EXCLUSIV Ebru Bolat, performanță istorică la yachting: „Mi-am depășit obiectivul. Nu am avut buget să luăm cu noi fizioterapeut”
Ebru Bolat a obținut cea mai mare performanță din istorie pentru România într-o probă de yachting: locul 9 la Campionatele Mondiale din China.
Articol de Gabriel Bucur, 19 Mai 2025, 08:33
Reprezentanta țării noastre la Jocurile Olimpice de anul trecut, Ebru Bolat (25 de ani), a încheiat pe locul 9 Campionatele Mondiale de yachting din China, de la Qingdao, la clasa olimpică ILCA 6, cu 60 de puncte, după ce a câștigat ultima cursă din cele șase de săptămâna trecută. Este cea mai mare performanță din istorie pentru România, într-o probă de yachting.
„În China am fost numai eu și antrenorul meu, pentru că nu am avut buget să luăm cu noi fizioterapeut sau alte persoane din echipă. Am preferat să luăm lucruri de care aveam nevoie, ca să fac singură recuperarea”, a povestit Ebru Bolat, pentru Radio România Actualități.
Dublă campioană europeană și vicecampioană mondială la junioare, Ebru Bolat a fost singura reprezentantă a României la Jocurile Olimpice de anul trecut, la yachting. Constănțeanca a fost a 23-a, la clasa ILCA 6, în golful orașului Marsilia. Secretul succesului de săptămâna trecută, din Qingdao, își are rădăcinile în perioada post-olimpică, spune ea.
„Cred că foarte multe sportive și-au luat o pauză mai lungă, după Jocurile Olimpice. O pauză pe care eu nu mi-am permis-o sau mi-am permis-o, dar nu am luat-o. Am stabilit cu antrenorul meu să o luăm pas cu pas și să vedem, până în 2026, să ajungem în top 10 mondial și de la top 10 să încercăm să ajungem în top 3”, a dezvăluit Ebru Bolat, pregătită de portughezul Xavi, un antrenor cu experiență la nivel înalt.
„Probabil, am avut cea mai bună zi din cariera mea de yachting, în flota de seniori”, Ebru Bolat.
Primele patru zile de concurs de la Mondialele de yachting au fost caracterizate de lipsa vântului sau de condiții instabile și prea multă ceață. Apoi vântul a început să sufle din ce în ce mai puternic, moment în care au dat roade orele petrecute pe apă și în sală, iarna trecută, după cum recunoaște Ebru.
„Ne-am atins obiectivul cu un an mai devreme. Din întâmplare, adică doar făcând totul ca la carte, analizând datele, lucrând la slăbiciunile pe care le-am identificat la Jocurile Olimpice. Este un rezultat care ne dă mari speranțe și ne motivează și mai mult”, a conchis Ebru Bolat, în interviul pe care îl puteți asculta, în versiunea integrală, la Radio România Actualități, în emisiunea Contracronometru.