Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Minunile tehnologiei, în lumina reflectoarelor la Barcelona

În prim plan la congresul internaţional dedicat tehnologiei mobile de la Barcelona se regăsesc telefoane inteligente de ultimă generaţie. La acest capitol companiile se bat pe o cotă de piaţă cât mai mare în următorii ani.

Minunile tehnologiei, în lumina reflectoarelor la Barcelona
Preşedintele HTC, Peter Chou. Foto: Reuters.

Articol de Ionuţ Dragu, 27 Februarie 2012, 15:51

O primă noutate a primei zile a congresului internaţional dedicat tehnologiei mobile de la Barcelona, "Mobile World Congress Barcelona", a fost adusă de HTC care a lansat o nouă gamă de telefoane inteligente.

Astfel compania HTC mizează pe procesoare grafice rapide, camere digitale performante şi funcţii avansate pentru redarea de muzică în încercarea de a redeveni un jucător important pe o piaţă dominată tot mai autoritar de Samsung şi Apple.

HTC, al cincilea mare producător de smartphone-uri după vânzările din 2011 la nivel mondial, a lansat la Barcelona trei modele în gama HTC One, încercând să-şi revină după declinul abrupt în concurenţa cu rivali mult mai puternici din punct de vedere financiar.

Lansările vin pe un fond negativ al compania taiwaneze care părea că a pierdut lupta la sfârşitul anului trecut, când cota de piaţă a scăzut la 6,5%, iar rata de creştere a vânzărilor a fost de trei ori mai slabă decât cea a pieţei.

Cu toate acestea, mai mulţi analişti, citaţi de Reuters, consideră că noile telefoane reprezintă o opţiune pragmatică pentru o companie care nu are la dispoziţie resursele financiare ale unor rivali ca Samsung şi Apple.

Inovaţia a fost principalul atu al HTC în creşterea fulminantă de la un producător obscur de telefoane mobile în regim de contractor la un brand cunoscut şi respectat în industria smartphone-urilor.

Noua gamă HTC One cuprinde trei modele, One X, One S şi One V, care rulează cea mai recentă versiune a sistemului de operare Google Android.

Telefoanele au procesoare grafice performante şi carcase din policarbonat sau metal, prezentate ca fiind mai rezistente.

HTC susţine că camerele digitale cu care sunt echipate modelele pot reda imagini comparabile cu cele obţinute cu aparate tradiţionale, inclusiv cu focalizare automată rapidă şi fotografii de calitate în condiţii de luminozitate redusă.

Pe partea de redare de muzică, telefoanele integrează funcţii de radio online şi încorporează tehnologie audio de la Beats Electronics, compania cumpărată anul trecut de HTC.

HTC a anunţat că 144 de operatori de telefonie mobilă din întreaga lume vor prelua începând din aprilie cele trei modele.

Samsung vrea să-şi dubleze în acest an vânzările de smartphone-uri

Potrivit şefului diviziei de comunicaţii mobile a gigantului sud-coreean, JK Shin, citat de Reuters, compania Samsung vrea să-şi crească în acest an de aproape două ori vânzările de smartphone-uri.

Ţintele prezentate de JK Shin înainte de debutul Mobile World Congress Barelona au fost confirmate ulterior de un purtător de cuvânt al Samsung.

Samsung a fost anul trecut cel mai mare producător de smartphone-uri după vânzări, cu 97,4 milioane de unităţi livrate, de patru ori mai multe ca în 2010, potrivit datelor Strategy Analytics.

Grupul sud-coreean a depăşit astfel Apple, care a ocupat poziţia a doua la nivel mondial, cu 93 de milioane de unităţi.

JK Shin a adăugat că Samsung vrea să vândă în acest an 380 milioane de telefoane mobile, în urcare cu 16% faţă de 2011, când compania a ocupat locul al doilea la nivel mondial după Nokia.

Nokia a prezentat un smartphone mai ieftin cu Microsoft Windows

Nokia a prezentat luni, la Mobile World Congres Barcelona, un smartphone cu sistem de operare Microsoft Windows Phone mai ieftin, Lumia 610, încadrat în categoria de preţ sub 200 de euro, în încercarea de a-şi revigora cota de piaţă aflată în scădere.

Potrivit Reuters, Nokia a renunţat anul trecut la propriile platforme software pentru smartphone în favoarea Windows Phone, pentru a-şi revigora gama de produse în confruntarea dificilă cu rivali ca Samsung şi Apple, însă strategia a avut un impact limitat, deoarece modelele lansate pe piaţă au preţuri relativ ridicate, încadrate în categoria premium.

Astfel, grupul finlandez a anunţat luni modelul Lumia 610, cu un preţ de referinţă de 189 de euro.

Acest model de telefon va urma să apără pe piaţă în trimestrul al doilea din acest an.

