Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Rujeola dă o complicație, panencefalita sclerozantă subacută, care se manifestă după câțiva ani de îmbolnăvire și este mortală"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

"Rujeola dă o complicație, panencefalita sclerozantă subacută, care se manifestă după câțiva ani de îmbolnăvire și este mortală"
Alexandru Rafila. Foto: Arhivă / gov.ro.

Articol de Cătălin Cîrnu, 07 Decembrie 2023, 09:45

Realizator: Cătălin Cîrnu - Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeola la nivel național. Aproximativ 2.000 de cazuri de îmbolnăviri au fost deja raportate de la începutul anului în 29 de județe și aproape 200 doar în ultima săptămână din noiembrie. Ministerul subliniază că a crescut în mod îngrijorător numărul îmbolnăvirilor, dar și cel al copiilor care au nevoie de internare, iar declararea epidemiei face procedura vaccinării mai simplă, dar și recuperarea celor nevaccinați sau cu schemă incompletă. Discutăm pe această temă chiar acum cu invitatul "Apelului matinal", ministrul sănătății, profesor doctor Alexandru Rafila. Bună dimineața!
Alexandru Rafila: Bună dimineața!
Realizator: Domnule ministru, înainte de toate, ce implică amănuntul, faptul că este declarată această epidemie de rujeolă, de pojar, așa cum i se spune popular?
Alexandru Rafila: Există o procedură care permite autorităților de sănătate publică, împreună cu medicii de familie, să eficientizeze activitatea de vaccinare. Mai mult, este posibilă administrarea unei doze suplimentare la o vârstă mai mică decât cea obișnuită pentru protecția copiilor care sunt la risc în această perioadă. După cum știți, acoperirea vaccinală în România a scăzut nu numai pentru vaccinul rujeolic, pentru toate vaccinurile incluse în Programul Național de Vaccinare, însă apariția acestor cazuri de rujeolă este îngrijorătoare pentru că, cu cât populația receptivă este mai mare, adică numărul de copii nevaccinați sau vaccinați incomplet este mai mare, cu atâta riscul de răspândire a infecției, mai ales în comunități, este, de asemenea, mai mare, iar consecința, dincolo de suferința fiecărui copil care se infectează, este și un risc de deces, care poate să fie imediat, dar poate să fie și peste câțiva ani, pentru că această boală, rujeola, dă o complicație, panencefalita sclerozantă subacută, care se manifestă după câțiva ani de îmbolnăvire și este mortală. Or, nu cred că suntem în situația să acceptăm așa ceva, pentru că e o boală prevenibilă prin vaccinare, la care există un program, un vaccin de zeci de ani și /.../ în toate țările lumii.
Realizator: Da, se poate ajunge și la pneumonie cu insuficiență respiratorie, chiar la obstrucția laringelui, dar de ce credeți că s-a ajuns în această situație?
Alexandru Rafila: Pentru că, așa cum vă spuneam, acoperirea vaccinală a scăzut an de an. Acum avem 70% acoperirea vaccinală pentru prima doză, adică la copii cu vârsta de un an și 62% la cei de vârstă școlară pentru cea de-a doua doză. Neîncrederea în vaccinare, pe de-o parte, generată de diverse elemente pe care nu vreau acum să le dezbatem. În ultimul timp, știți bine că a fost pandemia cu noul coronavirus care a făcut ca lumea /.../
Realizator: Să devină sceptică.
Alexandru Rafila: ... de natură politică împotriva vaccinării, descurajează anumiți părinți să-și vaccineze copiii, bolile copilăriei, nu discutăm despre COVID-19 acum.
Or, consecințele acestea se manifestă și în colectivități, dar se manifestă și individual. E momentul să încercăm să lămurim lumea, împreună cu ceilalți colegi, cu medicii de familie și, bineînțeles, și cu mass-media, că vaccinarea rămâne cea mai eficientă acțiune de sănătate publică. Și vă dau și un exemplu, o cifră, dacă doriți, la nivel global, pentru că sunt vaccinați copiii împotriva rujeolei, sunt în fiecare an sute de mii de vieți salvate. Or, cred că lucrul acesta este extrem de important. Nu trebuie să experimentăm trecerea prin boală în condițiile în care există un vaccin eficient și care nu pune niciun fel de probleme de siguranță după administrare.
Realizator: Este o certitudine, până la urmă, avem nevoie de o campanie publică. Dar ce le-ați recomanda părinților? Nu doar ca ministru sau ca medic, pur și simplu, ca părinte.
Alexandru Rafila: Ca părinte, le-aș recomanda să respecte dreptul copiilor lor de a fi protejați împotriva bolilor infecțioase și să nu-i supună la riscuri inutile, pentru că, până la urmă, datoria noastră este să creștem copii sănătoși și care să nu aibă probleme în dezvoltarea lor ulterioară.
Realizator: Părinții când ar trebui să se adreseze medicului dacă văd simptome ale copilului? Poate nu știu, prin zonele rurale, să mai spunem încă o dată, rujeola este tot una cu pojarul și sunt acele bubițe, să le zic, nu, nu știu, în termeni populari, roșii... pete roșii?
Alexandru Rafila: Da, trebuie să se prezinte la medicul de familie imediat după ce apar în episod /.../cu o erupție cutanată. Sigur, nu e... poate să fie și rubeolă, dacă este atenuată această erupție. Vaccinul care se administrează, se administrează pentru trei afecțiuni: rujeolă, rubeolă și oreion, deci un vaccin combinat. Sigur că fiecare dintre afecțiunile astea se manifestă într-un mod particular, dar o boală febrilă cu erupție și cu alterarea stării generale este sigur legată de rujeolă sau rubeolă și atunci adresarea la medicul de familie imediată este necesară. Dar eu cred că înainte să se adreseze /.../ ar fi bine să se /.../ să-și vaccineze copiii sau să recupereze dozele lipsă din schema lor de vaccinare.
Realizator: Acest vaccin se găsește doar la medicul de familie sau și în farmacii, așa cum e antigripalul?
Alexandru Rafila: Se găsește la /.../ medicul de familie, acolo poate fi administrat fără niciun fel de probleme.
Realizator: Aminteați ceva mai devreme despre problemele avute cu COVID-ul. Printre obligațiile contractuale asumate de România încă din prima jumătate a anului 2021 pentru acest vaccin anti-COVID, acea obligație contractuală produce încă efecte?
Alexandru Rafila: Un contract produce efecte, pentru că noi /.../ aveam de cumpărat, dau un exemplu, de la /.../ producători, în 2022 și 2023, 38 de milioane de doze de vaccin. Am achiziționat din această cantitate doar /.../ am reușit să le /.../ alte state, dar există încă o cantitate mare pe care ar trebui să o primim. E foarte greu să primești /.../ plătești în condițiile în care nu există interes pentru vaccinare.
Realizator: Dar soluții există? Apropo de aceste multe doze, nu știu să le mai împuținăm.
Alexandru Rafila: Nu sunt specialist în drept comercial, dar din moment ce există un contract valabil /.../ noi, am făcut o /.../
Realizator: Ne auzim slab.
Alexandru Rafila: /.../ decurg anumite obligații contractuale pe care sigur încercăm să le negociem cu Comisia Europeană și cu producătorii. Mai rămâne de văzut în ce măsură o să avem și succes.
Realizator: Au fost mai multe programe naționale ale Ministerului Sănătății. Bugetul pentru anul viitor credeți că le poate acoperi?

