Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Micii și cârnații, pe lista suspecților OMS. Ce riscuri sunt?

Reprezentanții industriei cărnii din Marea Britanie au reacționat la anunțul OMS privind posibila legătură dintre apariția cancerului și consumul de carne roșie sau procesată.

Micii și cârnații, pe lista suspecților OMS. Ce riscuri sunt?
Mic dejun englezesc, cu bacon, cârnați, fasole și ouă ochiuri. Foto: Flickr.com.

Articol de Ionuţ Iamandi, 28 Octombrie 2015, 10:24

Cercetătorii britanici și reprezentanții industriei cărnii din Marea Britanie au reacționat la anunțul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind posibila legătură dintre apariția cancerului și consumul de carne procesată și de carne roșie.

Principalele lor luări de poziție au fost sintetizate de BBC News și sunt prezentate în traducere în continuare.

OMS a spus că unele produse din carne procesată, cum ar fi cârnații, șunca, micii, hot-dog-ul sau hamburgerii, consumate în cantități mai mari, pot mări riscul de apariție a cancerului de colon.

Dr. Ian Johnson, de la Institutul de Cercetare a Hranei, un ONG specializat pe cercetări privind sănătatea alimentară, este circumspect față de raportul OMS, și spune că de fapt raportul nu estimează cât de mare e riscul, ci reflectă dovezile foarte clare ale efectelor consumului de carne procesată.

"Consumul de carne este probabil unul dintre factorii principali care au contribuit la rata cancerului de colon în Statele Unite, Europa occidentală și Australia, dar mecanismul este prea puțin studiat iar legătura este mult mai mică decât, de exemplu, legătura dintre fumat și cancerul la plămâni.

"E de asemenea bine de notat și că sunt puține sau zero dovezi că vegetarienii din Marea Britanie au un risc de cancer la colon mai mic decât cei ce ce consumă carne", spune Ian Johnson.

"Nu mai mult de 70 de grame" de carne roșie sau procesată pe zi

Maureen Strong, de la Grupul pentru Dezvoltarea Agriculturii și Horticulturii, fondat de fermieri pentru a aduna și procesa informații pentru industria alimentară, afirmă că raportul OMS nu sugerează că un consum de carne roșie și procesată, ca parte a unei diete echilibrate, duce la cancer.

"Niciun simpu aliment nu produce cancer. Chiar și OMS declară că riscul de cancer provenit de la carnea procesată rămâne mic", spune ea.

Doamna Strong adaugă că în medie sunt consumate 17 grame de carne procesată pe zi, ceea ce înseamnă că un om în medie trebuie să consume de trei ori mai multă carne procesată pe zi ca să ajungă în zona de risc ridicat de cancer.

Dr. Louis Levy, de la Public Health England, organizația guvernamentală pentru sănătatea populației, declară că datele raportului OMS corespund în linii mari cu recomandările guvernamentale în vigoare, care deja țin cont de posibila legătură dintre consumul de carne procesată și cancerul colorectal.

"În medie, nu ar trebui să mâncăm mai mult de 70 de grame de carne roșie sau procesată pe zi. Această recomandare admite și existența beneficiilor consumului de carne roșie, și anume aportul de nutrienți, incluzând fier, zinc și vitamina B12".

"O dietă sănătoasă înseamnă moderație"

Profesorul Tim Key, de la Cancer Research UK, spune că dovezile legăturii dintre cancerul de colon și consumul de carne roșie existau și până acum.

"Dar oricum, dacă mănânci un sandwich cu șuncă din când în când nu riști mare lucru. O dietă sănătoasă înseamnă moderație", spune el.

"Poți mâncă pește la cină, mai degrabă decât cârnați, sau o salată la prânz, în loc de un hamburger", mai adaugă profesorul Tim Key.

Meurig Raymond, lider al uniunii Naționale a Fermierilor, declară că organizația sa a susținut dintotdeauna că un consum constant și echilibrat de carne roșie este un factor important într-o dietă sănătoasă.

"Comunitățile medicale și științifice spun la unison că anumite cantități de carne roșie sunt benefice pentru sănătatea omului și asigură organismului o sursă de vitamine și minerale esențiale", adaugă el.

"Oamenii sunt destul de deștepți ca să realizeze că nu-i la fel de rău ca atunci când fumezi o țigară"

Clare Oxborrow, de la organizația de mediu "Prietenii Pământului", salută apariția raportului OMS.

"Asta ar trebui să ne trezească, să ne facă să realizăm că trebuie să facem schimbări în privința modului nostru de alimentare.

"Efectele dăunătare asupra mediului sunt de asemenea clare, experții au avertizat că dacă nu reducem consumul de carne, nu vom reuși să ne atingem țintele în ce privește schimbările climatice", mai spune ea.

Un măcelar din nordul Londrei, Chris Godfrey, care deține acum magazinul de peste o sută de ani al familiei, Godfrey's Butchers in Highbury, spune că nu se teme de raportul OMS, din moment ce acesta nu spune că oamenii nu ar trebui să mănânce carne.

"Ei nu zic că dacă mănânci carne îți faci rău. Spun doar că o dietă sănătoasă este bună pentru tine, ceea ce deja știm.

"Majoritatea oamenilor citesc rapoartele astea dar sunt destul de deștepți ca să realizeze că nu-i la fel de rău ca atunci când fumezi o țigară", mai spune măcelarul londonez.

Citiți aici și cum reacționează un reprezentant al industriei cărnii din România la anunțul OMS.

Consumul zilnic de cârnați "mărește șansa de apariție a cancerului"
Life & Style 26 Octombrie 2015, 13:24

Consumul zilnic de cârnați "mărește șansa de apariție a cancerului"

Carnea procesată poate dezvolta cancerul, susține Organizația Mondială a Sănătății (OMS) citată de BBC.

Consumul zilnic de cârnați "mărește șansa de apariție a cancerului"
Summit dedicat inovării digitale
Ştiinţă & Tehnologie 16 Aprilie 2024, 18:32

Summit dedicat inovării digitale

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică organizează, la Palatul Parlamentului, un summit dedicat inovării...

Summit dedicat inovării digitale
„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Ştiinţă & Tehnologie 13 Aprilie 2024, 13:54

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului

Green Energy Expo & Romenvirotec, târgul pentru energii regenerabile şi protecţia mediului, s-a deschis la București.

„Eco-insule” pentru colectarea selectivă a gunoiului
Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ştiinţă & Tehnologie 07 Aprilie 2024, 06:45

Proba de Drum cu Honda ZR-V

Când vine vorba de mașini, tendința la nivel global este de reducere a poluării generate de motorizările clasice, cu ardere...

Proba de Drum cu Honda ZR-V
Ghid pentru identificarea Deepfake
Ştiinţă & Tehnologie 01 Aprilie 2024, 18:54

Ghid pentru identificarea Deepfake

Ghidul are ca obiectiv principal protejarea şi educarea publicului cu privire la conştientizarea riscurilor de securitate...

Ghid pentru identificarea Deepfake
Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Ştiinţă & Tehnologie 21 Martie 2024, 10:23

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”

Prysmian a inaugurat în Capitală Centrul de Excelența în IT în prezența Excelenței Sale, Ambasadorul Italiei în România,...

Bucureștiul, „hub al tehnologiei pentru marile companii”
Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice
Ştiinţă & Tehnologie 16 Martie 2024, 13:46

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică semnalează că în ultimele două zile s-au înregistrat mai multe atacuri...

Atacuri cibernetice îndreptate împotriva unor bănci și unor instituții publice
Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană
Ştiinţă & Tehnologie 12 Martie 2024, 10:24

Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană

O instituţie specializată în acest domeniu a identificat până acum 739 de site-uri care funcţionează fără sau cu foarte...

Sute de site-uri de internet folosesc în prezent inteligenţa artificială pentru a crea articole fără intervenţie umană