Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Naţională a României

Numeroase manifestări marchează Ziua Naţională a României. Punctul culminant a fost Parada militară din Capitală, eveniment transmis în direct de Radio România Actualităţi.

Foto: Cătălin Purcaru

Articol de Radiojurnal, 01 Decembrie 2013, 09:46

UPDATE 22: Militarii Regimentului 30 Gardă "Mihai Viteazul" oferă un adevărat spectacol.

UPDATE 21: Luptătorii Brigăzii Antiteroriste a SRI trec pe sub Arcul de Triumf.

UPDATE 20: Personalul Ministerului de Interne, autospecialele dar şi elicopterele sunt prezentate bucureştenilor care asistă la parada militară de la Arcul de Triumf.

UPDATE 19: Vestitele TAB-uri "Zimbrul" trec pe sub Arcul de Triumf.

UPDATE 18: La parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală elicopterele au fost urmate de aeronavele de transport Hercules şi Spartan.

Audio: Radio România Actualităţi a prezentat, în direct, trecerea militarilor români pe sub Arcul de Triumf. Au transmis Radu Dobriţoiu şi Bogdan Silviu Răducan.

UPDATE 17: 1 Decembrie - Ziua Naţională a României se sărbătoreşte şi la Sibiu cu o paradă militară în care este prezentată, pentru prima oară, şi tehnică de luptă.

UPDATE 16: Prima formaţie de elicoptere a trecut pe deasupra Arcului de Triumf.

UPDATE 15: Jandarmeria Română este urmată de membri ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Radio România Actualităţi transmite în direct parada militară de la Arcul de Triumf.

UPDATE 14: Reprezentanţii învăţământului militar participă la defilarea de sub Arcul de Triumf.

UPDATE 13: Reprezentanţii Marinei Militare trec pe sub Arcul de Triumf.

UPDATE 12: La parada de la Arcul de Triumf defilează militari din Brigada 1 mecanizată Argedava.

UPDATE 11: La parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală defilează militari americani.

UPDATE 10: A început parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală. Radio România Actualităţi transmite în direct evenimentul.

UPDATE 9: Premierul Victor Ponta şi ministrul Apărării Mircea Duşa au depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

UPDATE 8: Preşedintele României Traian Băsescu şi omologul din Republica Moldova, Nicolae Timofti au depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

UPDATE 7: La Arcul de Triumf din Capitală se intonează Imnul Naţional.

UPDATE 6: Preşedintele Traian Băsescu salută garda de onoare de la Arcul de Triumf din Capitală.

Foto: Alexandra Coşlea

UPDATE 5: Pe frontispiciul clădirii guvernului a fost desfăşurat un drapel naţional de 14 mii de metri pătraţi. La ceremonie a participat şi premierul Victor Ponta.

Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Petruţa Obrejan, ca şi anul trecut, românii au venit în număr mare la sediul Guvernului.

Fiecare primeşte câte un steguleţ tricolor şi este direcţionat spre intrarea principală a Palatului Victoria pentru a urca mai apoi la primul etaj unde pot vedea sala Galeria oglinzilor, străjuită de 36 de coloane în stil doric stilizat, apoi sala Moldova unde se desfşoară întâlnirile bilaterale ale premierului, precum şi reuniunile restrânse.

Vizitatorii pot vedea pe urmă sala Transilvania, proiectată de arhitectul Palatului Victoria, Duiliu Marcu, drept Marea sală de serbări.

Ca noutate, cetăţenii pot vizita astăzi, pentru prima dată, şi Centrul de Presă.

Premierul Victor Ponta a fost gazdă timp de o oră persoanelor care au ales să viziteze sediul Guvernului, a discutat cu aceştia, le-a transmis să fie uniţi, mândri că sunt români şi să spere că vremurile se vor îndrepta.

Prima zi a Porţilor deschise la guvern a avut loc în 2004, când premier era Adrian Năstase.

UPDATE 4: Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, le transmite tuturor românilor că "numai împreună putem construi şi moderniza ţara şi numai împreună putem schimba situaţia economică, socială şi politică din România".

De Ziua Naţională, preşedintele Senatului ne reaminteşte că o naţiune unită este fundaţia unui stat puternic şi fără implicarea activă a cetăţenilor în societate nu putem avea o Românie puternică, demnă şi prosperă.

UPDATE 3: Premierul Victor Ponta a făcut un apel la unitate şi solidaritate.