Alexandru Rafila: Bugetul Ministerului Sănătății cred că da. Am discutat cu domnul ministru de finanțe, însă programele curative, programele care asigură finanțarea spitalelor, programele care decontează medicamentele compensate și gratuite, știți că sunt la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care /.../ are și un buget mult mai mare decât Ministerul Sănătății. Și încercăm, împreună cu colegii de la Casă, cu Ministerul Finanțelor să găsim și acolo soluțiile încât să nu existe sincope în tratamentul pacienților.
Realizator: Și o curiozitate pe final. Ați ajuns la Timișoara, pentru că știu că se derulează investiții importante acolo? Pe scurt.
Alexandru Rafila: Da, da, este adevărat, sunt la Timișoara. E vorba de noul Centru de Mari Arși, care se derulează în ritm rapid și de asemenea, o să merg și la Spitalul de Boli Infecțioase, unde tocmai am reușit să achiziționăm unul dintre cele mai performante echipamente de imagistică din această zonă a țării.
Realizator: Mulțumesc frumos pentru detalii. Punctăm încă o dată, este nevoie până la urmă de vaccinare, gândindu-ne la viitorul copiilor noștri...
Alexandru Rafila: La revedere!
Realizator: Zi bună! ...la vaccinarea împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului, după cum ne-a spus invitatul "Apelului matinal" de astăzi, ministrul sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.

