Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Capitala se pregăteşte de finala Ligii Europa

Primarul Sorin Oprescu susţine că este nevoie de o investiţie de aproape un milion de euro pentru găzduirea în bune condiţii a finalei Ligii Europa de pe Naţional Arena.

Capitala se pregăteşte de finala Ligii Europa
Arena Naţională din Bucureşti. Foto: Reuters.

Articol de Ionuţ Dragu, 09 Martie 2012, 17:03

Cu două luni înainte de finala Ligii Europa de la Bucureşti, oficialii FRF şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, au oferit ultimele detalii cu referire la acest eveniment.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a declarat că trofeul Ligii Europa va fi adus în Bucureşti la data de 11 aprilie, când urmează să fie inaugurat şi un teren de mini-fotbal în sectorul 2 al Capitalei.

Mircea Sandu susţine că trofeul Ligii Europa 2012 va fi expus până în seara finalei în mai multe zone din Bucureşti.

"Trofeul Ligii Europa va fi expus până la decernare în diverse zone din Bucureşti, printre care Piaţa George Enescu, în Primăria Capitalei, Pasajul Universităţii, căminele studenţeşti de la Politehnică, Centrul Vechi şi Băneasa Shopping Center", a declarat Mircea Sandu.

--fb1Potrivit estimărilor, finala Ligii Europa din 2012 va fi urmărită de aproximativ 60 de milioane de telespectatori, iar în cazul în care Manchester United va accede în finală, numărul acestora s-ar putea tripla.

Mircea Sandu a explicat că oficialii estimează că "finala va fi urmărită de aproximativ 60 de milioane de telespectatori. Dacă Manchester United va juca în finală, cred acest număr se va dubla sau tripla pentru că se adaugă telespectatorii din Asia".

Trofeul Ligii Europa, care ajunge la Bucureşti pe 11 aprilie, va fi înmânat de preşedintele UEFA, Michel Platini, primarului Sorin Oprescu.

De asemenea, odată cu ajungerea trofeului Ligii Europa la Bucureşti va avea loc o ceremonie la Palatul Regal la care vor participa personalităţi din lumea sportivă şi culturală", a spus Mircea Sandu.

Majoritatea suporterilor celor două echipe calificate în ultimul act al competiţiei va veni la data de 9 mai.

"La 9 mai va sosi la Bucureşti un număr mare de suporteri care au un program bine pus la punct. Vor fi preluaţi cu mijloacele de transport în comun de la aeroport la stadion, de unde cu alte autocare vor fi duşi spre zonele speciale pentru suporteri create în Piaţa George Enescu şi Piaţa Constituţiei. Iar cu trei ore înainte de meci vor fi aduşi la stadion", a subliniat Mircea Sandu.

Fără bannere cu mesaje xenofobe, rasiste sau care incită la violenţă

Liderul de proiect al Comitetului Local de Organizare a finalei Ligii Europa de la Bucureşti, Dumitru Mihalache, a declarat că fanii vor avea voie cu bannere, dacă acestea nu au caracter xenofob, rasist sau nu incită la violenţă.

"Chestiunea este clarificată de regulamente, este vorba de interzicerea bannerelor cu caracter xenofob, rasist, care incită la violenţă.

"Există reguli foarte stricte, se va şti cu ce e voie şi cu ce nu în incinta stadionului. Se vor aplica reguli care se aplică în finalele organizate de UEFA", a spus Dumitru Mihalache.

Până acum Arena Naţională din Bucureşti a găzduit 18 mecirui de fotbal şi aproximativ 500 de mii de spectatori.

Dumitru Mihalache a precizat că "Arena Naţională a găzduit până acum trei meciuri în Liga Campionilor, şase în Liga Europa, trei meciuri ale echipei naţionale a României şi şase meciuri din Liga I la care au participat aproximativ 500.000 de spectatori".

Referitor la biletele pentru finala găzduită la Bucureşti, Dumitru Mihalache a spus că cele două echipe ce vor disputa finala Ligii Europa vor primi câte 9.000 de bilete pentru proprii suporteri.

"Vânzarea biletelor destinate publicului român a început în luna noiembrie. Biletele s-au vândut în timp record, în 36 de ore s-au epuizat 20.000 de bilete. Iar acum două zile au început vânzările de bilete pe piaţa internaţională. Fiecărei echipe îi sunt destinate câte 9.000 de bilete", a mai precizat Dumitru Mihalache.

Investiţii suplimentare de aproape un milion de euro


Cu două luni înaintea finalei din 9 mai, primarul general Sorin Oprescu a spus că lucrările nu sunt de importanţă majoră şi se referă la extinderea spaţiilor pentru media din stadion, a parcării etajate de maşini şi, a parcărilor exterioare pentru carele de televiziune şi schimbarea suprafeţei de joc, o investiţie de 4 milioane lei ce va fi suportată de Primăria Generală a Capitalei.

Celelalte lucrări sunt suportate de constructor.

Potrivit edilului şef, "stadionul a îndeplinit şi îndeplineşte în cele mai bune condiţii criteriile UEFA".

Sorin Oprescu a precizat că "săptămâna viitoare începe operaţiunea de schimbare a gazonului. Imediat ce nou gazon va fi pe poziţie se va interveni cu un sistem de lămpi de fotosinteză la nivelul solului".

Meciul Dinamo Bucureşti - Gaz Metan Mediaş (2-0), de sâmbăta trecută, a fost ultimul eveniment găzduit de Arena Naţională, unde lucrările de înlocuire a gazonului încep de sâmbătă 10 martie şi se vor încheia într-o lună, în funcţie şi de condiţiile meteorologice.

Noul gazon va fi furnizată şi instalată de STRI, o firmă specializată în suprafeţe naturale şi artificiale de joc, autorizată de UEFA.

În costul lucrării intră schimbarea şi a unui strat de nisip de 10 cm din baza terenului şi închirierea până în luna noiembrie a unei instalaţii de lumină artificială pentru prinderea şi creşterea ierbii.

Costul suprafeţei de joc se încadrează în tarifele normale la marile stadioane.

Sorin Oprescu a reamintit că primele două suprafeţe de joc instalate pe Arena Naţional au fost plătite de constructor, iar noul gazon va fi achitat de Primăria Generală.

Noua suprafaţă de joc nu are un termen de garanţie, rezistenţa lui fiind determinată de condiţiile meteo şi de solicitările la care va fi supus.

Iluminarea şi aerarea insuficientă la un stadion acoperit acoperit ca Arena Naţional diminuează durata de viaţă a suprafeţei de joc.

40 de mii de turişti aşteptaţi pe 9 mai la Bucureşti

Potrivit oficialilor de la Bucureşti, sunt aşteptaţi înaintea finalei Europa League aproximativ 40.000 de turişti.

În acest sens, Sorin Oprescu a precizat că aceştia vor avea parte de un sejur cât mai plăcut în România.

''Sunt implicaţi aproape toţi directorii din Primărie cu responsabilităţi clare în fiecare domeniu şi urmează discuţiile cu partea hotelieră, cu partea de evenimente, pentru a putea să creăm celor care ne vor vizita o siguranţă totală şi o şedere plăcută în Bucureşti", a declarat Sorin Oprescu.

Manchester United se impune pe Old Trafford în faţa Oţelului
Sport 03 Noiembrie 2011, 09:17

Manchester United se impune pe Old Trafford în faţa Oţelului

Campioana României, Oţelul Galaţi, a fost învinsă în deplasare, scor 2-0 (1-0), de echipa engleză Manchester United şi mai...

Manchester United se impune pe Old Trafford în faţa Oţelului
Aur, argint și bronz pentru România la Europenele de canotaj de la Szeged
Sport 27 Aprilie 2024, 16:43

Aur, argint și bronz pentru România la Europenele de canotaj de la Szeged

La Campionatele Europene de canotaj de la Szeged, Gianina van Groningen si Ionela Cozmiuc au castigat medalia de aur in...

Aur, argint și bronz pentru România la Europenele de canotaj de la Szeged
Steaua Bucureşti eliminată din LEN Euro Cup la polo pe apă
Sport 27 Aprilie 2024, 16:21

Steaua Bucureşti eliminată din LEN Euro Cup la polo pe apă

Campioana României a fost învinsă în deplasare de echipa spaniolă Astralpool Sabadell, cu scorul de 7-6, sâmbătă, în manşa...

Steaua Bucureşti eliminată din LEN Euro Cup la polo pe apă
Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
Sport 26 Aprilie 2024, 18:07

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi

Ebru Bolat va reprezenta România în competiţia olimpică de sailing, care va aveaa loc la Marsilia.

Jocurile Olimpice: Team România a ajuns la 80 de sportivi
România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Sport 26 Aprilie 2024, 09:50

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike

Campionatele Europene de ciclism mountainbike se vor desfășura în complexul sportiv de la Cheile Grădiștei, în perioada 8-12...

România organizează, în premieră, Europenele de mountainbike
Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Sport 26 Aprilie 2024, 00:06

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1

Golul a fost marcat de Daniel Bîrligea, în minutul 71.

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Xavi continuă cu Barca
Sport 25 Aprilie 2024, 19:45

Xavi continuă cu Barca

Antrenorul Barcelonei, Xavi Hernandez: "În ianuarie, mă gândeam că ar fi mai bine să plec, dar acum văd lucrurile altfel".

Xavi continuă cu Barca
Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Sport 25 Aprilie 2024, 09:42

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2

La Ovidiu, Farul mai face un pas mare spre consolidarea locului 2 în clasament după 3-1 cu Rapid.

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2