anului 2011. Mai puțin colțuroasă și cu o alură sportivă și rafinată, Leaf a suferit modificări majore într-un segment în care clienții caută spațiu suficient pentru șofer și pasageri. La nevoie, hatchback-ul poate transporta și obiecte voluminoase, întrucât portbagajul se mărește considerabil cu bancheta spate rabatată pentru o capacitate de 1.100 de litri.

Leaf s-a bucurat de aprecieri încă din momentul apariției, fiind cel mai vândut automobil electric până când Tesla 3 a pătruns pe piața europeană. Niponii au echipat noua variantă cu baterii mai puternice, de 62kwh, care îi asigură o autonomie de 350 km. În regim normal, pentru că autonomia scade semnificativ pe autostradă la viteze mari ceea ce te îndeamnă la un șofat prudent și economicos. Mai ales că în România, din cauza infrastructurii problemele pot apărea dezagremente și în cazul unui ambuteiaj…..așa cum se întâmplă mai mereu în weekend pe Valea Prahovei. Inginerii au luat în calcul toate variantele de încărcare a bateriilor, fie de la priză normal, fie de la wallbox sau stații super rapide.

Dar unul dintre deliciile mașinilor electrice rămâne cel oferit de momentul în care apeși pedala de accelerație. Un start lansat în care sistemele de siguranță intervin imediat pentru a menține automobilul pe trasa ideală. Noul Nissan Leaf are şi un regim special, numit ePedal ce pune accent pe recuperarea energiei electrice la rularea în inerţie sau coborârea în pantă. Astfel, dacă ridici piciorul de pe pedală, atunci maşina va frâna destul de intens cu electromotorul, recuperând la maximum energia din inerţia maşinii.

Suspensiile mi s-au părut rigide, dar interiorul mustește de tehnologie. Sistemul Nissan Connect cu ecran de 8 inchi, cu elemente de hich-tech include navigație, conexiune smartphone și sistem audio de top Bose. Pe consola centrală regăsim același joystick ușor manevrabil ca şi la generaţia precedentă, existând poziţii de D, R, N, P şi B, pentru o cutie de viteze automată, un soi de demultiplicator de rapoarte.

Să mai amintim că la capitolul tehnologie, noul Leaf dispune de Sistem Inteligent de Frânare de Urgență cu funcție de Recunoaștere pietoni și bicicliști, Recunoaștere Indicatoare Rutiere, Asistență pentru lumini Fază Lungă, Alertă trafic prin spatele vehiculului, Avertizare părăsire involuntară bandă, Intervenție în cazul părăsirii involuntare a benzii de circulație sau Detectarea de Obiecte în Mișcare + Alertă Atenţie Şofer Scăzută.

Sunt câteva atuuri pe care mizează Nissan Leaf, un autoturism full electric aflat în luptă directă cu Tesla 3, pe o piață în care marii constructori încearcă să puncteze indiferent de clasă.

Dacia JOGGER, superoferta 3 în 1!
Ştiinţă & Tehnologie 23 Ianuarie 2022, 08:46

Dacia JOGGER, superoferta 3 în 1!

Jogger se înscrie in filozofia mărcii și raspunde unor cerințe de bun simt, dar pe care in acest moment nu le oferă alte...

Dacia JOGGER, superoferta 3 în 1!
Probă de Drum - Ford Mustang Mach-e
Ştiinţă & Tehnologie 27 Decembrie 2021, 12:00

Probă de Drum - Ford Mustang Mach-e

Modelul Ford Mustang Mach-e este deja lansat în Europa cu vânzări excelente în Norvegia, unde domină clasamentul ultimelor luni.

Probă de Drum - Ford Mustang Mach-e
Probă de Drum – Peugeot Rifter
Ştiinţă & Tehnologie 21 Noiembrie 2021, 10:22

Probă de Drum – Peugeot Rifter

Peugeot Rifter are o concurență în gamă reprezentată de Opel Combo, Citroen Berlingo, Renault Kangoo sau Dacia Dokker.

Probă de Drum – Peugeot Rifter
Probă de Drum - Mazda 6 Homura
Ştiinţă & Tehnologie 06 Decembrie 2021, 16:43

Probă de Drum - Mazda 6 Homura

În limba japoneză, Homura înseamnă scânteie sau flacără, iar asocierea conceptului cu modelul Mazda 6 redă expresia perfectă...

Probă de Drum - Mazda 6 Homura
Probă de Drum - VOLVO XC60 RECHARGE
Ştiinţă & Tehnologie 05 Decembrie 2021, 10:39

Probă de Drum - VOLVO XC60 RECHARGE

Suedezii de la Volvo vor ca până în 2025 jumătate din mașinile vândute să fie pur electrice, iar cealaltă jumătate modele...

Probă de Drum - VOLVO XC60 RECHARGE
Probă de Drum - Volkswagen ID.4
Ştiinţă & Tehnologie 15 Noiembrie 2021, 08:19

Probă de Drum - Volkswagen ID.4

Cu ajutorul vânzărilor online și prin update-uri la fiecare 3 luni, VW și-a propus să mărească atractivitatea unor modele...

Probă de Drum - Volkswagen ID.4
Probă de Drum – Honda CR-V
Ştiinţă & Tehnologie 08 Noiembrie 2021, 09:05

Probă de Drum – Honda CR-V

În ultimii 15 ani, printre cele mai vândute SUV-uri de dimensiune medie din lume s-au numărat Toyota Rav4 și Honda CR-V.

Probă de Drum – Honda CR-V
Probă de Drum - BMW 6GT
Ştiinţă & Tehnologie 30 Octombrie 2021, 16:11

Probă de Drum - BMW 6GT

Încă există șoferi interesați de mașini mari și puternice care să ofere performanță vizibilă și audibilă în condiții supreme...

Probă de Drum - BMW 6GT