Vasluiul este în topul județelor cu cele mai mari scumpiri la alimente
România 25 Februarie 2024, 15:56

Vasluiul este în topul județelor cu cele mai mari scumpiri la alimente

Venitul salarial mediu net este în jur de 3.800 lei la Vaslui, cu aproape 20% sub media națională.

Vasluiul este în topul județelor cu cele mai mari scumpiri la alimente
Podul de la Drajna de pe Autostrada Soarelui intră în reparații
România 25 Februarie 2024, 15:53

Podul de la Drajna de pe Autostrada Soarelui intră în reparații

Pe o distanță de aproximativ un kilometru, mașinile vor fi deviate pe una dintre benzile sensului Constanța-București, a...

Podul de la Drajna de pe Autostrada Soarelui intră în reparații
Noul comandant-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrski, face audit în armată
În lume 25 Februarie 2024, 14:48

Noul comandant-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrski, face audit în armată

Ucraina duce lipsă de personal militar. O nouă lege este discutată în Rada Supremă de la Kiev

Noul comandant-șef al Forțelor Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrski, face audit în armată
Acte normative aflate pe agenda Parlamentului
România 25 Februarie 2024, 14:03

Acte normative aflate pe agenda Parlamentului

Proiectul de lege care prevede înființarea de centre educative și de detenție pentru minori în toate cele opt regiuni de...

Acte normative aflate pe agenda Parlamentului
Bărbatul care a lovit cu mașina un polițist și a fugit de la locul accidentului, arestat pentru 30 de zile
România 25 Februarie 2024, 11:39

Bărbatul care a lovit cu mașina un polițist și a fugit de la locul accidentului, arestat pentru 30 de zile

Șoferul are 27 de ani și a încercat să evite un filtru al poliției. A fost observat de oamenii legii și când au încercat să...

Bărbatul care a lovit cu mașina un polițist și a fugit de la locul accidentului, arestat pentru 30 de zile
Peste 100 de ucraineni stabiliți la Brăila au protestat sâmbătă seară
România 25 Februarie 2024, 10:22

Peste 100 de ucraineni stabiliți la Brăila au protestat sâmbătă seară

La Brăila și-au găsit refugiu sute de ucraineni. În acest moment, Serviciul Emigrări a eliberat peste 2.000 de ordine...

Peste 100 de ucraineni stabiliți la Brăila au protestat sâmbătă seară
Viata copiilor din Odesa. Drumul spre scoala printre bombardamente si atacuri cu drone kamikaze
În lume 25 Februarie 2024, 09:49

Viata copiilor din Odesa. Drumul spre scoala printre bombardamente si atacuri cu drone kamikaze

De când a început războiul din Ucraina, 528 de copiii au fost uciși în bombardamentele rusești și 1230 au fost grav răniți....

Viata copiilor din Odesa. Drumul spre scoala printre bombardamente si atacuri cu drone kamikaze
Controale ale Poliţiei Rutiere în judeţul Ilfov
România 25 Februarie 2024, 09:45

Controale ale Poliţiei Rutiere în judeţul Ilfov

Polițiștii rutieri din județul Ilfov au aplicat 122 de sancțiuni contravenționale, au reținut opt permise de conducere și au...

Controale ale Poliţiei Rutiere în judeţul Ilfov