Şeful guvernului ne îndeamnă şi să fim mândri că parcursul nostru în Europa şi pe plan internaţional devine unul tot mai solid şi, ca un mesaj special, trebuie să fim mândri că fraţii noştri din Republica Moldova urmează acelaşi parcurs ca şi noi, spre Europa, "în care ne vom regăsi împreună în anii următori", se mai arată în mesajul premierului Victor Ponta.

UPDATE 2: Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, i-a felicitat pe soldaţii români pentru rezultatele obţinute în misiunile încredinţate, precum şi pentru profesionalismul şi curajul de care dau dovadă.

El a susţinut în această dimineaţă o videoteleconferinţă cu militarii români din detaşamentele aflate în teatrele de operaţiuni din Afganistan, Kosovo şi Bosnia-Herţegovina, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.

Comandanţii detaşamentelor româneşti le-au transmis responsabililor din minister că acţionează cu seriozitate şi responsabilitate şi colaborează cu aliaţii şi partenerii armatei române.

UPDATE 1: Ministrul de Externe Titus Corlatean a transmis un mesaj de felicitare romanilor cu ocazia Zilei Naţionale.

El a spus ca este un prilej de aducere aminte şi de cinstire a memoriei celor care au realizat Marea Unire de la 1 decembrie 1918, dar şi a celor care au construit România modernă, pe principiile şi valorile care au stat la baza unităţii noastre naţionale.

Titus Corlatean a precizat ca unitatea i-a făcut mai puternici pe romani si i-a făcut să obtina statutul de membri ai NATO şi ai Uniunii Europene.

Titus Corlatean a adaugat ca in calitate de ministru de externe, spera că extinderea Uniunii Europene va continua şi că românii care trăiesc în statele din afara Uniunii, se vor regăsi alături de românii din ţară, într-o Europă Unită lărgită.

Paradă militară grandioasă

Peste 2000 de militari români şi, în premieră, soldaţi din forţele armate din Statele Unite, Franţa, Polonia şi Turcia, defilează astăzi pe sub Arcul de Triumf din Bucureşti, de Ziua Naţională a României.

La parada militară, care se aşteaptă a fi una dintre cele mai grandioase organizate după Revoluţie, participă, alături de alte oficialităţi din ţară, preşedintele României Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

Un invitat special al manifestărilor de la Arcul de Triumf este preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Ceremoniile dedicate Marii Uniri au început, prin depuneri de coroane la monumentele istorice din Capitală şi din ţară.

Ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor

Reporterul Radio România Actualităţi Alice Georgescu a marcat începutul ceremoniei militare şi religioase de la Monumentul Eroilor căzuţi în teatrele de operaţii.

"Aici, au venit foarte multe persoane, printre care şi personalităţi din viaţa politică, veterani de război şi cadre militare.

"În acest moment, este oficiată slujba de pomenire de un sobor de preoţi de la Garnizoana Bucureşti, apoi urmează depunerea de coroane şi jerbe de flori, atât din partea instituţiilor publice, cât şi din partea veteranilor de război sau asociaţiilor de revoluţionari.

"Ceremonia militară şi religioasă se va încheia pe muzică de fanfară, prin defilarea Gărzii de Onoare, Brigada 1 Mecanizată Argedava", potrivit reporterului Radio România Actualităţi Alice Georgescu.

Radio România Actualităţi transmite în direct principalele evenimente dedicate Zilei Unirii

La ora 10 vom intra în legătură directă cu Palatul Victoria, unde, la sediul Guvernului, va fi desfăşurat Drapelul Naţional, în prezenţa premierului Victor Ponta, care va rosti un discurs.

La ora 11 reporterii Radio România Actualităţi intră în direct de la Arcul de Triumf, unde are loc Parada Militară, şi de la Alba Iulia.

La ora 12:00 transmitem de la Patriarhie un Te Deum.

Trafic rutier restricționat în zona Kiseleff din Capitală

Circulația rutieră este restricţionată duminică, de la ora 5.00 pe axul central şi pe banda I de circulaţie de pe Şoseaua Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Arcul de Triumf, a anunţat Brigada Rutieră a Capitalei.

Circulația rutieră este restricţionată între orele 9.00 şi 14.00 pe mai multe străzi din zona Kiseleff din Bucureşti, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei.