Investitorii au întâmpinat cu scepticism atât modelul, cât şi strategia de preţ, unii analişti citaţi de Reuters considerând că grupul putea ţinti o categorie inferioară de preţ. Acţiunile Nokia s-au depreciat cu 5%, la 4,1 euro.

Nokia a anunţat totodată o versiune internaţională a celui mai scump model cu Microsoft Windows Phone, Lumia 900, precum şi modelul 808, echipat cu o cameră digitală foarte performantă, de 41 megapixeli.

De asemenea, compania finlandeză a introdus şi trei modele de telefoane simple.

Primul smartphone Android cu procesor Intel va fi lansat în Europa la vară

Orange va fi primul operator care oferă un smartphone cu procesor Intel, modelul cu nume de cod Santa Clara urmând să fie lansat în vară în Europa, producătorul american de microchip-uri reuşind astfel, într-un târziu, să intre pe piaţa telefoanelor "deştepte".

Telefonul, prezentat la Mobile World Congress Barelona, va fi comercializat sub brandul propriu Orange, dar este similar cu modelul de referinţă al Intel.

Modelul are procesor Atom Z2460 tactat la 1,6 GHz bazat pe arhitectura Medfield, display de 4 inci cu rezoluţie 1024x600, cameră digitală de 8 megapixeli capabilă de înregistrare video HD 1080p şi burst de 10 cadre pe secundă şi sistem de operare Android Gingerbread.

Orange promite că sistemul de operare va fi actualizat la scurt timp după lansare la cea mai recentă versiune Android, ICS.

De asemenea, telefonul dispune de ieşire video HDMI şi suportă standardul wireless HSPA, cu viteze de 21,1 Mpbs la download şi 5,6 Mbps la upload.

Operatorul francez a mai evidenţiat în cadrul prezentării şi eficienţa energetică a noului telefon, bateria fiind capabilă să alimenteze între două încărcări 14 zile de standby sau 8 ore de apeluri de voce în reţea 3G, datorită consumului redus facilitat de tehnologia Medfield.

De asemena, vicepreşedintele Yves Maitre compania a precizat că Orange vrea să lanseze smartphone-ul Intel pe mai multe pieţe ale grupului, inclusiv cele emergente, însă doar după ce va avea succes în Franţa şi Marea Britanie.

De asemenea, Yves Maitre a adăugat că modelul este cerut insistent de diviziile din ţări ca Spania, Polonia şi România.

Compania nu a dezvăluit deocamdată preţul telefonului, însă afirmă că acesta va stabilit la un nivel "acceptabil", potrivit publicaţiei Wall Street Journal.

Potrivit unui comunicat al grupului francez, modelul va beneficia de o strategie "agresivă" de preţ.

Creştere cu 20 la sută a pieţei de telefoane mobile
Ştiinţă & Tehnologie 30 Aprilie 2011, 11:28

Creştere cu 20 la sută a pieţei de telefoane mobile

Potrivit unui studiu realizat de o companie americană, piaţa globală de telefoane mobile a crescut în primele trei luni ale...

Creştere cu 20 la sută a pieţei de telefoane mobile
Concursul mondial de robotică: Campionii au ajuns acasă, la Focșani
Ştiinţă & Tehnologie 24 Aprilie 2024, 21:26

Concursul mondial de robotică: Campionii au ajuns acasă, la Focșani

Campionii au fost întâmpinați în Piața Unirii din centrul municipiului de părinți, rude, prieteni dar și de autoritățile...

Concursul mondial de robotică: Campionii au ajuns acasă, la Focșani
Summit dedicat inovării digitale
Ştiinţă & Tehnologie 16 Aprilie 2024, 18:32

Summit dedicat inovării digitale

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică organizează, la Palatul Parlamentului, un summit dedicat inovării...

Summit dedicat inovării digitale
„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Ştiinţă & Tehnologie 13 Aprilie 2024, 13:54

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului

Green Energy Expo & Romenvirotec, târgul pentru energii regenerabile şi protecţia mediului, s-a deschis la București.

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ştiinţă & Tehnologie 07 Aprilie 2024, 06:45

Proba de Drum cu Honda ZR-V

Când vine vorba de mașini, tendința la nivel global este de reducere a poluării generate de motorizările clasice, cu ardere...

Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ghid pentru identificarea Deepfake
Ştiinţă & Tehnologie 01 Aprilie 2024, 18:54

Ghid pentru identificarea Deepfake

Ghidul are ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate...

Ghid pentru identificarea Deepfake
Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Ştiinţă & Tehnologie 21 Martie 2024, 10:23

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”

Prysmian a inaugurat în Capitală Centrul de Excelența în IT în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Italiei în România,...

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice
Ştiinţă & Tehnologie 16 Martie 2024, 13:46

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică semnalează că în ultimele două zile s-au înregistrat mai multe atacuri...

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice