Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Investiţii în stadioane pentru un fotbal în declin

Bucureştiul, Clujul şi Ploieştiul vor beneficia din acest an de stadioane modernizate care vor putea găzdui meciuri de nivel european.

Lucrările la stadionul Ilie Oană din Ploieşti. Foto: Simona Uţă.

Articol de Paul Poteraşi, 22 Iunie 2011, 17:51

După ani de zile în care nu s-au făcut investiţii majore în stadioanle din România, ultimii ani au adus o schimbare în acest sens.

Astfel în capitală, în august 2011, ar urma să fie inaugurat stadionul Arena Naţională, a cărui costuri de construire au depăşit 160 de milioane de euro.

Meciul de deschidere va avea loc între selecţionata României şi echipa naţională a lui Lionel Messi, Carlitos Tevez şi Angel Di Maria, Argentina.

Arena va avea o capacitate de 55.000 de locuri, iar în sezonul competiţional 2011/2012 va găzdui finala Ligii Europa.

Un alt proiect major este pe punctul de a fi finalizat la Cluj, acolo unde municipalitatea a ridicat pe locul fostului stadion Ion Moina o arenă de 30.000 de locuri.

În prezent se duc tratative pentru disputarea meciului care va inaugura stadionul, iar unul dintre numele vehiculate este Inter Milano.

Proiecte majore de modernizare a stadioanelor au mai avut loc în ultimii ani la Ploieşti şi Timişoara.

Bacău

Pe locul actualului stadion “Municipal” din Bacău se va ridica “City Center”, un amplu complex comercial şi hotelier de înaltă ţinută arhitecturală.

Potrivit corespondentului Radio România, Florin Filioreanu, lucrările la acest complex vor demara după ce noul stadion va fi ridicat.

Potrivit autorităţilor locale, stadionul urmeaza să fie amplasat în strada Ştefan Guse nr. 2, pe terenul fostelor unităţi militare, în actualul cartier CFR.

Proiectul va fi supus cât de curând spre aprobare în prima şedinţă a Consiliului Local Bacău.

Viitoarea arenă sportivă băcăuană va avea o capacitate de 15 mii de locuri, toate pe scaune, tribunele urmând a fi acoperite.

Nu va lipsi nici instalaţia de nocturnă.

Lângă noul stadion va fi construit încă un teren de fotbal, cu pistă de antrenament, nocturna urmând a fi mutată de la actualul stadion “Municipal”.

În plus, tot aici va fi ridicată şi o sală modernă de sport, cea ma mare din ţara noastră, care va mai avea şi o altă suprafaţă de antrenament, o sală de forţă, două bazine de recuperare, 12 vestiare, un spaţiu VIP, o sală modernă de conferinţe, dar şi cabine de transmisii radio şi tv.

Potrivit corespondentului Radio România, când au propus spre aprobarea Consiliului Local această mutare a stadionului, mai marii din Primăria Bacău au luat în calcul “structura de rezistenţă a stadionului, una nesigură, într-o stare avansată de degradare conform expertizelor”.

Primarul Romeo Stavarache a declarat că "proiectul va trebui mai întâi să fie aprobat de consilieri şi apoi va fi organizată licitaţia. Chiar voi impune firmei care va câştiga licitatia să ridice stadionul în maximum un an de zile”.

Dacă totul va decurge normal, Bacăul ar putea fi printre orasele din România unde, după Revoluţie, s-ar ridica un stadion nou, la standarde occidentale.

Foto: Noul stadion Municipal din Bacău.

Stadion de categoria UEFA 3 la Ploieşti

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Simona Uţă, în vara aceasta se va inaugura Stadionul Ilie Oană din Ploieşti.

Stadionul ploieştean cunoscut sub numele "Petrolul" şi rebotezat “Ilie Oană” a fost construit în anii 1934-1937.

În anul 1955 a fost extins construindu-se tribuna a doua şi peluzele.

De atunci la stadionul nu s-au mai exectat lucrări de anvergură, iar în anii 2000 deja se restricţionase accesul publicului la tribuna I din cauza riscului de prăbuşire.

Anul acesta au fost începute lucrările de modernizare care impică dărâmarea tuturor tribunelor şi reconstruirea acestora.

În urma lucrărilor va rezulta un stadion cu tribune acoperite şi capacitate de 15.000 locuri (dintre care 650 locuri în tribuna 1 şi 20-30 locuri VIP în loje închise), urmând ca la finalizarea acestora să fie omologat la categoria UEFA 3.

Arena Ilie Oană. Foto: Simona Uţă.

Alături de lucrările de reconstrucţie a tribunelor, investiţia include şi lucrări de construcţie (altele decât cele propriu zise, dar esenţiale pentru funcţionarea obiectivului la standardele necesare): teren de fotbal cu gazon natural – 105x68 metri + zona de garda 3 metri perimetral şi 5 metri în spatele porţilor, sistem de afişaj cu 2 ecrane LED 6x4 metri dispuse pe structurile metalice ale construcţiilor de colţ, sistem de sonorizare uniform pentru fundal sonor şi anunţuri către public, sistem de nocturnă cu baterii de proiectoare, dispuse pe marginea copertinei, către interiorul terenului.

De asemenea vor fi instalate porţi de acces cu turnicheţi full-height şi porţi de evacuare cu mâner de panică, poarta de acces VIP (poarta A) cu barieră automatizată, poarta de acces echipe (poarta B) cu poarta glisantă, poarta de acces forţe de intervenţie ( poarta C) cu uşi batante.

Turn Est are o terasă- platformă pentru camere TV, la etajul 3- camera de control stadion, camera centralizare date, centrala de incendiu, la etajul 2 – spaţiu special amenajat pentru crainic, regie stadion, iar la etajul 1- incinte amenajate ca spaţiu de lucru pentru presă.

Turn Vest este rezervat, în principal ziariştilor, având la etajele 2 şi 3 studiouri tv, iar la etajul 1 spaţiu de lucru destinat presei.

Valoarea estimată a proiectului a fost de 33.400.000 lei şi se preconizează că redeschiderea oficială să aibă loc în data de 15 august anul acesta.

Stadionul modernizat de Liga Campionilor, echipă de Liga a III-a

Stadionul Dan Păltinişanu. Foto: Wikipedia.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Manuela Stănescu, stadionul de fotbal "Dan Păltinişanu” din Timişoara a fost construit în anul 1963, când avea 40.000 de locuri.

În prezent, după dotarea cu scaune, stadionul are capacitatea de 32.019 locuri şi instalaţie de nocturnă, din 2004.

Ultimele lucrări importante de refacere au fost realizate în urmă cu doi ani, pentru a putea găzdui meciuri din faza grupelor în Liga Campionilor.

De-a lungul vremii, stadionul a găzduit partide importante, inclusiv şase meciuri internaţionale.

Este vorba despre două partide oficiale, una în preliminariile Campionatului Mondial din 1986, România – Finlanda şi una în preliminariile Euro 2008, România – Slovenia, precum şi amicalele România – Iugoslavia (1983), România – URSS (1986), România – Croaţia (2002) şi România – Israel (2010).

În urma cu doi ani, arena a avut parte de cinci meciuri europene, fiind vizitată de deţinătoarea Cupei UEFA, Şahtior Doneţk, de VfB Stuttgart, Anderlecht, Ajax şi Dinamo Zagreb.

Pe lângă meciurile de fotbal, de referinţă este şi vizita cântăreţei sârboaice Lepa Brena, care a cântat la Timişoara în faţa unui stadion arhiplin, în 1984, chiar la iniţiativa clubului alb-violet.

Cluj Arena va fi inaugurată în toamnă

Stadionul Cluj Arena.Foto: Ciprian Iancu.

Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Ciprian Iancu, noul stadion Cluj Arena va fi inaugurat în această toamnă, după estimările Consiliului Judeţean Cluj.

Arena va avea peste 30.000 de locuri, tabelă şi nocturnă moderne şi peste 1600 locuri de parcare.

În prezent se finalizează acoperişul.

Sunt montate scaunele, iar lucrările sunt în ultima etapă.

Stadionul precedent, Ion Moina, a fost construit în 1911 şi a fost modernizat în anul 1960.

Inaugurarea oficială a stadionului a fost marcată printr-un meci între selecţionata Clujului şi Galatasaray Istanbul, scor 8-1.

În 2009, stadionul "Ion Moina" a fost demolat pentru a putea face loc unei arene mult mai moderne.

În prezent se duc tratative pentru disputarea meciului care va inaugura stadionul, iar unul dintre numele vehiculate este Inter Milano.

Noul stadion va fi încadrat la categoria Elite şi va putea găzdui meciuri din competiţiile europene de fotbal.

Un singur stadion la Braşov

După ce stadionul Municipal a fost demolat pentru că devenise nesigur pentru spectatori, singurul stadion al Braşovului a rămas Stadionul Tineretului.

Potrivit corespondentului Radio România, Mariana Sebeni, Stadionul din Braşov a fost construit în anii `50 şi a fost reparat în anul 2008, după ce echipa fanion a Braşovului, FC Braşov a revenit în prima liga, cu Răzvan Lucescu antrenor.

Stadionul are o capacitate de 8500 de locuri, însă nu are o peluză.

Cea veche a fost demolată, iar alta nouă nu s-a mai construit.

Nu este prevăzut cu facilităţi pentru persoane cu handicap, nu are locuri de parcare, nu are suficiente locuri pentru presă şi, în general, nu întruneşte criteriiile aspre impuse de UEFA.

Prin urmare, nu poate găzdui un meci de nivel european.

Stadionul Tineretului din Braşov a găzduit, în schimb, meciul din finala Cupei României 2011 dintre Steaua şi Dinamo, dar şi partida FC Brasov - Internationale Milano din cadrul cupei UEFA 2001-2002, partida câştigată de italieni, cu 3-0.

Foto: Stadionul Tineretului din Braşov.

Stadionul Naţional din Bucureşti

Stadionul Naţional din Bucureşti va deveni primul stadion de nivel UEFA din România.

Al doilea, din România va fi Cluj Arena care ar urma să fie cotată ca un stadion din categoria UEFA Elite.

Stadion are o suprafaţă de 108.000 metri pătraţi, o capacitate de 55.600 de locuri şi o înălţime de şase etaje.

Construcţia include un garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, 40 de loje a câte 12 locuri, săli de conferinţă şi restaurante.

Construcţia la Naţional Arena a început în 2007, după ce a fost dărâmat fostul Stadion Naţional (1953).

Arena va fi inaugurată oficial în luna august, cu un meci al echipei naţionale împotriva reprezentativei Argentinei.

Foto: Arena Naţională din Bucureşti.

Ziua porţilor deschise la stadionul Lia Manoliu
România 17 Aprilie 2011, 18:27

Ziua porţilor deschise la stadionul Lia Manoliu

Câteva mii de persoane au vizitat şantierul stadionului naţional Lia Manoliu. Primul meci disputat pe noul stadion va fi cu...

Ziua porţilor deschise la stadionul Lia Manoliu
Aur, argint și bronz pentru România la Europenele de canotaj de la Szeged
Sport 27 Aprilie 2024, 16:43

Aur, argint și bronz pentru România la Europenele de canotaj de la Szeged

La Campionatele Europene de canotaj de la Szeged, Gianina van Groningen si Ionela Cozmiuc au castigat medalia de aur in...

Aur, argint și bronz pentru România la Europenele de canotaj de la Szeged
Steaua Bucureşti eliminată din LEN Euro Cup la polo pe apă
Sport 27 Aprilie 2024, 16:21

Steaua Bucureşti eliminată din LEN Euro Cup la polo pe apă

Campioana României a fost învinsă în deplasare de echipa spaniolă Astralpool Sabadell, cu scorul de 7-6, sâmbătă, în manşa...

Steaua Bucureşti eliminată din LEN Euro Cup la polo pe apă
Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
Sport 26 Aprilie 2024, 18:07

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi

Ebru Bolat va reprezenta România în competiţia olimpică de sailing, care va aveaa loc la Marsilia.

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Sport 26 Aprilie 2024, 09:50

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike

Campionatele Europene de ciclism mountainbike se vor desfășura în complexul sportiv de la Cheile Grădiștei, în perioada 8-12...

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Sport 26 Aprilie 2024, 00:06

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1

Golul a fost marcat de Daniel Bîrligea, în minutul 71.

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Xavi continuă cu Barca
Sport 25 Aprilie 2024, 19:45

Xavi continuă cu Barca

Antrenorul Barcelonei, Xavi Hernandez: "În ianuarie, mă gândeam că ar fi mai bine să plec, dar acum văd lucrurile altfel".

Xavi continuă cu Barca
Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Sport 25 Aprilie 2024, 09:42

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2

La Ovidiu, Farul mai face un pas mare spre consolidarea locului 2 în clasament după 3-1 cu Rapid.

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2