-Şoseaua Kiseleff - între Piaţa Presei Libere şi Piaţa Victoriei

-Strada Alexandru Constantinescu - între Piaţa Arcul de Triumf şi Bulevardul Mărăşti

-Bulevardul Mareşal Alexandru Averescu - între Piaţa Arcul de Triumf şi Bulevardul Mărăşti

-Bulevardul Constantin Prezan - între Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Charles de Gaulle

Traficul rutier va fi restricționat temporar pe strada Ion Mincu, între Bulevardul Aviatorilor şi Bulevardul Ion Mihalache.

Alba Iulia, capitala de suflet a românilor

Ceremoniile de Ziua Naţională de la Alba Iulia vor începe prin omagierea oamenilor politici importanţi care au avut o contribuţie majoră în 1918 la crearea Statului Naţional Unitar Român.

Vor fi depuse coroane de flori la statuia preşedintelui Partidului Naţional Liberal, Ion I.C.Brătianu, cel care a prezidat primul Consiliu de Miniştri al României Mari, şi la statuia preşedintelui Partidului Naţional Român din Transilvania, Iuliu Maniu.

Festivităţile se mută apoi la Catedrala Încoronării, la monumentele suveranilor sub conducerea cărora s-a înfătuit Marea Unire, Regina Maria şi Regele Ferdinand.

Urmează o ceremonie militară la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, apoi va avea loc primirea oficială a soliilor din cetăţile de scaun ale României.

Ziua Naţională continuă la Alba Iulia, după prânz, cu defilări, spectacole, concerte şi vizitarea Cetăţii, în mai multe tururi gratuite.

ARAD: Spitalul județean, aviz pentru funcționarea noii secții de oncologie
România 30 Mai 2024, 14:50

ARAD: Spitalul județean, aviz pentru funcționarea noii secții de oncologie

În luna noiembrie a anului trecut lucrările au fost finalizate, iar clădirea a fost recepționată de Consiliul Județean Arad,...

ARAD: Spitalul județean, aviz pentru funcționarea noii secții de oncologie
Criză acută de personal calificat în sectorul industrial
România 30 Mai 2024, 14:46

Criză acută de personal calificat în sectorul industrial

Firmele din domeniu spun că au locuri disponibile, dar nu au pe cine angaja.

Criză acută de personal calificat în sectorul industrial
Restricţii de circulație pe unele porțiuni de drumuri naţionale și autostrăzi
România 30 Mai 2024, 14:34

Restricţii de circulație pe unele porțiuni de drumuri naţionale și autostrăzi

Pe Autostrada 2 Bucureşti-Constanţa, circulaţia va fi restricţionată vineri, 31 mai, pe ambele sensuri, în intervalul 16-22,...

Restricţii de circulație pe unele porțiuni de drumuri naţionale și autostrăzi
Românii fac tot mai multe credite de consum
România 30 Mai 2024, 14:21

Românii fac tot mai multe credite de consum

Creditele noi pentru consum în lei acordate populației au înregistrat în martie o valoare record

Românii fac tot mai multe credite de consum
Proteste ale sindicaliştilor din Administraţie, în Piaţa Victoriei
România 30 Mai 2024, 14:01

Proteste ale sindicaliştilor din Administraţie, în Piaţa Victoriei

Ei spun că procentul de 10%, propus de autorităţi pentru majorare este prea mic şi, în plus, ar adânci inechităţile din sistem.

Proteste ale sindicaliştilor din Administraţie, în Piaţa Victoriei
Guvernul deblochează încă aproape 3.000 de posturi în sănătate
România 30 Mai 2024, 13:48

Guvernul deblochează încă aproape 3.000 de posturi în sănătate

Premierul spune că este pentru a treia oară în acest an când se deblochează posturi în sănătate.

Guvernul deblochează încă aproape 3.000 de posturi în sănătate
Cum poate dependența de sport să ne țină departe de vicii
România 30 Mai 2024, 13:35

Cum poate dependența de sport să ne țină departe de vicii

În această noapte, echipa #antidrog a #RRA, formată din Cătălin Țone și Victor Caraculacu, va fi din nou la datorie.

Cum poate dependența de sport să ne țină departe de vicii
Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins la sediul Poliţiei Locale Sector 1 din Calea Griviţei
România 30 Mai 2024, 12:30

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins la sediul Poliţiei Locale Sector 1 din Calea Griviţei

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins în această dimineaţă la sediul Poliţiei Locale Sector 1 din Calea...

Ofiţerii Direcţiei Generale Anticorupţie au descins la sediul Poliţiei Locale Sector 1 din Calea Griviţei